9 de gener de 2022, diumenge: Baptisme del Senyor

 Lectures del dia (AVL)

Festa del Baptisme del Senyor.

Amb esta festa acaba el cicle litúrgic de Nadal-Epifania. Hui, en el seu baptisme, Jesús és revelat pel Pare com el «Fill amat, en qui m'he complagut» (Evangeli). I és ungit per l'Esperit Sant, que va descendir en forma de colom, per a ser reconegut com a Crist, enviat a evangelitzar als pobres (cf. Prefaci). I així, passat el temps del baptisme de Joan, nosaltres hem sigut batejats per Crist amb l'Esperit Sant pel qual som fills de Déu. Demanem al Pare que escoltem fidelment la paraula del seu Unigènit, perquè de deveres ens anomenem i siguem fills seus (cf. oració després de la comunió).

Sant Eulogi de Còrdova, prevere i màrtir.

Va nàixer a Còrdova a començament del segle IX, i allí va exercir el ministeri. És l'escriptor principal de l'Església mossàrab. Va ser el consolador i mantenidor dels perseguits per la fe, en la dificultosa situació de l'Església cristiana. Va sofrir el martiri el dia 11 de març de l'any 859, quan ja havia estat preconitzat bisbe de Toledo. Va morir decapitat. Molt poc després de mort, se li va començar a donar culte. 

Martirologi Romà


1. A Còrdova, ciutat d'Andalusia, sant Eulogi, prevere i màrtir. (859)

2. A Ancona, al Picé, actual regió italiana de les Marques, sant Marcel·lí, bisbe, que, segons va escriure el papa sant Gregori el Gran, per gràcia de Déu va deslliurar la ciutat d'un incendi. (s. VI)

3. A Canterbury, a Anglaterra, sant Adrià, abat, el qual, nascut a Àfrica, des de Nàpols va viatjar a Anglaterra, on, molt preparat en ciències eclesiàstiques i civils, va educar egrègiament gran nombre de deixebles. (710)

4. A Escòcia, sant Fil.là, abat del monestir de Sant Andreu, notable per la seua vida austera i per haver viscut en la solitud. (c. 710)

5. A la muntanya de l’Olimp, a Bitínia, a la Turquia actual, sant Eustraci, anomenat "Taumaturg", abat del monestir d’Abgaro. (s. IX)

6. A Thénezay, a la regió de Poitiers, a Aquitània, hui França, sant Honorat de Buzançais, que, mercader de bestiar, repartia els seus diners entre els pobres, i va perir assassinat per uns lladres als quals reprenia. (1250)

7. A Certaldo, lloc de la regió italiana de Toscana, beata Júlia de la Rena, de la Tercera Orde de Sant Agustí, que va romandre tancada en una petita cel·la al costat de l'església, en la qual va viure només per a Déu. (1367)

8. A Ancona, al Picé, actual regió italiana de les Marques, beat Antoni Fatati, bisbe, que en totes les missions que li van encomanar els Romans Pontífexs es va mostrar prudent i equànime, auster per a si i generós envers els pobres. (1484)

9. A la ciutat de Nancy, a França, beata Maria Teresa de Jesús (Alèxia) Le Clerc, verge, que juntament amb sant Pere Fourier, va fundar la Congregació de Canongesses Regulars de la Mare de Déu, sota la Regla de sant Agustí, per a l'educació de les jóvens. (1622)

10. A Seül, a Corea, santes màrtirs Àgata Yi, verge, els pares de la qual van morir també màrtirs, i Teresa Kim, viuda, que, tancades en la presó, primer van ser assotades i després degollades. (1840)

11. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a la ciutat de Munic, a Alemanya, beats Josep Pawlowski i Casimir Grelewski, preveres i màrtirs, els quals, en ser envaïda Polònia en temps de la guerra, van ser deportats a este camp de concentració i van consumar el seu martiri en la forca. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars