4 de juny de 2023, diumenge: Santíssima Trinitat

Solemnitat de la Santíssima Trinitat


Durant la seua vida, Jesucrist ens va parlar del seu Pare; ens el va fer conéixer i estimar, i ens en comunicà la vida, aquella vida que és l'amor mutu que ells es tenen en l'Esperit. La consideració d'aquesta vida trinitària, participant-se als hòmens, és el que cal accentuar; és el que fa la litúrgia, al marge de les nocions abstractes que formulen el misteri.

La festa de hui, instituïda no sense resistències, perquè alguns objectaren la inutilitat d'establir una festa en honor de la Trinitat quan tota la litúrgia li era dedicada, accentua més la noció d'unitat de les persones divines que la irrupció d'estes mateixes persones en la història. Amb tot, es presenta com un càntic d'acció de gràcies després de la commemoració del misteri redemptor finalitzada el dia de la Pentecosta. [Font: MCLadaptat, p. 652]

Lectures de la solemnitat (AVL):

- Lectura primera Ex 34,4b-6.8-9: Jo soc el Senyor, Déu compassiu i benigne

- Salm responsorial Dn 3,52a.52b.53.54.55.56 (R.: 52b): Glòria i lloança per sempre.

- Lectura segona 2C 13,11-13: La gràcia de Jesucrist, l'amor de Déu i la comunió de l'Esperit Sant

- Al·leluia Cf. Ap 1,8
Glòria al Pare, al Fill i a l'Esperit Sant,
a Déu que és, que era i que ha de vindre.

- Evangeli Jo 3,16-18: Déu envià el seu Fill per a salvar el món per mitjà d'ell


  • Associació Josep Climent de Castelló de la Plana: Missa d'Onze.



Dia Pro Orantibus




Santes Rut i Noemí.

El 4 de juny de 1355 es feu la primera processó de Corpus a València.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 4 de juny

1. A Sabaria, lloc de Pannònia, hui Hongria, passió de sant Quirí, bisbe de Síscia i màrtir, que sota l'emperador Galeri, per la fe en Crist, va ser llançat a un riu amb una roda de molí lligada al coll. (308)

2. A Constantinoble, actual Istanbul, a Turquia, sant Metròfanes, bisbe de Bizanci, que va consagrar al Senyor la Nova Roma. (325)

3. A Milevi, lloc de Numídia, actualment Algèria, commemoració de sant Optat, bisbe, que en els seus escrits va tractar sobre la universalitat de l'Església, la necessitat de l'íntima unitat dels cristians i els errors dels donatistes. (s. IV)

4. A Cornualla, a l'actual Anglaterra, sant Petroc de Gal·les, abat. (594)

5. A Servigliano, al Picé, actualment regió de les Marques, a Itàlia, sant Gualter, abat del monestir d'este lloc. (1250)

6. A la regió també italiana de Sardenya, sants Nicolau i Tran, eremites. (s. XII)

7. A Sàsser, igualment a Sardenya, beat Pacífic Ramati, prevere de l'Orde dels Germans Menors, que va predicar en defensa dels cristians i va morir en el Senyor. (1482)

8. A Agnone, a la regió italiana dels Abruços, sant Francesc Caracciolo, prevere, fundador de l'Orde de Clergues Regulars Menors, que va estimar de manera admirable a Déu i el proïsme. (1608)

Francesc (1563-1608) passà la seua vida a Nàpols, on fundà la congregació dels clergues Regulars Menors (1558) i on esdevingué l'apòstol dels presoners.

9. Beata Margarida Llúcia Szewczyk (1828- Nieszawa, Polònia 1905). Fundadora de la Congregació de les Filles de la Benaurada Mare de Déu dels Dolors, dedicada a la contemplació i a l'atenció dels més necessitats.

10. A Lecce, població de la Pulla, de nou a Itàlia, sant Felip Smaldone, prevere, que es va dedicar a atendre els sords i cegos indigents, i per a instruir-los humanament i cristianament va fundar l'Institut de Germanes Salesianes dels Sagrats Cors. (1923) (Canonitzat 15-octubre-2006).

11. Prop de la ciutat de Munic, a la regió de Baviera, a Alemanya, beats Antoni Zawistowski, prevere, i Estanislau Starowieyski, màrtirs, els quals, detinguts en el camp de concentració de Dachau en temps de guerra, van morir per Crist després d'atroces tortures. (1942)

12. Beat Francesc Pianzola (1881- Mortara 1943). Sacerdot diocesà. Fundador dels Pares Oblats Diocesans de la Immaculada i de les Germanes Missioneres de la Immaculada Regina della Pastura; incansable predicador de l'Evangeli i apassionat educador de la joventut.

13. Beat Josep Maria Gran Cirera, sacerdot Missioner del Sagrat Cor, i companys* (1980-1991), màrtirs, a Guatemala, assassinats durant la guerra civil per odi a la fe,

* Faustí Villanueva, Joan Alonso, també sacerdots Missioners del Sagrat Cor; Doménec del Barrio Batz, Tomàs Ramírez, Nicolau Castro, Reis Us Hernández, Joan Barrera, Rosalío Benito i Miquel Tiu Imul, laics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars