14 de maig de 2023, diumenge: Mare de Déu dels Desemparats

Mare de Déu dels Desemparats

Patrona principal de la ciutat de València
i de la Comunitat Valenciana

Solemnitat a la ciutat de València i festa a les diòcesis valencianes


Lectures

- Ap 21, 1-5a. Vaig veure una nova Jerusalem, engalanada com una nóvia que s’adorna per al seu espòs

- Rom 12, 9-13. Sigueu solidaris dels cristians necessitats; acolliu els forasters

- Salm responsorial: Jdt 13, 23bc-24a.25abc (R.: 15, 10b). Oh Maria, vós sou l’orgull del nostre poble

- Jo 19, 25-27. Ací teniu el vostre fill. Ací teniu la vostra mare


Diumenge VI de Pasqua

Lectures del diumenge VI de Pasqua (AVL)

    - Lectura primera Fets 8,5-8.14-17: Els imposaven les mans, i rebien l'Esperit Sant

    - Salm responsorial 65,1-3a.4-5.6-7a.16 i 20 (R.: 1): Aclama a Déu, tota la terra

    - Lectura segona 1Pe 3,15-18: En el cos va ser mort, però en l'Esperit va ser retornat a la vida

    - Al·leluia Jo 14,23:

        Qui m'estima, farà cas de les meues paraules;
        el meu Pare l'estimarà i vindrem a viure en ell.

    - Evangeli Jo 14,15-21: Demanaré el Pare que vos done un altre Defensor

L'Esperit Sant que ens enviarà Crist ressuscitat ocupa el centre de les lectures d'este diumenge. Així, en la primera lectura veem com la iniciació cristiana es completa amb la imposició de mans dels apòstols per la qual reben l'Esperit Sant els ja batejats: el sagrament de la confirmació. En la segona lectura s'afirma que Crist va morir en la carn, però va tornar a la vida per l'Esperit. En l'Evangeli, Crist promet als deixebles que demanarà al Pare que ens envie un altre Defensor que estiga sempre amb nosaltres. Ell viu sempre amb nosaltres i està amb nosaltres.

Altres


El 14 de maig de 1907 va nàixer a Borriana el cardenal Tarancon.

El 14 de maig de 1971 el papa Pau VI va publicar la carta apostòlica Octogesima adveniens.

Aniversari de l'ordenació episcopal de mons. Vicent Juan Segura, bisbe auxiliar emèrit de València (2005).


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de maig

Sant Maties, apòstol, que va seguir al Senyor Jesús des del baptisme de Joan fins al dia en què Crist va pujar als cels i, per esta raó, després de l'Ascensió del Senyor va ser posat pels apòstols en el lloc que havia ocupat Judes, el traïdor, perquè, formant part del grup dels Dotze, fora testimoni de la Resurrecció.

2. A la província romana d'Àsia Menor, actual Turquia, sant Màxim, màrtir durant la persecució sota l'emperador Deci, i de qui es conta que va morir lapidat. (c. 250)

3. A Cimiez, a la regió de Provença, actualment França, sant Ponç, màrtir(c. s. III)

4. A Síria, sants Víctor i Corona, companys màrtirs(c. s. III)

5. A l'illa grega de Quios, a la mar Egea, sant Isidor, màrtir, que, segons la tradició, va ser llançat a un pou. (s. III)

6. A Aquileia, al territori de Venècia, a la Itàlia actual, sants Fèlix i Fortunat, màrtirs, la ciutat dels quals van honrar amb el seu gloriós martiri. (s. IV)

7. A la regió també italiana de Sardenya, commemoració de les santes Justa i Enedina, màrtirs(s. III/IV)

8. A Clarmont, al territori d'Aquitània, actualment França, sant Abruncle, bisbe, qui, expulsat de la seua seu de Langres per Gundebald, rei dels burgundis, va ser posat al capdavant de l'església de Clarmont. (488)

9. A la mateixa ciutat citada anteriorment, sant Gal, bisbe, home humil i bondadós, oncle patern de sant Gregori de Tours(551)

10. A Lismore, a Irlanda, sant Cartago, bisbe i abat(638)

11. Al monestir de Fontenelle, a Nèustria, hui França, sant Erembert, que, havent sigut bisbe de Tolosa, va abraçar després la disciplina monàstica. (674)

12. A Santarém, a Portugal, beat Gil de Vaozela, prevere, que, docent de medicina a París, va abandonar una vida dissoluta que portava i, després d'ingressar en l'Orde de Predicadors, amb llàgrimes, oració i sacrificis, va superar totes les temptacions. (1265)

13. Al llogaret de Saint Mary-of-the-Woods, d'Indiana, als Estats Units d'Amèrica del Nord, santa Teodora (Anna Teresa) Guérin, verge de la Congregació de Germanes de la Providència, la qual, oriünda de França, va residir i va morir en eixa xicoteta ciutat. Era de naturalesa compassiva i, encara enmig de les majors dificultats, va confiar sempre en la divina providència i es va preocupar amb sol·licitud de la naixent comunitat. (1856) (Canonitzada en 2006).

14. Al lloc de Bétharram, prop de Pau, als Baixos Pirineus francesos, sant Miquel Garicoitz, prevere, que va fundar la Companyia Missionera del Sagrat Cor de Jesús(1863)

15. A Nizza Monferrato, a la regió de Piemont, a Itàlia, santa Maria Dominica Mazzarello, fundadora, juntament amb sant Joan Bosco, de l'Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, dedicades a la instrucció de xiquetes pobres. Va sobreeixir per la seua humilitat, prudència i caritat. (1881)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars