28 d'agost de 2022, diumenge XXII

 Lectures del dia (AVL):

Ecl 3, 19-21.30-31; grec 3, 17-18.20.28-29Sigues humil, i el Senyor et donarà els seus favors

Sal 68 (67), 4-5ac.6-7ab.10-11 (R.: 11b)Prepareu la terra per als pobres

Heb 12, 18-19. 22-24a. Vos heu acostat a la muntaya de Sió, a la ciutat del Déu viu

Lc 14, 1. 7-14. Qui s'enaltix será humiliat, i el qui s'humilia serà enaltit

La primera lect. de hui ens convida a procedir amb humilitat i senzillesa perquè així aconseguirem el favor de Déu, que revela els seus secrets als humils, i l'afecte dels altres. L'Evangeli ens convida a ocupar els últims llocs perquè el qui s'humilia serà enaltit, com Jesucrist, que no va vindre a ser servit sinó a servir. També se'ns crida a donar i a donar-nos gratuïtament sense esperar a canvi cap recompensa en esta vida. És el que ha fet Crist per nosaltres, que es va entregar gratuïtament per tots, solament pel seu desig de ser el nostre Salvador. La segona lect. oposa l'experiència dels israelites al Sinaí amb la dels cristians en l'eucaristia, perquè la litúrgia que celebrem en esta vida és una anticipació de la litúrgia del cel, comho expressem, per exemple, en el cant del Sant.

Memòries

Sant Agustí d'Hipona
 Sant Agustí, bisbe i doctor de l'Església
, titular de l'església parroquial d'Alfara d'Algímia

Beat Joan Baptista Faubel i Cano, casat i màrtir valencià (memòria a Llíria); beat Artur Ros i Montalt, pare de família i màrtir valencià (memòria a Vinalesa)

Beat valencià Josep Ample i Alcaide (Aureli de Vinalesa), prevere caputxí, màrtir (memòria a Vinalesa)
Beat valencià Xavier Àngel (Elies Paulí) Pradas i Vidal, germà de la Salle, màrtir (memòria a Culla)

Elies Paulí (Xavier Pradas Vidal), profés, nascut a Culla (l'Alt Maestrat) el dia 20 de març de l’any 1886, va ser mort a la Canonja (Tarragona) el dia 28 d’agost de l’any 1936. Beatificat el 13 d'octubre de 2013.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 28 d'agost

Memòria de sant Agustí, bisbe i doctor eximi de l'Església, que, convertit a la fe catòlica després d'una adolescència inquieta pels principis doctrinals i els costums, va ser batejat a Milà per sant Ambròs i, tornat a la seua pàtria, va portar amb alguns amics una vida ascètica i entregada a l'estudi de les Sagrades Escriptures. Elegit després bisbe d'Hipona, a l'actual Algèria, durant trenta-quatre anys va ser mestre del seu ramat, al qual va instruir amb sermons i nombrosos escrits, amb els quals també va combatre valentament els errors del seu temps i va exposar amb saviesa la recta fe. (430)

2. A Roma, al cementeri de Basila, a la via Salària Antiga, sant Hermes, màrtir, que, com va referir el papa sant Damas, va vindre de Grècia i Roma el va acollir com a ciutadà seu, quan va ser martiritzat pel sant nom. (s. III)

3. A Constança, a Suàbia, hui Suïssa, commemoració de sant Pelagi [o Pelai], màrtir. (c. s. III)

4. A Brioude, prop de Clarmont, a Aquitània, actualment França, sant Julià, màrtir, sobre el qual la tradició referix que, per consell de sant Ferriol, va anar a aquell territori en temps de persecució i allí va obtindre la palma del martiri. (c. s. III)

5. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, sant Alexandre, bisbe, la pregària apostòlica del qual, segons escriu sant Gregori Naziancé, va aconseguir véncer el cap de l'heretgia arriana. (c. 336)

6. A Cartago, hui Tunísia, sant Restitut, bisbe, en la festivitat del qual sant Agustí va oferir al poble un sermó en el seu honor. (c. 360)

7. A Sarsina, lloc de l'actual regió d'Emília-Romanya, també a Itàlia, sant Vicini, primer bisbe d'esta ciutat. (s. IV/V)

8. A Saintes, a la Gàl·lia, hui França, sant Bibià o Vivià, bisbe. (s. V)

9. A Egipte, sant Moisés l'Etíop o el Negre, que de conegut lladre, es va convertir en cèlebre anacoreta, va convertir a molts de la seua condició de malfactors i els va conduir amb ell al monestir. (c. 400)

10. A Sevilla, a la regió hispànica d'Andalusia, santa Florentina, verge, molt versada en les disciplines eclesiàstiques, a la qual els seus germans els bisbes Isidor i Leandre van dedicar tractats d'insigne doctrina. (s. VII)

11. A Londres, a Anglaterra, beats màrtirs Guillem Dean, prevere, i set companys*, que durant el regnat d'Isabel I, en el mateix dia, encara que en diferents o pròxims llocs de la ciutat, van consumar en la forca el seu martiri. (1588)

Els seus noms són: Beats Guillem Gunter, Robert Morton, Tomàs Holford i Jaume Claxton, preveres; Tomàs Felton, clergue de l'Orde dels Germans Menors; Enric Webley i Hug More, seglars.

12. A Lancaster, també a Anglaterra, sant Edmon [o Edmund] Arrowsmith, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que, oriünd del mateix ducat, després de passar molts anys entregat a la cura pastoral en la seua pàtria, durant el regnat de Carles I, per ser sacerdot i haver portat a molts a la fe catòlica, va ser condemnat a morir en la forca, amb l'oposició fins i tot dels mateixos protestants del lloc. (1628)

13. A Monterrey, al territori de Califòrnia, beat Juníper (Miquel) Serra, prevere de l'Ordre dels Germans Menors, que va passar per moltes dificultats i sofriments predicant l'Evangeli en la seua pròpia llengua a les tribus encara paganes d'aquella regió, i va defendre amb gran valentia els drets dels pobres i dels humils. (1784)
14. Prop de la costa enfront de Rochefort, en el litoral francés, beat Carles Arnau Hanus, prevere i màrtir, que, en temps de la Revolució Francesa, per ser sacerdot va ser empresonat en una sòrdida nau, on, dèbil de forces i atacat promptament per una malaltia, va consumar el martiri. (1794)

15. A Barcelona, a Espanya, santa Joaquima de Vedruna, que a l'Església espanyola es commemora el 22 de maig. (1854)

16. Santa Maria Cèlia Guerin (1831- Alençon 1877), laica i mare de família, casada amb Sant Lluís Martin (vegeu 29-juliol). Junts van formar una família en un clima de fe i amor del qual van sorgir les vocacions de les filles, entre elles santa Teresa de l'Infant Jesús.

17. Al país de València, beats màrtirs Joan Baptise Faubel Cano i Artur Ros Montalt, pares de família, que, durant la persecució contra l'Església, dels hòmens van rebre la mort i de Déu la vida eterna. (1936)

18. Prop de la localitat de Vinalesa, al mateix país valencià, beat Aureli (Josep) Ample Alcaide, prevere de l'Orde dels Germans Menors Caputxins i màrtir, que en la referida persecució va donar un fruit de glòria a través de la prova de la seua fe. (1936)

19. A la ciutat de Nawojowa Góra, a Polònia, beat Alfons Maria Mazurek, prevere i màrtir, que, durant la guerra, per la seua fe en Crist, va rebre la mort a mans dels invasors de la seua pàtria. (1944)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars