30 de maig de 2024, dijous VIII

DIJOUS DE LA SETMANA VIII / II


Lectura primera 1Pe 2,2-5.9-12

Vosaltres sou sacerdoci reial, nació santa,
a fi que proclameu les proeses d'aquell que vos ha cridat

Lectura de la primera carta de sant Pere

Benvolguts, com infants acabats de nàixer, sospireu per la pura llet espiritual que vos farà créixer i vos salvarà, ja que «heu tastat i vist que bo és el Senyor». Acosteu-vos al Senyor, pedra viva rebutjada pels hòmens, però escollida i preciosa als ulls de Déu. També vosaltres, com pedres vives, deixeu que Déu faça de vosaltres un temple espiritual, un sacerdoci sant, que oferirà sacrificis espirituals, agradables a Déu per Jesucrist.
Vosaltres sou «estirp elegida, sacerdoci reial, nació santa, possessió personal de Déu», a fi que «proclameu les proeses» d'aquell que vos ha cridat de les tenebres a la seua llum admirable. Vosaltres, que no éreu cap poble, ara sou el poble de Déu; no havíeu aconseguit misericòrdia, però ara heu aconseguit misericòrdia.
Benvolguts, vosaltres, en este món, sou com forasters que viuen lluny del seu país. Per això vos pregue que vos desentengueu d'estes passions que vos fan la guerra. Porteu-vos bé entre els qui no són creients. Així els qui ara malparlen de vosaltres i vos acusen de malfactors voran tot el bé que feu i glorificaran a Déu el dia de la seua visita.

Salm responsorial 99,2.3.4.5 (R.: 2c)

Aclameu el Senyor per tota la terra,
honoreu el Senyor amb cants de festa,
entreu davant d'ell amb crits d'alegria.

R. Entreu davant del Senyor amb crits d'alegria.

Reconeixeu que el Senyor és Déu,
que ens ha creat i que som seus,
som el seu poble
i el ramat que ell pastura. R.

Entreu als seus portals enaltint-lo,
canteu alabances en els seus atris,
enaltiu i beneïu el seu nom. R.

«¡Que bo és el Senyor!
Perdura eternament el seu amor,
és fidel per segles i segles». R.

Al·leluia Jo 8,12

Diu el Senyor: «Jo soc la llum del món;
el qui em seguix tindrà la llum de la vida».

Evangeli Mc 10,46-52

Rabuni, feu que m'hi veja

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús va eixir de Jericó amb els deixebles i amb molta gent. Vora el camí estava assentat, demanant almoina, un cego que es deia Bartimeu. Quan sentí dir que passava Jesús de Natzaret, començà a cridar: «Fill de David, Jesús, tingueu compassió de mi».
Molts el renyien per a fer-lo callar, però ell cridava cada volta més fort: «Fill de David, tingueu compassió de mi». Jesús va parar i va dir: «Crideu-lo». Ells cridaren el cego i li digueren: «Anima't i vine, que et crida». El cego va tirar la capa, s'alcà d'un bot i s'acostà a Jesús. Jesús li preguntà: «¿Què vols que faça per tu?» Ell respongué: «Rabuni, feu que m'hi veja». Jesús li digué: «Ves, la teua fe t'ha salvat». A l'instant s'hi veia, i el seguia pel camí.

* * * * *

Sant Ferran (mem. ll.)

Sant Ferran III, rei de Castella i Lleó, que va ser prudent en el govern del regne, protector de les arts i les ciències, i diligent a propagar la fe. Va descansar finalment a la ciutat de Sevilla. (1252)

Beat Pere Tarrés i Claret (Barcelona, 1905-1950), metge laic i, després, prevere

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 30 de maig

2. Al lloc de Porto Torres, a la regió italiana de Sardenya, sant Gaví, màrtir(c. s. IV)

3. A Cesarea de Capadòcia, actual Turquia, sants Basili i Emèlia, que van ser pares dels sants bisbes Basili el GranGregori de Nissa i Pere de Sebaste, i de santa Macrina, verge. Estos sants esposos, desterrats de la seua ciutat en temps de l'emperador Galeri Maximià, van habitar en les soledats del Pont, i després de la persecució van reposar en pau, després de deixar els seus fills com a hereus de les seues virtuts. (349 i 372)

4. A Pavía, ciutat de Llombardia, a l'actual Itàlia, sant Anastasi, bisbe, el qual, havent abandonat l'heretgia arriana, va professar fermament la fe catòlica. (c. 680)

5. A Geel, a la regió de Brabant, a Austràsia, hui Bèlgica, santa Dimpna, verge i màrtir(s. VII/IX)

6. A Tervuren, també a Brabant, a Austràsia, trànsit de sant Hubert, bisbe de Tongres i Maastricht, deixeble i successor de sant Lambert, que es va dedicar amb totes les seues forces a la difusió de l'Evangeli per Brabant i les Ardenes, on va acabar amb els costums pagans. (727)

Santa Joana d'Arc
7. A Rouen, a la regió de Normandia, a França, santa Joana d'Arc, verge, coneguda com la donzella d'Orleans, que després de lluitar fermament per la seua pàtria, al final va ser entregada al poder dels enemics, els quals la van condemnar en un judici injust a ser cremada en la foguera. (1431)

8. A Londres, a Anglaterra, sant Lluc Kirby, prevere i màrtir, que, en la persecució desencadenada durant el regnat d'Isabel I, va ser penjat en la triple forca de Tyburn després de molts turments. Amb ell van patir el suplici, en el mateix patíbul, els beats preveres i màrtirs Guillem Filby i Llorenç Johnson, així com Tomàs Cottam, de l'Orde de la Companyia de Jesús. (1582)

9. A la mateixa ciutat i trenta anys després, regnant Jaume I, beats Guillem Scott, de l'Orde de Sant Benet, i Ricard Newport, preveres i màrtirs, que per ser sacerdots, van ser estrangulats, encara que el segon, com encara respirava en acabar el suplici, va ser rematat a espasa i esquarterat. (1612)

10. A Kampala, a Uganda, sant Maties Kalemba, de sobrenom "Mulumba" o "el Fort", màrtir, que, després d'abandonar el culte mahometà, va rebre el baptisme en Crist i, renunciant al càrrec de jutge, es va dedicar amb tenacitat a propagar la fe cristiana, per la qual cosa, en temps del rei Mwanga, va ser sotmés a tortures i, privat de tot consol, va entregar finalment el seu esperit a Déu. (1886)

11. A Savona, a Itàlia, trànsit del beat Josep Marello, bisbe d'Acqui, a la regió del Piemont, que va fundar la Congregació d'Oblats de Sant Josep, dedicada a la formació moral i cristiana de la joventut. (1895)

12. Beata Maria Celina de la Presentació (Bordeus 1878-1897). Monja clarissa.

13. Beata Marta Wiecka (Sniatyn, Ucraïna 1874-1904). Religiosa de les Filles de la Caritat.

14. Beat Carles Liviero (Città di Castello, Itàlia 1866-1932). Bisbe de Città di Castello i fundador de la congregació religiosa de les Xicotetes Esclaves del Sagrat Cor.

15. Al camp de concentració de Buchenwald, a la regió de Turíngia, a Alemanya, passió del beat Otó Neururer, prevere i màrtir, que, per haver convençut una jove catòlica perquè no simulara la celebració del matrimoni amb un partidari, ja casat, del règim hostil a Déu i als hòmens, va ser van tancar en la presó, on, malgrat tot, va continuar clandestinament amb el seu ministeri entre tota mena de tribulacions, fins que va consumar el martiri en ser penjat pels peus cap avall. (1940)

16. Beata Llúcia de la Immaculada (Maria) Ripamonti (1909- Brescia 1954), va ser una religiosa italiana, membre de les Serventes de la Caritat. Va oferir la seua vida i la seua greu malaltia per la conversió dels pecadors i la santedat dels sacerdots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

26 de juny de 2024, dimecres XII

DIMECRES DE LA SETMANA XII / II Lectura primera 2R 22,8-13;23,1-3 El rei va manar que llegiren al poble tot el llibre de l'aliança troba...

entrades populars