10 de setembre de 2023, diumenge XXIII


Lectures de la missa (AVL):

Lectura primera Ez 33,7-9: Si no advertixes el pecador, jo et demanaré comptes de la seua sang


Salm responsorial 94,1-2.6-7.8-9 (R.: 8): Tant de bo que hui sentíreu la veu de Déu: «No enduriu els vostres cors».


Lectura segona Rm 13,8-10: Amar és tota la Llei


Al·leluia 2C 5,19

Déu, en Crist, ha reconciliat el món amb ell mateix,

i a nosaltres ens confia el missatge de la reconciliació.


Evangeli Mt 18,15-20: Si fa cas de tu, t'hauràs guanyat el germà


Som responsables no sols de la nostra salvació sinó també de la dels altres. Així li ho va dir Déu al profeta Ezequiel: «tu no l'advertixes que s'aparte del camí del mal, ell morirà per culpa seua, però jo et demanaré comptes de la seua sang» (1 lect). I en l'Evangeli Jesús ens parla de la correcció fraterna: «Si el teu germà t'ofén, ves a buscar-lo i fes-li vore la seua falta. Si et fa cas, t'hauràs guanyat el germà». Així practicarem l'amor al proïsme (2 lect). Recordem que tots hem d'estar oberts a la conversió: «Tant de bo que hui sentíreu la veu de Déu: "No enduriu els vostres cors"» (Salm resp). 


  • Confraria del Sant Sepulcre de Corbera: Comentari i reflexió.

  • * * * * *

    Beat Jacint Orfanell
     Beat valencià Jacint Orfanell i Prades, dominic, màrtir


    A Llíria, festa de la Mare de Déu del Remei. L'arquebisbe presidirà el trasllat i la missa solemne

    L'Arxiconfraria de la Mare de Déu del Consol del barri de Sagunt de la ciutat de València celebra la festa dels Pans de Sant Nicolau de Tolentí

    Aniversari del naiximent de Nicolau-Primitiu Gómez i Serrano (Sueca 1877)

    Aniversari de l'ordenació episcopal de monsenyor Josep Ignasi Munilla Aguirre, bisbe d'Oriola-Alacant

    Festa del Beat Jacint Orfanell a la Jana

    MARTIROLOGI ROMÀ

    Elogis del 10 de setembre

    1. A Alexandria d'Egipte, sant Nemesi, màrtir, que, acusat falsament de lladre, va ser portat a judici i absolt pel jutge, però després, en la persecució desencadenada sota l'emperador Deci, va ser acusat de nou davant del jutge Emilià de professar la religió cristiana, motiu pel qual el van turmentar amb suplicis reiterats i, en acabant, va ser cremat al costat d'uns lladres, a semblança del Salvador, que va patir la creu entre ells. (251)

    2. Commemoració dels sants Nemesià i companys Fèlix, Luci, un altre Fèlix, Liteu, Polià, Víctor, Jaderes i Datiu, tots els quals, com a bisbes, preveres i diaques, en la violenta persecució que es va alçar a Àfrica sent emperadors Valerià i Galié, van ser apallissats per confessar a Crist i després, lligats amb grillons, portats a cavar en mines de metall, on, entretant, rebien cartes exhortatives de sant Cebrià perquè es mantingueren ferms en els preceptes del Senyor i suportaren les cadenes del suplici. (257-258)

    3. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, santa Pulquèria, defensora i promotora de la fe ortodoxa. (453)

    4. A Novara, al territori de Ligúria, a l'actual Itàlia, sant Agabi (abans Agapi), bisbe. (s. V)

    5. A Albi, lloc d'Aquitània, hui França, sant Salvi, bisbe, que, procedent de la vida claustral, va ser promogut a la seu a pesar seu i, en declarar-se una forta epidèmia, com a bon pastor no va voler absentar-se de la seua ciutat. (584)

    6. Prop d'Spira, a la Renània, a Germania, actual Alemanya, passió de sant Teodard, bisbe de Tongres i màrtir, que va ser assassinat quan anava a visitar el rei Khilderic. (c. 670)

    7. A Avranches, ciutat de Nèustria, hui França, sant Aubert, bisbe, promotor del culte a sant Miquel Arcàngel al Mont Tomba. (c. 725)

    8. Al monestir de Locedio, a Vercelli, a la regió italiana del Piemont, beat Ogleri, abat de l'Orde Cistercenc. (1214)

    Sant Nicolau de Tolentí
    9. A Tolentino, lloc del Picé, actual regió de les Marques, també a Itàlia, sant Nicolau de Tolentí, prevere, religiós de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, el qual, frare de rigorosa penitència i oració assídua, sever amb ell i comprensiu amb els altres, s'autoimposava moltes vegades la penitència d'uns altres. (1305)

    Va dur una vida contemplativa enmig de les preocupacions pastorals i donà exemple de caritat i penitència. S'adormí en el Senyor el 1305.

    10. A Nagasaki, del Japó, beats Sebastià Kimura, de l'Orde de la Companyia de Jesús, Francesc Morales, de l'Orde de Predicadors, preveres, i cinquanta companys*, màrtirs, entre sacerdots, religiosos, matrimonis, jóvens, catequistes, viudes i xiquets, tots els quals van morir per Crist, martiritzats amb cruels turments en un pujol davant d'una gran multitud. (1622)

    * Estos són els noms: beats Àngel Orsucci, Alfons de Mena, Josep de Sant Jacint de Salvanés, Jacint Orfanell, preveres dominics, i Doménec del Rosari i Aleix, religiosos del mateix Orde; Ricard de Santa Anna i Pere d'Àvila, preveres de l'Orde de Germans Menors, i Vicent de Sant Josep, religiós del mateix Orde; Carles Espínola, prevere jesuïta, i Gonçal Fusai, Antonio Kiuni, Tomàs del Rosari, Tomàs Akahoshi, Pere Sampo, Miquel Shumpo, Lluís Kawara, Joan Chugoku, religiosos també jesuïtes; Lleó de Satsuma, Llúcia de Freitas; Antoni Sanga, catequista, i Magdalena, cònjuges; Antoni Coreano, catequista, i Maria, cònjuges, amb els seus fills Joan i Pere; Pau Nagaishi i Tecla, cònjuges, amb el seu fill Pere; Pau Tanaka i Maria, cònjuges; Doménec Yamada i Clara, cònjuges; Isabel Fernández, viuda del beat Doménec Jorge, amb el seu fill Ignasi; Maria, viuda del beat Andreu Tokuan; Ainés, viuda del beat Cosme Takeya; Maria, viuda del beat Joan Shoun; Dominica Ogata, Maria Tanaura, Apol·lònia i Caterina, viudes; Doménec Nakano, fill del beat Maties Nakano; Bertomeu Kawano Shichiemon; Damià Yamichi Tanda i el seu fill Miquel; Tomàs Shichiro, Ruf Ishimoto; Clement (Bosio) Vom i el seu fill Antoni.

    11. A Londres, a Anglaterra, sant Ambròs Eduard Barlow, prevere de l'Orde de Sant Benet i màrtir, que durant vint-i-quatre anys va confirmar en la fe i pietat els catòlics de la regió de Lancaster, però capturat, sota el regnat de Carles I, el dia de Pasqua mentre predicava, va ser condemnat a mort i, després d'un temps de presó, va pujar al patíbul a Tyburn. (1641)

    12. En aigües marítimes, enfront de Rochefort, en la costa de França, beat Jaume Gagnot, prevere de l'Orde Carmelita i màrtir, que, durant la Revolució Francesa, per raó del seu sacerdoci va ser inhumanament embarcat en una miserable nau, on, ajudant als malalts cocaptius, va defallir consumit i contagiat de malalties. (1794)

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada

    entrada destacada

    20 de setembre de 2024, divendres XXIV

    DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

    entrades populars