15 de gener de 2023, diumenge II


- Lectura primera Is 49,3.5-6: T'he fet llum de tots els pobles
                                               per a que la meua salvació arribe d'un extrem a l'altre de la terra

- Salm responsorial 39,2 i 4ab.7.8-9.10 (R.: 8a i 9a): Ací em teniu: Déu meu, vull fer la vostra voluntat

- Lectura segona 1C 1,1-3: Vos desitge la gràcia i la pau de Déu, el nostre Pare, i de Jesucrist, el Senyor

- Al·leluia Jo 1,14a.12a     El qui és la Paraula es va fer home
                                          i habità entre nosaltres.
                                          A tots els qui l'han rebut,
                                          els concedix poder ser fills de Déu

- Evangeli Jo 1,29-34: Mireu l'Anyell de Déu, que pren damunt d'ell el pecat del món

Crist és la llum de les nacions que ha vingut a rescatar-nos de la foscor dels nostres pecats (1 lect). I ho farà des de l'obediència a la voluntat de Déu en tot, fins a l'ofrena de la seua vida en la creu (Salm resp.) Eixe ha de ser sempre el nostre propòsit, que demanem en el Parenostre: «Faça's la vostra voluntat». Ell és el Corder que lleva el pecat del món, a qui invoquem en el ritu de la comunió demanant-li que tinga pietat de nosaltres i ens done la seua pau. Ell és el Fill de Déu que ens ha batejat amb l'Esperit Sant (Ev).

Jornada d'Infància Missionera


  Esta celebració és una escola de formació en la fe i en la missió per a la infància de tot el món. “Un per a tots i tots per a Ell” es el lema d'esta Jornada, un dia important en què els xiquets i les xiquetes estan convidats a ajudar els altres xiquets i xiquetes, especialment els que no tenen allò necessari per a viure o no coneixen a Déu. Elles i ells, com a xicotets missioners, poden ajudar-los amb la pròpia oració i la seua col·laboració.

La temàtica triada per al 2023 ens remarca el significat de la unitat, la comunió i el testimoniatge, inspirant-se en la pregària de Jesús: «No pregue només per ells, sinó també pels qui creuran en mi gràcies a la seua paraula. Que tots siguen u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu. Que també ells estiguen en nosaltres, perquè el món crega que tu m’has enviat» (Jo 17, 20-21).

En un món dividit per l’odi, les guerres, les diferències i les enveges, els cristians mantenim la unitat. Ens ajudem, ens perdonem i mostrem a la gent que un altre món és possible. Tenim una responsabilitat amb els nostres iguals i tots som indispensables per a Déu. Jesús va triar als apòstols, tots molt diferents. Hui, Jesús continua triant a persones com tu i com jo. Cada u dels nostres noms està escrit en la “llista”. Ell t’ha cridat i t’ha triat a tu.

Ací està la clau de l’assumpte: comunió i evangelització. Una comunió per a congregar-se i una comunitat per a desplegar-se i portar la Bona Notícia del Regne fins a l’extrem de la terra. L’obra de l’evangelització no la pot realitzar una persona aïllada, un grup o una Església sense comunió. Hem d'estar units pel nostre propi bé i també pel dels altres, perquè només si estem units el món creurà.

Altres

Aniversari del naiximent de Martí Luter King (1929)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 15 de gener

1. A la ciutat d'Anagni, a la regió italiana del Laci, santa Secundina, verge i màrtir. (s. inc.)

2. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Joan Calibita, de qui es conta que durant un temps va viure en un racó de la casa paterna, i després en una barraca (kalyba), completament donat a la contemplació, passant desapercebut fins i tot davant dels seus pares, que després de la seua mort només el van reconéixer per un exemplar de l'Evangeli, adornat en or, que ells mateixos li havien regalat. (s. V)

Santa Ida

3. A l'abadia de Cluain Chreadhail [Killeedy], a Hibèrnia, actual Irlanda, santa Ita [o Ida], verge i fundadora d'este mateix cenobi. (570)

4. A la ciutat de Rieti, a la Savina, hui la regió italiana del Laci, commemoració de sant Probe, bisbe, elogiat pel papa sant Gregori el Gran. (c. 570)

5. A Glanfeuil, al costat del riu Loira, al territori d'Angers, a la Gàl·lia, hui França, sant Maur [o Maure o Mur], abat. (s. VI/VII)

6. A la regió de Rodés, també a la Gàl·lia, santa Tarsícia, verge i màrtir. (s. VI/VII)

7. Al llogaret d'Hamme, a Brabant, actual Holanda, sant Ablebert o Emebert, bisbe de Cambrai. (c. 645)

8. A la ciutat de Chartres, al territori de Nèustria, actualment hui França, sant Malard, bisbe. (c. 650)

9. A Val di Non, a l'actual regió italiana de Trentino, sant Romedi, anacoreta, qui, després d'entregar a l'Església tots els seus béns, va portar vida penitent al lloc que encara porta el seu nom. (c. s. VIII)

10. A Lió, ciutat de la Gàl·lia, hui França, mort de sant Bonet, bisbe de Clarmont. Era prefecte de Marsella en el moment de ser elevat a l'episcopat per a ocupar el lloc del seu germà sant Avit, però deu anys més tard va renunciar a la seu, es va retirar a l'abadia de Manhluec [Manglieu] i, després de peregrinar a Roma; al retorn va morir a Lió. (c. 710)

11. A Armo, prop de Reggio Calàbria, a Itàlia, sant Arseni, eremita, cèlebre pel seu esperit d'oració i per la seua austeritat. (904)

12. A Saint-Gilles-les-Boucheries, a la regió de Provença, a l'actual França, beat Pere de Castellnou, prevere i màrtir, que, havent ingressat a l'abadia cistercenca de Fontfreda, va ser encarregat pel papa Innocenci III perquè anunciara en aquella regió la pau i instruïra sobre la verdadera fe, però va morir ferit per una llança d'alguns heretges. (1208)

13. A Città della Pieve, a l'Úmbria, a Itàlia, beat Jaume, anomenat "l'Almoiner", que es va mostrar bon advocat de pobres i oprimits. (c. s. XIII)

14. Al territori de Gualdo Tadino, també a l'Úmbria, beat Àngel, eremita. (1325)

15. A la ciutat de Fu'an, a la província de Fujian, a la Xina, sant Francesc Fernández de Capillas, prevere de l'Orde de Predicadors i màrtir, el qual va anunciar el nom de Crist primer a les Illes Filipines i després a Fujian, on durant la persecució sota els tàrtars va ser empresonat per llarg temps i finalment decapitat. (1648)

16. Al llogaret de Steyl, a Holanda, sant Arnold Janssen, prevere, qui, per a difondre la fe en les missions, va fundar la Societat del Verb Diví. (1909)

17. A Berlín, a Alemanya, beat Nicolau Gross, pare de família i màrtir, que, dedicat a les qüestions socials, es va enfrontar amb un règim contrari a la dignitat humana i a la religió. Per no voler actuar en contra dels preceptes de Déu, va ser empresonat i penjat, i va obtindre, així, la seua participació en la victòria de Crist. (1945)

18. Beats Valentí Palència Marquina i companys* (Suances, Cantàbria, Espanya, 1937). Sacerdot diocesà, director, capellà i professor del «Patronat de San José per a l'ensenyament i educació de xiquets pobres», i quatre dels xics del col·legi assassinats per odi a la fe.

* Donat Rodríguez Garcia, Germà García Garcia, Zacaries Cuesta Campo, Emili Huidobro Corrales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

5 de juliol de 2024, divendres XIII

DIVENDRES DE LA SETMANA XIII / II Lectura primera Am 8,4-6.9-12 Enviaré fam al país, no de pa, sinó de sentir la paraula del Senyor Lectura ...

entrades populars