28 de juliol de 2023, divendres

Lectura primera Ex 20,1-17

La llei, Déu la va donar per Moisès

Lectura del llibre de l'Èxode

En aquells dies, Déu va dir estes paraules:
«Jo soc el Senyor, el teu Déu, que t'he fet eixir de la terra d'Egipte, el lloc on eres esclau.
No tingues altres déus fora de mi.
No et fabriques ídols; no et faces cap imatge del que hi ha dalt en el cel, ací baix en la terra o en les aigües de davall de la terra. No els adores ni els dones culte, perquè jo, el Senyor, soc el teu Déu, Déu recelós: castigue les culpes dels pares en els fills fins a la tercera i la quarta generació, en els qui m'odien, però soc bondadós fins a milers de generacions, amb els qui m'estimen i guarden els meus manaments.
Quan jures, no prengues en va el nom del Senyor, el teu Déu, perquè el Senyor no deixa sense castic el qui pren en va el seu nom.
Recorda't de santificar el dissabte. Durant sis dies treballa i ocupa't en les faenes que calga, però el dia que fa set és dia de repòs, dedicat al Senyor, el teu Déu. No t'ocupes en cap treball, ni tu, ni el teu fill, ni la teua filla, ni el teu criat, ni la teua criada, ni els teus animals, ni el foraster que residix a la teua ciutat, perquè el Senyor en sis dies va fer el cel, la terra, el mar, i tot el que es mou en estos llocs, però el dia que feia set va descansar. Per això el Senyor ha beneït el dissabte i l'ha santificat.
Honra el pare i la mare, i tindràs llarga vida en el país que et dona el Senyor, el teu Déu.
No mates.
No cometes adulteri.
No robes.
No declares falsament contra un altre.
No desitges la casa d'un altre, ni tampoc la seua esposa, el seu criat, la seua criada, el seu bou o el seu ase, ni res que siga d'ell».

Salm responsorial 18,8.9.10.11 (R.: Jo 6,68c)

La llei del Senyor és perfecta, 
i és descans de l'ànima;
el testimoni del Senyor és ferm,
dona saviesa als simples.

R. Senyor, vós teniu paraules de vida eterna.

Els mandats del Senyor són rectes,
omplin el cor de goig;
els manaments del Senyor són clars,
il·luminen els ulls. R.

La paraula del Senyor és pura,
es manté per sempre;
les lleis del Senyor són segures,
totes són justíssimes. R.

Són més envejables que l'or,
més que l'or a mans plenes;
són més dolces que la mel
d'un abeller que destil·la. R.

Al·leluia Cf. Lc 8,15

Feliços els qui amb cor bo i dòcil
guarden la paraula de Déu,
i donen fruit amb perseverança.

Evangeli Mt 13,18-23

Aquells que han sentit la paraula del Regne i l'han entesa i donen fruit

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: 
«Escolteu vosaltres què vol dir la paràbola del sembrador. La llavor sembrada a la vora del camí vol dir que a tots aquells que escolten la paraula del Regne però no l'entenen, el Maligne els furta la llavor sembrada en els seus cors. La llavor sembrada en un terreny rocós vol dir aquells que reben amb alegria la paraula del Regne quan la senten, però només per un moment; no arrela dins d'ells, i en el moment que es troben amb dificultats o amb persecucions per la paraula que havien rebut, defallixen de seguida. La llavor sembrada enmig dels cards vol dir aquells que han sentit la paraula del Regne, però les preocupacions del món present i la seducció de les riqueses l'ofeguen i no dona fruit. La llavor sembrada en terra bona vol dir aquells que han sentit la paraula del Regne i l'han entesa i, per això, dona fruit: o cent, o seixanta, o trenta».

* * * * *

Beat valencià Josep Caselles i Moncho, prevere salesià, màrtir (memòria a Benidoleig); beat valencià Enric Serra i Chorro, prevere agustí, màrtir (memòria a la Barraca-Alzira)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 28 de juliol

1. Commemoració dels sants Pròcor, Nicanor, Timó, Pàrmenes i Nicolau, prosèlit este d'Antioquia, a l'actual Turquia, que van formar part dels set elegits per la multitud entre els deixebles, per considerar-los plens d'Esperit i saviesa, i als quals els apòstols van imposar les mans perquè es dedicaren a atendre els pobres. (s. I)

2. A Roma, sant Víctor I, papa, africà de naiximent, que va establir per a totes les Esglésies la celebració de la festa de Pasqua en el diumenge següent a la Pasqua jueva. (c. 200)

3. Commemoració dels nombrosos màrtirs que van patir el turment a la Tebaida, a Egipte, durant la persecució sota els emperadors Deci i Valerià. A estos cristians, que desitjaven morir sense demora per Crist traspassats a espasa, els seus cruels perseguidors, pretenent més aviat degollar les seues ànimes que els seus cossos, van retardar la seua mort el màxim possible i els van sotmetre a una prolongada sèrie de turments. (c. 250)

4. A Milet, al territori de Cària, actualment Turquia, sant Acaci, màrtir en temps de l'emperador Licini. (c. 308/311)

5. A Milà, a la regió italiana de Ligúria, sants Nazari i Cels, màrtirs, els cossos dels quals van ser trobats per sant Ambròs. (inventio 395)

6. A Troyes, a l'actual França, sant Camelià, bisbe, deixeble i successor de sant Llop. (s. VI)

7. A Dol, lloc de la Bretanya Menor, també a França, sant Samsó, abat i bisbe, que va propagar l'Evangeli per este territori, així com la disciplina monàstica que havia aprés a Gal·les de l'abat sant Iltud. (c. 565)

8. A la regió de Sodermanland, a Suècia, sant Botvid, màrtir, suec de naiximent i batejat a Anglaterra, que va estar treballant en l'evangelització de la seua pàtria fins que un criat seu, a qui ell havia alliberat de l'esclavitud, el va assassinar. (1100)

9. A Nam Dinh, de Tonquín, hui Vietnam, sant Melcior García Sampedro, bisbe, de l'Orde de Predicadors i màrtir, tancat primer per ser cristià en una estretíssima presó, i després, per orde de l'emperador Tu Duc, materialment trossejat. (1858)

Sant Pere Poveda
10. A Madrid, a Espanya, sant Pere Poveda Castroverde, prevere i màrtir, que, preocupat per la difusió evangelitzadora dels cristians en el món, principalment en els camps de l'educació i la cultura, va fundar la Institució Teresiana, i al començament de la persecució contra l'Església en temps de guerra, va ser assassinat pels qui odiaven la religió, i va oferir a Déu un clar testimoniatge de la seua fe. (1936)

11. A Gabasa, poble de la província de Saragossa, també a Espanya, beats Manuel Segura, prevere, i David Carlos, religiós de l'Orde de Clergues Regulars de l'Escola Pia, màrtirs durant la mateixa persecució. (1936)

12. A Tarragona, beat Jaume Hilari (Manuel) Barbal Cosán, religiós de l'Orde de Germans de les Escoles Cristianes, màrtir, condemnat a mort en l'esmentada persecució, pels qui odiaven l'Església. (1936)

13. A Barcelona, beats Josep Caselles Moncho i Josep Castell Camps, preveres de la Societat de Sant Francesc de Sales i màrtirs, que en el transcurs de la mateixa persecució religiosa van meréixer aconseguir amb el martiri la glòria de la vida eterna. (1936)

14. A la ciutat de Bharananganam, en l'estat de Kérala, a l'Índia, santa Alfonsa de la Immaculada Concepció (Anna) Muttathupadathu, verge, que, per a evitar un matrimoni imposat, es va abrasar el peu en el foc i, admesa després en les Clarisses Malabarenses, va viure quasi contínuament malalta oferint la seua vida a Déu. (1946) Canonitzada en 2008.

15. Beat Stanley Francis Rother (1935- Santiago Atitlan, Sololá, Guatemala 1981). Sacerdot diocesà, assassinat per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

22 de novembre de 2024, divendres: Santa Cecília

DIVENDRES DE LA SETMANA XXXIII / II Lectura primera Ap 10,8-11 Vaig prendre el llibret i me'l vaig menjar Lectura de l'Apocalipsi de...

entrades populars