14 de juliol de 2023, divendres: Beat Gaspar Bono

Lectures de la missa:

Lectura primera Gn 46,1-7.28-30

Ara, que ja t'he vist, ja em puc morir

Lectura del llibre del Gènesi

En aquells dies, Israel se'n va anar amb tot el que posseïa cap a Beerxeba, on va oferir sacrificis al Déu de son pare Isaac.
Durant la nit, en una visió, Déu el va cridar i Jacob va respondre: «Ací em teniu». Déu li va dir: «Jo soc Déu, el Déu de ton pare. No tingues por d'entrar a Egipte, perquè allí et convertiré en un gran poble. Jo t'acompanyaré fins a Egipte i te'n faré tornar, i el teu fill Josep et tancarà els ulls».
Jacob va eixir de Beerxeba, i els seus fills el feren pujar, amb les dones i les criatures, en els carros que el Faraó els havia enviat per al viatge. Prengueren també els ramats i tots els béns que posseïen en el país de Canaan. Jacob va arribar a Egipte amb tota la seua família: es va endur a tots, fills i filles, nets i netes.
Jacob va enviar a Judà per a dir a Josep que eixira a rebre'l a la regió de Goixen. Quan van arribar allí, Josep va fer enganxar la seua carrossa i va eixir a l'encontre de son pare. Quan va arribar davant de son pare, se li va llançar al coll i va plorar prou de temps abraçat amb ell. Israel li va dir: «Ara ja em puc morir. Ja t'he vist i sé que encara vius».

Salm responsorial 36,3-4.18-19.27-28.39-40 (R.: 39a)

Confia en el Senyor, fes el bé,
i viuràs segur en el seu país;
el Senyor, la teua delícia,
omplirà l'anhel del teu cor.

R. És el Senyor qui salva els justs.

El Senyor guarda els dies dels bons,
i la seua herència perdurarà;
no s'abrasiran en temps de sequera,
s'assaciaran en dies de fam. R.

Aparta't del mal i fes el bé,
i sempre tindràs una casa;
perquè el Senyor estima la justícia
i no abandona els seus amics.
L'injust caurà per sempre,
el seu llinatge s'extingirà. R.

És el Senyor qui salva els justs,
els empara en dies de perill.
El Senyor els ajuda i els deslliura,
els rescata dels malvats i els salva,
perquè confien en ell. R.

Al·leluia Jo 16,13a;14,26b

Quan vindrà l'Esperit de veritat,
vos guiarà cap al coneiximent de la veritat sencera;
i vos farà recordar tot el que vos he dit.

Evangeli Mt 10,16-23

No sereu vosaltres qui parlareu, sinó l'Esperit del vostre Pare

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus apòstols:
«Vos envie com ovelles enmig de llops: sigueu astuts com les serps i senzills com els coloms.
Guardeu-vos de la gent: per causa meua, vos portaran als tribunals, vos assotaran en les seues sinagogues i vos presentaran als tribunals dels governadors i dels reis, per a que doneu testimoni davant d'ells i davant dels estrangers. Quan vos portaran allí, no us preocupeu del que haureu de dir, ni de com ho podreu dir. A l'hora de parlar, Déu vos donarà les paraules necessàries, perquè no sereu vosaltres qui parlareu, sinó que parlarà en vosaltres l'Esperit del vostre Pare.
Un germà portarà a la mort el seu germà, i un pare, el seu fill: els fills es rebel·laran contra els pares i els mataran. Sereu odiats de tots pel fet de portar el meu nom. I els qui es mantindran ferms fins al final se salvaran.
Quan vos perseguixquen en una població, fugiu cap a una altra. Vos ho dic de veres: No haureu acabat de recórrer totes les poblacions d'Israel abans que vinga el Fill de l'home». 
 
MEDITACIÓ
 
Del papa Francesc, Audiència general, 7 de maig de 2014 
 
En la intimitat amb Déu i en l'escolta de la seua Paraula, a poc a poc, deixem a un costat la nostra lògica personal, imposada la majoria de les vegades pel nostre entossudiment, els nostres prejudicis i les nostres ambicions, i aprenem, en canvi, a preguntar al Senyor: ¿quin és el teu desig?, ¿quina és la teua voluntat?, ¿què t'agrada a tu? D'esta manera madura en nosaltres una sintonia profunda, quasi connatural en l'Esperit i s'experimenta la veritat profunda de les paraules de Jesús que ens presenta l'Evangeli de Mateu: «no us preocupeu del que haureu de dir, ni de com ho podreu dir. A l'hora de parlar, Déu vos donarà les paraules necessàries, perquè no sereu vosaltres qui parlareu, sinó que parlarà en vosaltres l'Esperit del vostre Pare» (Mt 10, 19-20). És l'Esperit qui ens aconsella, però nosaltres hem de deixar espai a l'Esperit, perquè ens puga aconsellar. I deixar espai és resar, resar per tal que Ell vinga i ens ajude sempre. 
 
* * * * *

Dedicació de la catedral d'Oriola.

Beat Gaspar Bono, prevere (mem. lliure a les diòcesis de València i Mallorca) [oració].

Sant Camil de Lel.lis, prevere (mem. lliure).


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de juliol

Sant Camil de Lel·lis, prevere, que va nàixer prop de Teano, a la regió italiana dels Abruços, i des de l'adolescència va seguir la carrera militar i es va deixar arrossegar pels vicis propis d'una joventut alegre i despreocupada, però, convertit de la seua mala vida, es va entregar a la cura dels malalts als hospitals dels incurables, als quals servia com al mateix Crist. Ordenat sacerdot, va posar a Roma els fonaments de l'Orde de Clergues Regulars Ministres dels Malalts. (1614)

2. A Brescia, al territori de Venècia, també a l'actual Itàlia, sant Optacià, bisbe, que va subscriure les cartes sinodals sobre la fe catòlica respecte a l'Encarnació enviades per Eusebi, bisbe de Milà, al papa sant Lleó. (s. V)

3. A Soignies, a la regió de Brabant, a Austràsia, hui Bèlgica, sant Vicent o Madelgari, que, amb el consentiment de la seua esposa santa Valtrudis, va abraçar la vida monàstica i, segons conta la tradició, va fundar dos monestirs. (c. 677)

4. A Deventer, lloc de Frísia, actual Holanda, sant Marxelm, prevere i monjo, anglosaxó d'origen i deixeble des de la seua joventut de sant Wilibrord, al qual va acompanyar en els treballs que este va emprendre per Crist. (c. 775)

5. A Stáry Kynsperk, lloc pròxim a Egres, a Bohèmia, hui Txèquia, beat Hroznata (Croznat), màrtir, que, en morir la seua esposa i el seu fill, va deixar la cort ducal i va ingressar a l'abadia premonstratenca de Tepla, i per defendre els drets d'esta abadia va ser capturat per uns malfactors, que el van deixar morir de fam. (1217)

6. A Verona, en els confins del territori de Venècia, a l'actual Itàlia, santa Toscana, que, mort el seu espòs, va distribuir tots els seus béns entre els pobres, i es va dedicar incessantment en l'Orde de Sant Joan de Jerusalem a la cura dels malalts. (1343/1344)

7. A Foligno, població de l'Úmbria, també a Itàlia, beata Angelina de Marsciano, que, en quedar viuda, es va consagrar durant cinquanta anys a servir a Déu i al proïsme, i va iniciar una Congregació de Germanes del Tercer Orde Regular de Sant Francesc de clausura per a la formació de la joventut femenina. (1435)

8. A València, beat Gaspar Bono, prevere de l'Orde dels Mínims, que va abandonar les armes d'un príncep terreny per a militar a les ordes de Crist Rei i va regir la província hispana d'este Orde amb zel, prudència i caritat. (1604)

9. A Lima, ciutat del Perú, sant Francesc Solano, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que per a la salvació de les ànimes va recórrer en totes les direccions Amèrica Meridional, i va ensenyar, amb la seua paraula i el seu testimoniatge la novetat de la vida cristiana als indis i als mateixos colonitzadors espanyols. (1610)
10. A Londres, a Anglaterra, beat Ricard Langhorne, màrtir, insigne jurista, que, acusat de traïció, sota el rei Carles II va ser condemnat a la pena capital i va entregar la seua ànima a Déu en el patíbul de Tyburn. (1679)

11. A Cerecca-Ghebaba, poble d'Etiòpia, beat Ghebre Miquel, això és, "Servent Miquel", prevere de la Congregació de la Missió i màrtir, que buscant en els seus estudis i en l'oració la verdadera fe, la va trobar unint-se a l'Església catòlica. Per això va patir primer presons, i després, custodiat per soldats i carregats els seus peus amb pesades cadenes, va ser obligat a caminar durant tretze mesos, fustigat contínuament, fins que va morir consumit per la set i la fam. (1855)

12. A la ciutat de Nangong, a la província xinesa de Hebei, sant Joan Wang Guixin, màrtir, que durant la persecució desencadenada pels Yihetuan va preferir morir per Crist abans que tacar la seua puresa amb una lleu mentida. (1900)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars