28 de setembre de 2023, dijous XXV

DIJOUS DE LA SETMANA XXV DURANT L'ANY / I


Lectura primera Ag 1,1-8

Reconstruïu el temple, i jo m'hi complauré

Comença la profecia d'Ageu

L'any segon del regnat de Darius, el dia u del mes que fa sis, a través del profeta Ageu, el Senyor va fer sentir la seua paraula a Zorobabel, fill de Xealtiel, governador de Judà, i a Jeixua, fill de Jossadac, gran sacerdot, i els va dir:
«Açò diu el Senyor de l'univers: Este poble creu que encara no ha arribat el moment de reconstruir el temple del Senyor».
Però la paraula del Senyor diu a través del profeta Ageu:
«Com? ¿A vosaltres ja vos ha arribat l'hora de viure en palaus enteixinats, i este temple ha de quedar en ruïnes? Açò diu el Senyor de l'univers: Reflexioneu sobre el vostre comportament: sembreu molt i colliu poc, mengeu i no quedeu farts, beveu i no vos poseu mai alegres, vos vestiu i no aneu prou abrigats; els jornalers posen el sou en saquets foradats.
Reflexioneu sobre el vostre comportament, diu el Senyor de l'univers. Au, aneu a tallar fusta a la muntanya i reconstruïu el temple; jo m'hi complauré i en seré glorificat, diu el Senyor».

Salm responsorial 149,1-2.3-4.5-6a i 9b (R.: 4a)

Canteu al Senyor un càntic nou,
alabeu-lo en l'assemblea dels fídels.
Que es recree Israel en qui l'ha creat,
que els fills de Sió celebren el seu rei.

R. El Senyor estima el seu poble.

Alabeu el seu nom amb danses,
acompanyeu els cants amb tambors i cítares.
Perquè el Senyor estima el seu poble,
coronarà de triomf els humils. R.

Que els fidels celebren la seua glòria,
que el festegen també de nit,
mentres els seus llavis glorifiquen a Déu.
És la glòria reservada a tots els fidels. R.

Al·leluia Jo 14,6

Jo soc el camí, la veritat i la vida,
diu el Senyor;
ningú no ve al Pare sinó per mi.

Evangeli Lc 9,7-9

A Joan, jo el vaig fer decapitar.
Però este de qui sent dir tot això, qui és?

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc 
En aquell temps, el tetrarca Herodes va sentir parlar de tot això que passava, i estava intrigat, perquè alguns deien que Joan havia ressuscitat d'entre els morts, altres que Elies s'havia aparegut, i uns altres que havien ressuscitat alguns dels antics profetes. 
Herodes deia: «A Joan, jo el vaig fer decapitar. Però este de qui sent dir tot això, qui és?» I tenia ganes de vore a Jesús.

* * * * *
 

Sant Venceslau [o Wenceslau] de Bohèmia, màrtir (mem. ll.). Patró de Txèquia

Hui fem memòria de sant Venceslau, màrtir, duc de Bohèmia, a l'actual Txèquia, on va nàixer l'any 907. Educat per la seua àvia, va ser sever amb si mateix, pacífic en l'administració del regne i misericordiós amb els pobres. A esclaus pagans que estaven a Praga esperant la seua venda, els va redimir per a ser batejats. Després de patir moltes dificultats en el govern i en la defensa de la fe, va ser traït pel seu germà Boleslau i assassinat en una església, entre els anys 929 i 935. 

Sant Llorenç Ruiz i quinze companys, màrtirs (mem. ll.).

Commemorem hui els sants Llorenç Ruiz, pare de família, oriünd de Filipines, i quinze companys, màrtirs, tant preveres com religiosos i laics. Van ser sembradors de la fe cristiana a Filipines, Formosa i algunes illes japoneses, a causa de la qual cosa, per decret del suprem governador del Japó, Tokugawa Yemitsu, en diferents dies, però celebrats en una única commemoració, van consumar a Nagasaki el seu martiri per amor a Crist, entre els anys 1633 i 1637.

Beat Francesc Castelló
 Beat valencià Francesc Castelló i Aleu, seglar, màrtir
titular d'una església parroquial a Alacant (memòria a Oriola-Alacant i a Lleida: textos propis), patró dels químics brasilers.

Aniversari del naixement de Joan Roís de Corella (Gandia o València, 1435)

Beat Joan Pau I
 
Aniversari de la mort del beat Joan Pau I, papa. (Roma, 1978)


Martirologi Romà

Sant Llorenç Ruiz i quinze companys, màrtirs*

*Els noms són: sants Doménec Ibáñez de Erquicia, Jaume Kyuhei Gorobioye Tomonaga, Antoni González, Miquel d'Aozaraza, Guillem Courtet, Vicent Shiwozuka, Lluc Alfons Gordo, Jordà (Jacint) Ansalone i Tomàs Hioji Rokuzayemon Nishi, preveres de l'orde dominicà; Francesc Shoyemon, Miquel Kurobioye i Mateu Kohioye, religiosos del mateix orde; Magdalena de Nagasaki, verge del Tercer Orde de Sant Agustí; Marina d'Omura, verge del Tercer Orde dominicà; Llatzer de Kyoto, seglar.

Sants germans Alfeu, Alexandre i Zòsim, màrtirs. († Chiliadu, lloc de Pisídia, a la moderna Turquia, s. IV)

Sant Caritó, abat, perseverant en l'oració i dejunis, i fundador de moltes laures al desert de la Judea. († monestir de Souka, prop de Betlem, a Palestina, c. 350)

Sant Zama de Bolonya, considerat com el primer bisbe d'esta ciutat. († Bolonya, a Emília-Romanya, regió d'Itàlia, c. s. IV)

Sant Exuperi de Tolosa, bisbe, que va dedicar una basílica en honor de sant Sadurní, va defensar acèrrimament la seua ciutat davant la invasió dels bàrbars i, en dir de sant Jeroni, va ser tan parc amb si mateix com generós amb els altres. († Tolosa, ciutat d'Aquitània, a la França actual, d. 411)

Commemoració de santa Eustoqui, verge, la qual, amb sa mare santa Paula, va passar de Roma a Betlem per a no privar-se del consell del mestre sant Jeroni, i allí, plena de preclars mèrits, va volar al cel. († Betlem de Judea, a Palestina, c. 419)

Sant Saloni de Ginebra, bisbe, i abans monjo a l'illa de Lerins, que, durant el seu bisbat, va afirmar la doctrina del papa sant Lleó Magne i va explicar en sentit místic les Sagrades Escriptures. († Ginebra, a la regió de Helvecia, hui Suïssa, d. 450)

Sant Faust de Riés, bisbe i abans abat de Lerins, que contra els arrians va escriure sobre el Verb Encarnat i l'Esperit Sant consubstancial al Pare i al Fill i coetern amb ells, i va ser exiliat pel rei Euric. († Riés, lloc de Provença, a la Gàl·lia, actual França, d. 485)

Sant Annemon [o Ennemon], bisbe i màrtir. († Lió, també a la Gàl·lia, c. 658)

Sants Cuniald i Gisilari, preveres, col·laboradors pastorals del bisbe sant Rupert. († Salzburg, a Baviera, actualment Àustria, s. VIII)

Santa Lioba

Santa Lioba de Tauberbischofsheim, verge, la qual, parent de sant Bonifaci, va ser cridada per ell des d'Anglaterra a Germània i va presidir el monestir situat a la vora del Tauber, on amb la paraula i el testimoniatge va conduir les serventes de Déu pel camí de la perfecció. († prop de Magúncia, lloc de Renània, a Austràsia, hui Alemanya, c. 782)

Beat Bernadí de Feltre (Martí Tomitano), prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va obtindre bons fruits en la seua funció de predicador, va fundar contra la usura i per a l'estalvi l'anomenat Mont de Pietat i, com a home de pau, va ser delegat del papa Sixt IV per a conciliar discòrdies civils. († Pavía, a la regió de la Llombardia, a Itàlia, 1494)

Sant Simó de Rojas, prevere de l'Orde de la Santíssima Trinitat per a la redempció de captius, que, acompanyant el seguici de la reina d'Espanya, mai va viatjar en carrossa ni va percebre sou, sinó, més aviat, entre fastuositats sempre es va mostrar humil i pobre, així com misericordiós cap als necessitats i fervorosament devot envers Déu. († Madrid, 1624)

Beats Joan Shozaburo, catequista, Manci Ichizayemon, Miquel Taiemon Kinoshi, Llorenç Hachizo, Pere Terai Kuhioye i Tomàs Terai Kahioye, màrtirs, decapitats tots ells per la seua fe en Crist. († Nagasaki, del Japó, 1630)

Beat Francesc Xavier Ponsa Casallarch, religiós de l'Orde Hospitalari Sant Joan de Déu i màrtir. († Sant Feliu de Codines, a Catalunya, 1936)

Beata Amàlia Abad i Casasempere, mare de família i màrtir valenciana (memòria a Alcoi). († Benillup, 1936)

Beat Josep Tarrats i Comaposada, religiós de l'Orde de la Companyía de Jesús i mártir. († València, 1936)

Beat Nicetes Budka, primer bisbe a Canadá al front de fidels catòlicos de ritu bizantí, que fou deportat a un camp de concentració, on, per amor a Crist, perseverà en la fe escometent la mort amb fortalesa d'ànim davantde  totes les adversitats. († Karadzar, cerca de Karaganda, en Kazajstán, 1949)

Beat Lluís Monza, prevere (1898-1954). Milà, Itàlia. Fundador de l'Institut Secular de les Petites Apòstoles de la Caritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars