29 setembre de 2023, divendres: Sants Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael

Festa dels sants arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael


En el dia de la dedicació de la basílica sota el títol de San Miquel, a la via Salària, a sis milles de Roma, se celebren juntament els tres arcàngels, dels qui la Sagrada Escriptura revela missions singulars (elog. del Martirologi Romà).
Hui és la festa dels sants arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael. Miquel, fort protector de l'Església enfront del mal; Gabriel, missatger de Déu que va anunciar a Maria i al món la inauguració dels temps messiànics; Rafael, medicina de Déu, company de ruta de l'Església que peregrina encara per este món. Ells servixen a Déu dia i nit, i, contemplant el seu rostre, el glorifiquen sense parar.

Sant Miquel és titular de les esglésies parroquials d'Agres, Aín, l'Alcúdia de Veo, l'Alqueria d'Asnar, Altura, Arañuel, Barx, Bellreguard, Benifallim, Benifato, Benigànim, Benissivà, Burjassot, Canet lo Roig, Carrícola, Catarroja (patró), Cotes, Daya Nueva, Dénia, Énguera, El Collado, El Derramador, la Garrofera (Alzira), Gata de Gorgos, Herbeset, Jalance, la Puebla de San Miguel, Murla, Palma de Gandia, la Pobla Tornesa, Quart de les Valls, Redovan, Salem, San Miguel de Salinas, la Serratella, Simat de la Valldigna, Soneja, Soternes (Mislata i València), Tous, la Vall d'Ebo, una de València, cotitular de la de Massalavés i d'una de Castelló de la Plana i una de València. Titular de l’ermita que Joanot Martorell va fundar a Soternes (ara barri de la Llum), València. Sant Miquel de Soternes dona nom a l’arxiprestat núm. tres de la diòcesi de València. Sant Miquel és patró de Llíria.

Sant Gabriel és titular d'una església parroquial a València i d'una a Alacant.

Sant Rafael és titular de l'església parroquial de Sant Rafael del Riu, d'una església parroquial d'Ontinyent i d'una d'Alacant, i cotitular d'una església parroquial al Cabanyal (València).

Per Sant Miquel es fa festa major a Llucena (l'Alcalatén), a Benifallim (l'Alcoià), a la Pobla del Bellestar (l'Alt Maestrat), a Aranyel (l'Alt Millars), a Altura, Soneixa i Viver (l'Alt Palància), a Canet lo Roig (el Baix Maestrat), a Daia Nova, Redovà i Sant Miquel de les Salines (el Baix Segura), a Llíria (el Camp de Túria), a Énguera i Tous (la Canal de Navarrés), a Catarroja (l'Horta), a Gata (la Marina Alta), a la Vila Joiosa (la Marina Baixa), a la Pobla Tornesa i Vilafamés (la Plana Alta), a l'Alcúdia de Veo (la Plana Baixa), a la Pobla de Sant Miquel (el Racó d'Ademús), a Cotes i Massalavés (la Ribera Alta), a Barx, Bellreguard i Palma de Gandia (la Safor), a Carrícola (el 8 de maig l'Aparició de Sant Miquel) i Salem -on se celebra del 13 de setembre, commemorant un miracle- (la Vall d'Albaida), a Xalans (la Vall de Cofrents).

Per Sant Rafael es fa festa major a Sant Rafel del Maestrat el 24 d'octubre (el Baix Maestrat).

A Anna, Benferri, Formentera del Segura i Planes, festa.

Martirologi Romà


Elogis del dia 29 de setembre

Sant Eutiqui, bisbe i màrtir. (Perint o Heraclea, lloc de Tràcia, actual Turquia, c. s. III)

Santes màrtirs Rípsima, Gaiana i companyes. (Valeroctista, Armènia, s. IV inc.)
Sant Fratern d'Auxerre, bisbe. († d. 450)

Sant Quiríac, anacoreta, de vida austerísima, que va habitar en coves fins a quasi 90 anys i va ser exemple d'anacoretes i defensor de la verdadera fe contra els errors dels origenistes. († Palestina, 557)

Sepultura de sant Leudoví, bisbe de Trèveris, fundador del monestir d'este lloc i mort a Reims. Soterrat a Mettlach, lloc de Renània, ara Alemanya, a la vora del riu Sarre († c. 717)

Sant Adelric o Alaric, prevere i eremita. († Illa d'Ufnau, del llac de Zúric, Helvècia, Suïssa actual, s. X)

Sant Maurici, primer abat del monestir de Langonet i després del de Carnoet, de l'Orde Cistercenc, fundat per ell mateix, on va morir en olor de santedat. († Bretanya Menor, França, 1191)

Beat Joan de Montmirail, que va deixar la seua professió d'esclarit cavaller per la d'humil monjo. (Monestir cistercenc de Longpont, França, † 1217)

Beat Carles de Blois, home piadós, mans i humil, duc de Bretanya, que, malgrat el seu desig d'ingressar en l'Orde de Germans Menors, es va sentir obligat a vindicar el principat en contra d'un adversari. Home constant en les desgràcies, va patir llarga presó, i va ser assassinat en una batalla al costat de l'Aubray. (Vannes, litoral de la Bretanya Menor, França, † 1364)

Beat Nicolau de Furca Palena, prevere de l'Orde de Sant Jeroni, fundador del monestir de Sant Onofre, al pujol del Janícul, que va descansar ja centenari en el Senyor. († Roma, 1449)

Sant Joan de Dukla, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va viure una vida oculta i ascètica segons usança dels Observants, amb fervent dedicació pastoral a la cura d'ànimes i foment de la unitat dels cristians. († Lviv, Ucraïna, 1484)

Passió dels sants Miquel Aozaraza, Guillem Courtet i Vicent Shiwozuka, preveres de l'Orde de Predicadors, i Llàtzer de Kyoto i Llorenç de Manila Ruiz, pare de família, tots màrtirs, que, previ empresonament durant més d'un any per la seua condició de cristians, van patir el suplici de la creu per a ser degollats després. La seua memòria, juntament amb la d'altres companys, es va celebrar ahir. († Nagasaki, 1636)

Passió de sant Renat Goupil, màrtir, que, metge i cooperador amb sant Isaac Jogues, va ser assassinat a colps de destral per un nadiu. († Ossernenon, Canada, 1642)

Beat valencià Jaume Mestre i Iborra (Jaume de Rafelbunyol), prevere caputxí, màrtir (memòria a Rafelbunyol). († Gilet, 1936)

Beat valencià Darius Hernández i Morató, prevere jesuïta, màrtir (memòria a Bunyol). († Paterna, 1936)


Beat valencià Vicent Sales i Genovés, germà jesuïta, màrtir (memòria a València). († València, 1936)

Beat valencià Francesc Castelló i Aleu, seglar, màrtirtitular d'una església parroquial a Alacant.  Ahir se celebrà la memòria a Oriola-Alacant i a Lleida. Patró dels químics brasilers. († Lleida 1936)

Beat valencia Josep Villanova i Tormo, prevere salesià, màrtir (memòria a Torís). († Madrid, 1936)

Beats Antoni Arribas Hortigüela i 6 companys*, (Entre Banyoles i Besalú, Girona, 1936), de la Congregació de Missioners del Sagrat Cor de Jesús, assassinats per odi a la fe.

* Pare Abundi Martín Rodríguez, pare Josep Vergara Echevarría, pare Josep Oriol Isern Massó, germà Gumersind Gómez Rodrigo, germà Jesús Moreno Ruiz, germà Josep del Amo del Amo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars