6 d'agost de 2022, dissabte: El Salvador

Festa de la Transfiguració del Senyor
o del Salvador

 Festa de la Transfiguració del Senyor, en què Jesucrist, l'Unigènit, l'estimat del Pare Etern, va manifestar la seua glòria davant dels apòstols Pere, Jaume i Joan, amb el testimoni de la Llei i els Profetes, per a mostrar la nostra transformació admirable per la gràcia en la humilitat de la nostra naturalesa assumida per Ell, que donà a conéixer la imatge de Déu, conforme a la qual va ser creat l'home, i que, corrompuda en Adam, va ser renovada per Crist
 (elog. del Martirologi Romà).
La Transfiguració del Senyor és el títol de les esglésies parroquials d'Alfafara, Benafer, Ibi, Millares, Macastre, Sucaina, Torralba del Pinar i les Useres.

El Salvador és el titol de les esglésies parroquials d'Alacant, Alcoi, el Bellestar de la Tinença, Borriana, la Canalosa (el Fondó de les Neus), Casas Bajas, Cocentaina, Culla, Elx, Eslida, Godella, la Llosa, Mutxamel, Oriola, Pina de Montalgrao, els Poblets, Requena, Sagunt, Titaguas, Torrevieja i Xiva de Morella; i cotitular d'una de la ciutat de València i una d'Aldaia.

    Dan 7, 9-10. 13-14. El seu vestit era blanc com la neu.
    o bé: 
    Pe 1, 16-19. Esta veu del cel, nosaltres la vam sentir.
    Sal 96. R. El Senyor és rei, l'Altíssim sobre la terra.
    Lc 9, 28b-36. Mentres Jesús pregava, es trasmudà l'aspecte de la seua cara.

    Lectura de l'evangeli segons sant Lluc
    En aquell temps, Jesús prengué Pere, Joan i Jaume i pujà a la muntanya a pregar. Mentres pregava, es trasmudà l'aspecte de la seua cara i el seu vestit es tornà blanc i brillant. Llavors dos hòmens es posaren a conversar amb ell. Eren Moisès i Elies, que es van aparéixer gloriosos, i parlaven del traspàs d'ell, que s'havia d'acomplir a Jerusalem. Pere i els seus companys estaven adormits profundament, però quan es desvetlaren, veren la glòria de Jesús i els dos hòmens que estaven amb ell. Quan estos anaven a separar-se de Jesús, Pere li digué: «Mestre, que bé estem, ací dalt! Fem-hi tres tendes, una per a vós, una per a Moisès i una altra per a Elies». Parlava sense saber què es deia. Mentre parlava es formà un núvol i els cobrí. Ells s'espantaren en vore que entraven dins del núvol. Llavors del núvol estant una veu digué: «Este és el meu Fill, el meu elegit; escolteu-lo». Així que la veu hagué parlat, es van trobar amb Jesús tot sol. Ells guardaren el secret, i aquells dies no contaren a ningú res del que havien vist.
 
Festa del Santíssim Crist dels Necessitats a Aldaia, del Santíssim Crist de l'Agonia a Antella, del Crist de la Salut al Palmar, del Crist dels Afligits a Riola, Setaigües, la Font de la Figuera i el Canyamelar, del Santíssim Crist Verdader a Benifaraig, del Santíssim Crist del Calvari a Gata de Gorgos, del Santíssim Crist de la Penya a Guadassuar, del Santíssim Crist a Silla, del Salvador a Corbera, del Diví Salvador a Alfafara i als Poblets, del Santíssim Salvador a Onda.


Beat Carles López i Vidal, casat i màrtir valencià (memòria a Gandia)

Aniversari de la mort del papa valencià Calixt III (1458)

Aniversari de la mort del papa sant Pau VI (1978)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 6 d'agost

2. A la via Àpia de Roma, al cementeri de Calixt, passió de sant Sixt II, papa, i dels seus companys, la memòria dels quals se celebra demà. (258)

3. A Complutum, actual Alcalá de Henares, a la Hispània Cartaginesa, sants màrtirs Just i Pastor, els quals, encara xiquets, abandonant a l'escola les seues tauletes d'escriptura, van córrer voluntàriament a la trobada del martiri, i detinguts i assotats immediatament, per orde del jutge van ser degollats pel seu amor a Crist, mentre es confortaven mútuament amb recíproques exhortacions. (304)

4. A Roma, a la basílica de Sant Pere, sepultura de sant Hormisdes, papa, que, abanderat de la pau, va aconseguir acabar amb el cisma d'Acaci a Orient, i a Occident va fer respectar per les noves poblacions els drets de l'Església. (523)

5. A Savona, a la regió italiana de Ligúria, beat Octavià, bisbe i germà del papa Calixt II, que tant en el claustre com en la càtedra va buscar amb afany servir a Déu i als germans. (1132)

6. Al territori de Luxemburg, beat Escel·lí, eremita, que va viure en un bosc sense sostre ni vestits, confiat només en Déu, que en la intempèrie pot oferir també refugi. (c. 1138)

7. A Bolonya, població d'Emília-Romanya, a l'actual Itàlia, mort de sant Doménec, prevere, la memòria del qual se celebra el dia 8 d'agost. (1221)

8. A Montevideo, de l'Uruguai, beata Maria Francesca de Jesús (Anna Maria) Rubatto, verge, que a la ciutat de Loano, prop de Savona, a Itàlia, va fundar l'Institut de Germanes Terciàries Caputxines, i després, havent-se traslladat a Amèrica Llatina, va posar tota la seua constància en el servei als pobres. (1904)

9. En la rodalia de Gandia, població de la Safor, beat valencià Carles López i Vidal, màrtir, que en temps de persecució contra la fe va aconseguir la glòria celestial. (1936)

10. Prop de Munic, a la regió alemanya de Baviera, beat Tadeu Dulny, màrtir, el qual, en ser ocupada militarment Polònia, la seua pàtria, per la seua fe en Crist va ser portat al camp de concentració de Dachau, on, víctima de cruels turments, va emigrar a la glòria celestial. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars