27 de setembre de 2023, dimecres: Sant Vicent de Paül

DIMECRES DE LA SETMANA XXV DURANT L'ANY / I


Lectura primera Esd 9,5-9

El nostre Déu no ens ha abandonat en l'esclavitud

Lectura del llibre d'Esdres

A l'hora de l'ofrena de la vesprada, jo, Esdres, em vaig alçar del meu estat de prostració, amb els vestits i el mantell esgarrats, vaig caure de genolls i, amb les mans esteses cap al Senyor, el meu Déu, li vaig dir:
«De tan avergonyit, Déu meu, no gose alçar la cara davant de vós: les nostres culpes ens cobrixen per damunt del cap, els nostres pecats arriben fins al cel. Des del temps dels nostres pares fins al dia de hui hem sigut culpables. Pels nostres pecats, tant nosaltres com els nostres reis i sacerdots hem estat posats en mans dels reis d'altres països, morts per l'espasa, fets captius, espoliats i avergonyits fins al dia de hui.
Però ara, per un moment, el Senyor, el nostre Déu, començava a mostrar-se bondadós amb nosaltres: ha alliberat una resta del seu poble, i ens ha permés salvar-nos al voltant del seu lloc sant; el nostre Déu ha fet brillar davant dels nostres ulls una llum d'esperança i ens ha concedit un respir de vida enmig de la nostra esclavitud. Som esclaus, però el nostre Déu no ens ha abandonat en l'esclavitud, sinó que ha fet que els reis de Pèrsia s'inclinaren a favor nostre. Ens han concedit un respir per a poder restaurar el temple del nostre Déu i reparar les seues ruïnes, i han protegit el país de Judà i la ciutat de Jerusalem».

Salm responsorial Tb [Tobit] 13,2.3-4a.4bcd.5.10 (R.: 2a)

Que siga beneït el Senyor,
Déu que viu eternament;
el seu regne dura per sempre.
Ell castiga i es compadix,
fa baixar al país dels morts i en fa eixir,
i no pot fugir ningú de la seua mà.

R. Que siga beneït el Senyor,
Déu que viu eternament.

Fills d'Israel, enaltiu-lo davant dels altres pobles,
perquè és ell qui ens ha escampat
per totes les nacions.
Allà vos ha fet conéixer la seua grandesa. R.

Glorifiqueu-lo davant de tots els vivents:
ell és el vostre Senyor i el vostre Déu,
és el vostre pare per sempre. R.

Ell vos castiga per les vostres culpes,
però, compadit de vosaltres,
vos reunirà de les nacions
on esteu dispersats. R.

Beneïu el Senyor, tots els seus elegits,
celebreu festes i glorifiqueu-lo,
alabeu tots la seua majestat. R.

Al·leluia Mc 1,15

El Regne de Déu està prop.
Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova.

Evangeli Lc 9,1-6

Jesús els envià a predicar el Regne de Déu i a curar els malalts

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús va reunir els dotze, els va donar autoritat sobre tots els dimonis i poder de sanar malalties, i els va enviar a anunciar el Regne de Déu i a curar els malalts. I els va dir:
«No prengueu res per al camí: ni bastó, ni alforja, ni pa, ni diners, ni un altre vestit. La primera casa on vos allotgeu, no la deixeu fins que eixireu d'aquell lloc.
Si no vos han volgut acollir, al moment d'anar-vos-en del poble, espolseu-vos la terra que porteu als peus, com una acusació contra ells».
Els dotze se'n van anar i passaven per tots els poblets anunciant la Bona Nova i curant malalts per totes parts.

* * * * *

Sant Vicent de Paül

Sant Vicent de Paül, prevere (mem. ob.).

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 27 de setembre

Sant Gai, bisbe. († Milà, Itàlia, s. III)

Sant Florentí, que, segons la tradició, va ser degollat pels vàndals juntament amb sant Hilari. († Sedunum, hui Brémur, entre els hedus, a la Gàl·lia, hui França, s. V)

Santa Hiltruda, verge, que va viure piadosament retirada amb el seu germà Gontrad, abat. (†cenobi de Liessies, en Hannònia, territori d'Austràsia, hui França, d. 800)

Sants màrtirs Adolf i Joan, germans, que per Crist van ser coronats amb el martiri, en temps de Abd-ar-Rahman II. († Còrdova, c. 825)

Sant Bonfill, que, quan era bisbe de Foligno, va estar deu anys en Terra Santa i en tornar a Itàlia, es va retirar al monestir d'Storaco, del qual havia sigut abat, i en el qual va morir finalment en soledat. († Fara, prop de Cingoli, en el Picé, actual regió italiana de les Marques, c. 1115)

Sant Ausiàs de Sabran, comte d'Ariano, que va viure la virginitat i totes les virtuts amb la seua esposa, la beata Delfina, i va morir en la flor de l'edat. († París, 1323)

Beat Llorenç de Ripafratta, prevere de l'Orde de Predicadors, que va viure fidelment durant seixanta anys la vida regular amb dedicació assídua a la pastoral sacramental de la Penitència. († Pistoia, a la regió italiana de Toscana, 1456)

Beat Joan Baptista Laborier du Vivier, diaca, màrtir en temps de persecució contra l'Església, que a causa del seu estat clerical va ser condemnat a cruel captivitat, i va morir consumit per greu malaltia en una vella nau ancorada enfront de Rochefort, en el litoral nord de França († 1794)

Beats valencians Josep Fenollosa i Alcaina, prevere i màrtir (memòria a Rafelbunyol); i Marià Climent i Sanchis (Fidel de Puçol), germà caputxí, màrtir (memòria a Puçol) († Sagunt, 1936)

Beates valencianes Maria Fenollosa i Alcaina (Francesca Xavier de Rafelbunyol), terciària caputxina, màrtir (memòria a Rafelbunyol i a Massamagrell); i Hermínia Martínez Amigó, mare de família, màrtir (memòria a Puçol). († Gilet, 1936)

Beata María Agustina Rivas López (1920, La Florida, Perú 1990), màrtir, coneguda com “Aguchita”, religiosa peruana de l'Orde de les Germanes de la Caritat del Bon Pastor, dedicada als xiquets i als natius. La seua lluita per la pacificació la dugué a ser blanc del terrorisme i en 1990 fou assassinada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars