27 de juny de 2021: Diumenge XIII

 Lectures del dia (AVL).

La primera lectura de hui ens diu que «Déu ha creat l’home perquè siga incorruptible, l’ha fet imatge d’allò que és ell mateix. Però la mort ha entrat al món per la malícia del diable». El Fill de Déu es va fer home per a véncer el pecat i la mort, quan va morir en la creu i va ressuscitar. Ja en la seua vida pública, va anunciar esta victòria quan ressuscitava els morts, com és el cas de l'evangeli de hui, la resurrecció d'un cap de la sinagoga, al qual va demanar únicament que tinguera fe. Demanem al Senyor viure sempre en l'esplendor de la veritat, l'esplendor de la fe, per la qual vencem les tenebres de l'error, el pecat i la mort (cf. primera oració). 

Mare de Déu dels Socors Perpetu, patrona d'Almoradí, de la seguretat social i del cos de sanitat. Festa a Almoradí.

Sant Ciril d'Alexandria, bisbe i doctor de l'Església

Santa Margarida Bays.

Aniversari de la consagració episcopal del papa Francesc (1992)



24 de juny de 2021, dijous: Sant Joan Baptista

Solemnitat de la Nativitat de Sant Joan Baptista

Sant Joan (El Greco)
Museu de Belles Arts de València

Solemnitat de la Nativitat de sant Joan Baptista, Precursor del Senyor, que, estant encara en el si matern, en quedar ple de l'Esperit Sant va exultar de goig per la pròxima arribada de la salvació del gènere humà. El seu naiximent va profetitzar la Nativitat de Crist el Senyor, i la seua existència va brillar amb tal esplendor de gràcia, que el mateix Jesucrist va dir no haver-hi entre els nascuts de dona ningú tan gran com Joan el Baptista (elog. del Martirologi Romà).

Sant Joan Baptista és titular de les parròquies d’Atzeneta d’Albaida, una d’Alzira, Beneixama, Beniarbeig, Beniardà, Beniarjó, Bugarra, Callosa d’en Sarrià, Xiva, Llanera de Ranes, Manises, Muro, Sant Joanet, Set Aigües, Terrateig i Vallés. És a més titular, amb Sant Joan Evangelista, amb el títol de Sants Joans de la parròquia d’este títol, a València, i de les de Quatretonda, Cullera, Estivella, Faura, Meliana, Potries, Puçol  Rotglà-Corberà. Amb Sant Vicent Ferrer és titular de la parròquia de Sant Joan i Sant Vicent de València.


Quan el fill de Zacarías i Isabel va ser circumcidat no va rebre el nom de son pare, sinó “Joan”, que significa “fidel a Déu”. Amb això se significà l'especial vocació d'aquell xiquet de ser profeta de l'Altíssim, perquè va anar davant del Senyor a preparar els seus camins, anunciant al seu poble la salvació. Ell va ser elegit per Déu, ja des del ventre de sa mare (primera lect.) Va ser elegit per a mostrar a les gents l'Anyell que lleva el pecat del món. Ell va batejar al Jordà l'autor del baptisme, i l'aigua viva té des de llavors poder de salvació per als hòmens. I ell va donar per fi la seua sang com a suprem testimoniatge pel nom de Crist (cf. prefaci).

El 24 de juny de 1542 va nàixer a Fontiveros sant Joan de la Creu.

El 24 de juny de 1885 va morir a Carlet la serventa de Déu Micaela Grau, fundadora de les Germanes de la Doctrina Cristiana.

20 de juny de 2021, diumenge XII

Beata Margarida Ball
 Lectures del dia (AVL).

En la primera lectura, Déu es mostra a Job com el Senyor de la mar i de l'univers i fa callar així els seus dubtes. En l'evangeli, Jesús fa el miracle d'apaivagar el vent i la tempesta en la barca amb els seus deixebles que, espantats, mostraven la debilitat de la seua fe. Jesús va revelant la seua divinitat: «¿Qui és este, que fins el vent i l’aigua l’obeïxen?». La barca en la mar amb freqüència simbolitza l'Església. En ella Crist va amb nosaltres i, enmig de les tempestats d'este món, de les dificultats, de la persecució, hem de mantindre la nostra fe en ell, perquè mai ens abandona. Donem, doncs, gràcies al Senyor, perquè és eterna la seua misericòrdia (cf. salm resp.).

Beata Margarida Ball, màrtir.

Una vida de pel·lícula, la d’esta mare de família. A l’irlandesa Margarida Bermingham l’havien casada a quinze anys amb Bartomeu Ball amb qui tindrà vint fills, si bé només en sobreviuran cinc. Potser per això, quan va quedar viuda (1568) va obrir una escola a sa casa per a xiquets catòlics, rebent alumnes de tot el país.

I també acollia sacerdots catòlics, en aquell ambient protestant de persecució. El fet trist és que un fill seu la va denunciar i fou engarjolada al Castell de Dublin, on s’hi passà tres llargs anys. Va morir en un dia indeterminat de 1584. Fou beatificada el 27 de setembre de 1992, amb d’altres 28 màrtirs.

13 de juny de 2021, diumenge XI

Sant Antoni de Pàdua
 Lectures del dia (AVL)

Les paràboles de les llavors de l'evangeli de hui —que sent xicotetes després es convertixen en espigues plenes de gra o en arbustos on fins i tot fan niu els ocells— es referixen al regne de Déu que se sembra amb la predicació evangèlica: una cosa senzilla i humil que Déu va fent créixer en els cors dels que acullen el seu missatge. «El just creixerà com la palmera, es farà gran com un cedre del Líban; plantat en la casa del Senyor, creixerà en els atris del nostre Déu» (salm resp.). En Crist crucificat —llavor que cau en la terra per a morir i així donar fruit— trobem el significat ple d'estes paràboles. El camí de la creu ens porta a la plenitud del regne de Déu.
Sant Antoni de Pàdua, prevere i doctor de l'Església.

Va nàixer a Lisboa (1195) i, vivint encara sant Francesc, entrà a l'orde dels frares menors. després d'uns anys de vida eremítica a Forli, fou enviat a predicar per Itàlia i pel Nord de França. Va morir a trenta-sis anys a Pàdua, amb fama de miracler popular. [font: MCL, p. 1251]
Sant Eulogi d'Alexandria, bisbe.

Beata María Ana Biernacka, mare de família i màrtir.

11 de juny de 2021, divendres: Sagrat Cor de Jesús

Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús

Altar major de la basílica del Cor de Jesús
Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, que, sent mans i humil de cor, exaltat en la creu va ser fet font de vida i amor, del qual s’assacia tota la humanitat.

Titular d'una basílica a València (l'església de la Companyia), i d'esglésies parroquials d'Alcoi, Elx, Manises i Torrevieja.

La litúrgia de hui se centra en l'amor que Déu ens té, simbolitzat en el cor del seu diví Fill, Jesucrist (cf. primera oració). Ja en l'Antic Testament el profeta Osees ens parla d'eixe amor de Déu al seu poble: «Quan Israel era jove el vaig estimar» (cf. 1 lect.). En la 2 lect. l'apòstol sant Pau ens desitja que comprenguem el que transcendix tot coneiximent, l'amor de Crist. I en l'evangeli se'ns narra com del cor de Crist, obert per la llança del soldat, van brollar sang i aigua, els sagraments de l'Església, perquè així, «acostant-se al Cor obert del Salvador, tots puguen beure sempre amb goig de les fonts de la salvació» (Pf. i salm resp.).

Santoral


Sant Bernabeu o Bernabé, apòstol.

Sant Joan de Sahagún, prevere.

Santa Maria Rosa Molas i Vallvé, verge.

6 de juny de 2021: Corpus Christi

 Solemnitat del Cos i de la Sang de Crist


Custòdia processional de València
(Foto: M. Guallart)
Solemnitat dels Santíssims Cos i Sang de Crist, qui, amb estos aliments sagrats, oferix el remei de la immortalitat i la garantia de la Resurrecció.

La institució medieval d'esta solemnitat conegué certes dificultats: semblava que dedicar una festa a l'eucaristia menystenia no sols el caràcter eucarístic de cada missa, sinó sobretot el memorial de la institució i la celebració del Dijous Sant. Convé, doncs, que esta festa no eclipse en l'esperit dels fidels ni el Dijous Sant ni la natura eucarística de cada missa. Això s'aconseguirà fent ressaltar el lligam de l'eucaristia amb el misteri pasqual. El cos de Crist que adorem és el mateix que a la creu s'ha lliurat per nosaltres.

El Corpus Christi, que en els inicis era una festa orientada a reparar les irreverències i els mancaments comesos contra l'eucaristia, prengué aviat un caràcter triomfal. Al segle XIII, per imitació del Dijous Sant, ja es començà a organitzar la processó amb el Santíssim com a símbol de la glorificació apoteòsica de Crist. [font: MCL]

Processó: Com a celebració peculiar d'esta solemnitat està la processó, nascuda de la pietat de l'Església: en ella el poble cristià, portant l'Eucaristia, recorre els carrers amb un ritu solemne, amb cants i oracions, i així rendix públic testimoniatge de fe i pietat cap al Santíssim Sagrament.
Lectures del dia.

La festa de hui se centra en l'adoració de l'eucaristia en la qual Crist és present vertaderament, realment i substancialment. Una presència que es prolonga fora de la missa en el sagrari. Les lectures se centren en l'Aliança del Senyor amb el seu poble: la de l'Antic Testament, segellada amb la sang dels holocaustos (cf. primera lectura), la Nova i eterna Aliança, segellada amb la sang de Crist (evangeli) que purifica la nostra consciència de les obres mortes portant-nos al culte del Déu vivent; Aliança de la qual ell és el mediador (cf. segona lectura). La participació en l'eucaristia ens vincularà cada vegada més amb la seua Aliança. Caminant en ella serem conduïts fins al final dels temps, a l'encontre definitiu amb el Senyor.

Joan Hervàs

Dia de la Caritat. 

Aniversari de la mort del valencià Joan Hervàs i Benet, bisbe de Ciudad Real (1982).

Santoral


Sant Norbert, bisbe.

Norbert va viure una vida lleugera, fins que un dia en alta mar va sofrir una tempesta tan forta que el va moure a la conversió. Esdevingut prevere, es va lliurar de ple a la predicació. Va reformar els clergues premonstratencs (Opraem, 1120), del convent dels quals van brollar nou monestirs. Va ser bisbe de Magdeburg, on va morir (1134). És d'ell la frase:«He constatat que la felicitat més gran és donar-se a Déu». [font]

Sant Francesc de Montmorency-Laval, bisbe.

Nascut a Montigny-sur-Avre (a la vall francesa del Loira) en una família noble. Després d’estudiar amb els jesuïtes s’ordena de prevere el 1647. Sent canonge, serà nomenat vicari apostòlic d’Indoxina, colònia francesa, però finalment no hi podrà anar i serà enviat el 1658, amb el mateix càrrec, a Nova França (el Canadà francés).
Organitza el territori, eclesialment, fundant el primer seminari i la primera catedral del Quebec, però també socialment, protegint la població indígena, víctima de l’alcoholisme, que era instigada per les mateixes autoritats colonials. Malalt i cansat morí al Quebec. Va ser canonitzat pel papa Francesc l’any 2014. [font]

Sant Marcel·lí Champagnat, prevere. 

entrada destacada

3 d'abril de 2025, dijous IV de Quaresma

DIJOUS DE LA SETMANA IV DE QUARESMA La Quaresma: penedir-se dels pecats Oració col·lecta Per la vostra clemència, Senyor, feu que els vostre...

entrades populars