12 de febrer de 2023, diumenge VI

Lectures de la missa (AVL):

- Lectura primera Sir 15,15-20: Déu no mana a ningú que faça el mal

- Salm responsorial 118,1-2.4-5.17-18.33-34 (R.: 1b): Feliços els qui seguixen la llei del Senyor.

- Lectura segona 1C 2,6-10: Abans de tots els temps, Déu ja tenia la saviesa inclosa en el seu pla,
                                            perquè siga la nostra glòria

- Al·leluia Cf. Mt 11,25

Vos enaltim, Pare, Senyor del cel i de la terra,
perquè heu revelat als senzills els misteris del Regne.

- Evangeli Mt 5,17-37: Ja sabeu què digueren els antics, però jo vos dic

«Feliços els qui seguixen la llei del Senyor». Esta resposta del salm responsorial centra en gran part la litúrgia d'este diumenge en la qual se'ns crida a viure d'acord amb els manaments de la llei de Déu, que se'ns proposen per a que els complim fent bon ús de la nostra llibertat (1 lect). En l'Evangeli Crist ens presenta estos manaments per a viure'ls en una línia de profunditat interior i de generositat: «Ja sabeu què digueren als antics (...) però jo vos dic». Esta és la nova saviesa en la qual ens ajuda a penetrar l'Esperit de Déu (2 lect).

*****

Jornada de Lluita contra la Fam en el Món

Santa Eulàlia de Barcelona

 MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 12 de febrer

1. A Cartago, actual Tunísia, commemoració dels sants màrtirs d’Abitínia,* que durant la persecució desencadenada sota l'emperador Dioclecià, per haver-se reunit per a celebrar l'Eucaristia dominical en contra del que s'establix per l'autoritat, van ser capturats pels magistrats de la colònia i els soldats de guàrdia. Conduïts a Cartago i interrogats pel procònsol Anulí, malgrat els turments que els infligien, es van reafirmar en la seua fe cristiana i van proclamar no poder renunciar a la celebració del sacrifici del Senyor, per la qual cosa van escampar la seua sang en llocs i moments diferents. (304)

*Estos són els noms: sants Saturní, prevere, amb quatre fills: Saturní júnior i Fèlix, lectors, i Maria i Hilarió, encara xiquet; Datiu o Sanator, Fèlix, un altre Fèlix, Emèrit i Ampeli, lectors; Rogacià, Quint, Maximià o Màxim, Telica o Tacelita, un altre Rogacià, Rogat, Januari, Cassià, Victorià, Vicent, Cecilià, Restituta, Prima, Eva, un altre Rogacià, Givali, Rogat, Pompònia, Januària, Saturnina, Martí, Clautos, Fèlix júnior, Margarida, Major, Honorata, Victorí, Pelusi, Faust, Dacià, Matrona, Cecília, Victòria, Berectina, verge cartaginesa, Secunda, Matrona i Januària.

2. Commemoració de sant Meleci, bisbe d'Antioquia, hui a Turquia, que, per defensar la fe de Nicea, va ser exiliat diverses vegades i va morir mentre presidia l'I Concili Ecumènic de Constantinoble. Sant Gregori de Nissa i sant Joan Crisòstom van exaltar la seua figura. (381)

3. A l'abadia de Sant Corneli d’Indam, a Germània, actual Alemanya, trànsit de sant Benet, abat d’Aniana, que va propagar la Regla benedictina, va confeccionar un Consuetudinari per a ús de monjos i va treballar amb obstinació en la instauració de la litúrgia romana. (821)

4. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Antoni, anomenat "Cauleas", bisbe, que en temps de l'emperador León VI va treballar intrèpidament per a assegurar la pau i la unitat a l'Església. (901)

Beata Humbelina
 5. Al monestir de Jully, a la regió de Troyes, a França, beata Humbelina, priora, la qual, convertida pel seu germà sant Bernat de la vida mundana que portava, amb el consentiment del seu marit va abraçar la vida monàstica. (1136)

6. Al lloc de Nordhouse, al costat del riu Ill, a Alsàcia, actual França, sant Ludé, el qual, oriünd d'Escòcia, va descansar en el Senyor mentre peregrinava a la basílica dels Apòstols. (1202)

7. A Londres, a Anglaterra, beats màrtirs Tomàs Hemmeford, Jaume Fenn, Juan Nutter, Juan Munden i Jordi Haydock, preveres, que per fidelitat a l'Església Romana, i davant la pretensió de la reina Isabel I d'atribuir-se el primat en l'espiritual, van ser condemnats a mort, i a Tyburn esquarterats encara vius. (1584)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars