Lectures del diumenge (AVL):
- Am 8, 4-7. Contra els qui compren amb diners gent necessitada
- Sal 113 (112), 1-2.4-6.7-8 (R.: 1a i 7b). Lloeu el Senyor que trau el pobre de la cendra
- 1 Tim 2, 1-8. Feu pregàries per tots els hòmens a Déu, que vol que tots se salven
- Lc 16, 1-13. No podeu servir alhora Déu i els diners
La litúrgia d'este diumenge se centra en l'amor a Déu i al proïsme (cf. primera orac.). No podem anteposar res a l'amor de Déu i al seu servici. Els diners són incompatibles amb el servici a Déu perquè és un fals ídol al qual, sense adonar-nos, li rendim homenatge (cf. Ev.). Ancorats en ell, ens incapacitem per a estimar els més pobres, als qui amb freqüència explotem i intentem comprar per als nostres interessos (cf. 1 lect.). L'única eixida que tenim és guanyar-nos amics a costa dels diners, que corrompen, fent almoines o invertint, per exemple, en obres socials, perquè ens reben en les estances eternes (Ev.). La segona lect. ens crida a demanar per tots els hòmens a Déu, que vol que tots se salven. La pregària dels fidels és un bon moment per a això.
A Alcoi, romeria al santuari de la Font Roja
M. Bausset: La Mare de Déu dels Lliris (2015)
Daniel Climent: I la Mare de Déu es va aparéixer en un lliri (2016)
A Beniarjó, festa al Santíssim Crist de l'Empar
A Ibi, festa a la Mare de Déu dels Desemparats
A Orxeta, festa a Sant Nazari
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis del dia 18 de setembre
Sant Oceà, màrtir. († Nicomèdia, a Bitínia, hui Turquia, s. inc.).
Santa Ariadna [Adriana o Ariana], màrtir. († Prymnesso, a Frígia, hui Turquia, s. inc.)
 |
Martiri de Sant Ferriol de Viena |
Sant Ferriol de Viena, màrtir, que, segons la tradició, gaudint de la potestat pròpia dels tribuns, va refusar detindre cristians, per la qual cosa, capturat per mandat del prefecte, va ser cruelment assotat i empresonat. Evadit i capturat de nou pels seus perseguidors, finalment va ser decapitat, i va rebre així la palma del martiri al territori de la Gàl·lia Vienense, França actualment. († s. III)Sant Eustorgi de Milà, bisbe, a qui sant Atanasi elogia per confessar la verdadera fe contra l'error arrià. († Milà, a la regió italiana de Ligúria, a. 355)
Sant Senari, bisbe. († Avranches, població situada en la costa de Bretanya Menor, França actual, s. VI)
Sant Ferriol de Llemotges, bisbe, que va deslliurar d'un imminent perill a Marc, referendari del rei Xildebert, a qui volia matar el populatxo. († Llemotges, ciutat d'Aquitània, França, c. 591-597)
Sant Eumeni de Gortina, bisbe. († Gortina, a l'illa de Creta, c. s. VII)
Santa Ricarda de Suàbia, emperadriu, que va menysprear el poder terrenal per a servir a Déu en el monestir fundat per ella mateixa. († Andlau, de la Baixa Lotaríngia, actual Alemanya, c. 895)
Sant Josep de Copertino, prevere de l'orde dels Germans Menors Conventuals, cèlebre, en circumstàncies difícils, per la seua pobresa, humilitat i caritat envers els necessitats de Déu. († Osimo, a la regió Picena, Itàlia, 1663). Patró dels astronautes. Sant Doménec Trach, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, decapitat en temps de l'emperador Minh Mang per preferir la mort a calcigar la creu. († Nam Dinh, a Tonkín, hui Vietnam, 1840)
Beats David Okelo i Gildo Irwa, catequistes i màrtirs, que, havent-se oferit espontàniament per a anunciar l'Evangeli al poble, van ser llancejats fins a la mort, i així, en el martiri, van manifestar la força de Crist. († Paimol, prop de la missió de Kalongi, a Uganda, 1918)
Beat Carles Eraña Guruceta, religiós de la Companyia de María i màrtir. († Ciudad Real, 1936)
Beats Ferran Garcia i Sendra (memòria a Pego i Sagra) i Josep Garcia i Mas (memòria a Pego), preveres i màrtirs valencians. († Prop de Gandia, 1936)
 |
Màrtirs de Torrent |
Beats valencians Salvador Chulià i Ferrandis (Ambrosi Maria de Torrent) i Vicent Jaunzarás i Gómez (Valentí Maria de Torrent), preveres, Josep Maria López i Mora (Recared Maria de Torrent), Vicent Gay i Zarzo (Modest Maria de Torrent) i Just Lerma i Martínez (Francesc Maria de Torrent), germans, terciaris caputxins, màrtirs (memòria a Torrent). († Montserrat, la Ribera Alta, 1936)
Beat Josep Kut, prevere i màrtir, el qual, oriünd de Polònia, mentre estava sotmés a dura custòdia, ben consolidat en la fe va volar al cel, víctima de cruels turments al camp de concentració de Dachau, prop de Munic, Alemanya (1942).