22 d'abril de 2023: dissabte II de Pasqua

DISSABTE DE LA SETMANA II DE PASQUA


Lectura primera Fets 6,1-7

Elegiren set hòmens plens de l'Esperit Sant

Lectura dels Fets dels Apòstols

Per aquells dies anava augmentant la quantitat dels creients, i els de llengua grega es queixaven dels de llengua hebrea perquè, en l'assistència diària als pobres, les seues viudes no eren ateses. 
Els Dotze convocaren una reunió de tots els creients i els digueren: «No estaria bé que nosaltres deixàrem l'anunci de la paraula de Déu i ens posàrem a servir a les taules. Per això, germans, busqueu entre vosaltres mateixos set hòmens de bona reputació, plens d'Esperit i d'enteniment, i els encarregarem eixa faena; nosaltres continuarem dedicant-nos a la pregària i al ministeri de la paraula».
La proposta va agradar a tots, i elegiren a Esteve, un home ple de fe i de l'Esperit Sant, Felip, Pròcor, Nicànor, Timó, Pàrmenes i Nicolau, un antioqué convertit al judaisme. Els presentaren als apòstols, i estos, després de pregar, els imposaren les mans.
La paraula de Déu s'anava estenent, i a Jerusalem creixia molt la quantitat dels creients; fins i tot molts sacerdots acceptaven la fe.

Salm responsorial 32,1-2.4-5.18-19 (R.: 22)

Alegreu-vos, justos, en el Senyor,
fareu bé d'alabar-lo, nets de cor.
Celebreu el Senyor amb la lira,
toqueu-li amb l'arpa de deu cordes.

R. Que el vostre amor, Senyor, no ens deixe mai;
eixa és l'esperança que posem en vós.

O bé:
Al·leluia.

Que la paraula del Senyor és sincera,
i totes les seues accions són lleials;
estima el dret i la justícia,
el seu amor ompli la terra. R.

Els ulls del Senyor vetlen els seus fidels,
els qui esperen en l'amor que els té;
ell els rescata de la mort,
els sustenta en temps de fam. R.

Al·leluia

Crist, el creador de totes les coses,
ha ressuscitat i s'ha compadit del llinatge humà.

Evangeli Jo 6,16-21

Veren que Jesús s'acostava caminant sobre l'aigua

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

A la vesprada, els deixebles de Jesús baixaren a la mar i s'embarcaren en direcció a Cafarnaüm, que està a l'altra vora de la mar. Ja s'havia fet fosc i Jesús encara no s'havia reunit amb ells. Mentrestant el vent bufava molt fort i la mar s'encrespava. Quan havien remat unes tres o quatre milles, veren que Jesús s'acostava a la barca caminant sobre l'aigua, i s'ompliren de temor. Jesús els diu: «Soc jo, no tingueu por». Volien fer-lo pujar a la barca, però immediatament la barca va tocar terra en el lloc a on anaven.


* * * * *

El 22 d'abril de 1866 va nàixer a València Joan Josep Laguarda i Fenollera, bisbe d'Urgell, Jaén i Barcelona

Dia Internacional de la Mare Terra

MARTIROLOGI ROMÀ


Elogis del 22 d'abril


1. A Roma, sant Soter, papa, de qui sant Dionís de Corint alaba la seua egrègia caritat envers els germans, els pelegrins necessitats, els afligits per la pobresa i els condemnats a treballs forçats. (175)

2. A Lió, a la Gàl·lia, hui França, sant Epipodi, que, detingut amb el seu amic Alexandre, va consumar el seu martiri en ser decapitat després de la mort d'altres quaranta-huit màrtirs. (178)

Sant Leònides
3. A Alexandria d'Egipte, commemoració de sant Leònides, màrtir, que sota l'emperador Septimi Sever va ser mort a espasa per la seua fe en Crist, i va deixar al seu fill Orígenes encara xiquet. (204)

4. A Roma, al cementeri de Calixt, a la via Àpia, sepultura de sant Gai, papa, que, fugint de la persecució de l'emperador Dioclecià, va morir com a confessor de la fe. (296)

5. Commemoració de sant Maryahb, el nom del qual significa "El Senyor fa", corepíscop i màrtir a Pèrsia, hui l'Iran, que va patir el suplici per la seua fe en Crist durant la huitava de Pasqua, sota la persecució desencadenada pel rei Sapor II. (341)

6. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, naiximent per al cel de sant Agapit I, papa, que va treballar enèrgicament perquè el bisbe de Roma fora elegit lliurement pel clero de l'Urbs i perquè es respectara la dignitat de l'Església. Enviat a Constantinoble per Teodoric, rei dels ostrogots, allí va difondre la fe ortodoxa davant de l'emperador Justinià, i va ordenar a Menes com a bisbe d'aquella ciutat, on finalment va descansar en pau. (536)

7. A Sens, població de Nèustria, hui França, sant Lleó, bisbe(s. VI)

8. Al llogaret de Siceone, a Galàcia, actual Turquia, sant Teodor, bisbe i abat, que des de la seua infància es va distingir pel seu amor a la soledat, motiu pel qual va abraçar una vida austera, però obligat a acceptar la seua ordenació com a bisbe d'Anastasiòpolis, va insistir davant del patriarca de Constantinoble per a ser dispensat d'este càrrec i poder tornar a la seua estimada soledat. (613)

9. A la regió de Sées, a Nèustria, actualment França, santa Oportuna, abadessa, cèlebre per la seua abstinència i austeritat. (c. 770)

10. A Basto, a Portugal, santa Senorina, abadessa, de qui es narra que, per la seua intercessió, Déu va proveir de pa a les monges que passaven necessitat. (c. 980)

11. A Fabriano, al Picé, actual regió italiana de les Marques, beat Francesc Venimbeni, prevere de l'Orde dels Germans Menors, eximi predicador de la Paraula de Déu. (1322)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars