Diumenge de Pasqua de la Resurrecció del Senyor
- Fets 10, 34a. 37-43. Després d’haver ressuscitat d’entre els morts, nosaltres hem menjat i hem begut amb ell
- Sal 118 (117), 1-2.16-17.22-23 (R.: 24). Hui és el dia en què ha obrat el Senyor, alegrem-nos i celebrem-lo
- Col 3, 1-4. Busqueu les coses de dalt, on està Crist
o bé: 1 Cor 5, 6b-8. Abandoneu el rent vell a fi que sigueu una pasta nova
- Seqüència. Victimae paschali laudes
- Jo 20, 1-9. Havia de ressuscitar d'entre els morts
o bé, per a les misses vespertines: Lc 24, 13-35. Queda’t amb nosaltres, que ja es fa tard
Creem que Crist ha ressuscitat d'entre els morts perquè acceptem el testimoniatge dels apòstols, que van vore el sepulcre buit i van creure; que van menjar i van beure amb Ell, després de la seua resurrecció; testimoniatge que se'ns transmet per l'Església al llarg dels segles (cf. Ev. i 1 lect.). Va ocórrer el primer dia de la setmana que a partir de llavors és el dia del Senyor Ressuscitat, la pedra que van rebutjar els arquitectes, que és ara la pedra angular de l'Església (cf. sl. resp.). Per la fe i el baptisme hem ressuscitat amb Crist, el verdader Anyell que va llevar el pecat del món, que morint va destruir la nostra mort i ressuscitant va restaurar la vida (Pf.). Per això hem de buscar sempre els béns del cel, on està Crist assegut a la dreta de Déu (2 lect.).
- Missa d'À Punt: Pregària a Crist ressuscitat (Mons. Jean Charles Thomas).
- Joan Roís de Corella: Pregària de la resurrecció.
- Salvador Giménez, bisbe valencià: Pasqua: Jesús ha ressuscitat (2019)
- Salvador Giménez, bisbe valencià: La Pasqua de Jesús (2018)
- Ximo Garcia i Roca: L'estètica pasqual (2004).
- Martín Gelabert: La resurrecció de Crist (2017)
- La paraula del dia: Pasqua (AVL).
- Lectures bíbliques per al tríduum pasqual i Diumenge de Resurrecció.
- Manual per a viure la Setmana Santa des de casa (Arquebisbat de València, 2020)
- J.M. Bausset: És Pasqua (2020)
- J.M. Bausset: Diumenge de Pasqua (2017)
- J.M. Bausset: Ha ressuscitat (2015)
- J.M. Bausset: L'Angelet de la corda (2015)
Aniversari de la mort de Tomàs Vicent Tosca i Mascó, erudit valencià, matemàtic, cartògraf i teòleg, a banda de creador del moviment Novatores
Sants i Beats del 17 d'abril
1. A Melitene, ciutat de l'antiga Armènia, a l'actual Turquia, sants màrtirs Pere, diaca, i Hermògenes, el seu coadjutor. (c. s. IV)
2. A Pèrsia, hui l'Iraq, passió de sant Simeó bar Sabas, bisbe de Selèucia i Ctesifont, que, per orde del rei dels perses Sapor II, va ser detingut i carregat de cadenes per negar-se a adorar el sol i continuar proclamant a Jesucrist lliurement i valentament. Empresonat juntament amb més de cent cristians, bisbes, preveres i d'altres ordes eclesiàstics, va ser sotmés a tortures, i el Divendres Sant de la Passió del Senyor, davant dels seus ulls i mentre els exhortava, tots els seus companys van ser decapitats, com ell mateix ho va ser en últim lloc. (341)
3. També commemoració de molts màrtirs que, després de la mort de sant Simeó, en tot el territori de Pèrsia, i igualment sota el rei Sapor II, van ser degollats per causa del nom de Crist, entre ells sant Txusdazat [o Guhashtazad, Usthazan o Gothazat], eunuc del palau reial i padrí del mateix rei, que durant el primer ímpetu de la persecució va patir el martiri al palau d'Artaxerxes, germà de Sapor, a la província d'Adiabene, a l'actual Iraq. (341)
4. A Tortona, a la regió de Ligúria, actualment Itàlia, sant Innocenci, bisbe. (s. IV)
5. A Melitene, a l'antiga Armènia, hui Turquia, sant Acaci, bisbe, que va intervindre en el Concili d'Efes contra Nestori per a defendre la fe catòlica, i després va ser deposat injustament de la seua seu. (c. 435)
6. A Viena del Delfinat [Vienne], ciutat de Burgúndia, ara França, sant Pantagat, bisbe. (540)
7. A l'illa d'Eigg, a les Hèbrides interiors, enfront d'Escòcia, sant Donnan, abat, juntament amb cinquanta-dos monjos, que durant les celebracions pasquals van ser degollats o cremats per uns pirates. (617)
8. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sants màrtirs Elies, prevere, ja ancià, Pau i Isidor, monjos jóvens, que per la seua fe cristiana van perir en la persecució duta a terme pels sarraïns. (856)
9. A l'abadia de la Chaise-Dieu, també a França, sant Robert de Turlande, abat, al qual se li van unir alguns germans en este lloc on s'havia retirat per a viure en soledat, i amb la seua predicació i exemple de vida va guanyar moltes ànimes per al Senyor. (1067)
10. A l'abadia de Molesme, a França, sant Robert, abat, qui desitjós d'una vida monàstica més senzilla i estricta, va ser fundador de monestirs i esforçat superior, director d'ermitans i restaurador eximi de la disciplina monàstica, i instaurador del monestir de Cister, que va regir com a primer abat. Finalment, va ser cridat de nou com a abat a Molesme, on va descansar allí en pau. (1111)
11. A Perusa, ciutat de l'Úmbria, a Itàlia, beat Jaume de Cerqueto, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, que va oferir un seré exemple en assumir amb alegria la malaltia que l'afligia. (1367)
12. A Pisa, a la regió de Toscana, beata Clara Gambacorti, que, en perdre encara molt jove al seu espòs, aconsellada per santa Caterina de Siena va fundar el monestir de sant Doménec sota una regla austera, va dirigir amb prudència i caritat les germanes, i es va distingir per haver perdonat l'assassí de son pare i dels seus germans. (1419)
13. A Madrid, a Espanya, beata Maria Anna de Jesús Navarro de Guevara, verge, la qual, després de superar l'oposició de son pare, va rebre l'hàbit de l'Orde de la Mare de Déu de la Mercé i es va dedicar a la vida d'oració, penitència i ajuda a pobres i afligits. (1624)
14. A Londres, a Anglaterra, beat Enric Heath, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, que sota el rei Carles I, per la sola raó del seu sacerdoci, va ser entregat al botxí a Tyburn. (1643)
15. A Sault, lloc de la província de Quebec, al Canadà, santa Caterina Tekawitha, verge, que, nascuda entre els indígenes del lloc, va patir moltes amenaces i vexacions per haver acceptat, en el dia de Pasqua, rebre el baptisme i oferir a Déu la seua virginitat, que conservava ja abans de convertir-se. (1680) Canonitzada en 2012
- Beat Llucià Botovasoa (1908- Vohipeno, Madagascar 1947). Laic i pare de família, mestre, membre del Tercer Orde de Sant Francesc; assassinat per romandre fidel a l'Església.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada