10 de juny de 2023, dissabte IX

Lectures de la missa: 

Lectura primera Tb 12,1.5-15.20

Jo me'n torne amunt al qui m'ha enviat. Vosaltres beneïu a Déu

Lectura del llibre de Tobit

Acabada la boda, Tobit va cridar el seu fill Tobies i li va dir: «Fill, ocupat de donar la paga al teu company de viatge i afegix-li alguna cosa més».
Tobies el va cridar i li va dir: «Pren com a paga la mitat de tot el que has portat i ves-te’n en pau». Llavors ell va cridar els dos a part i els va dir: 
«Beneïu a Déu i proclameu davant de tots els vivents les meravelles que ha obrat a favor vostre, per tal que ells també beneïxquen i canten el seu nom. Feu conéixer a tot el món les obres de Déu, tal com es mereixen. No dubteu a donar-li gràcies. És bo guardar el secret d’un rei, però les obres de Déu cal descobrir-les i proclamar-les com mereixen. 
Feu el bé i no vos sorprendrà cap mal. Val més la pregària sincera i l’almoina acompanyada d’honradesa que  la riquesa adquirida injustament. És millor fer almoina que amuntegar or. Ajudar els pobres allibera de la mort i neteja de tot pecat. Els qui ajuden els pobres s’asseguren una llarga vida. Els pecadors i els injustos són enemics d’ells mateixos. 
Ara vos revelaré tota la veritat, no vos amagaré res. Vos deia que és bo guardar el secret d’un rei, però convé revelar en tot el seu esclat les obres de Déu. Quan tu, Tobit, pregaves, igual que Sara, jo portava la vostra pregària davant de la presència gloriosa del Senyor. I feia el mateix quan tu enterraves els morts. El dia que no vas dubtar a alçar-te de taula i deixar el convit per a anar a donar sepultura a aquell difunt, Déu em va enviar per a posar-te a prova; ara ell m’ha enviat també a curar-vos, a tu i a Sara, la teua nora.
Jo soc Rafael, u dels set àngels que entren i s’estan en la presència gloriosa del Senyor. 
I ara beneïu el Senyor en esta terra i doneu gràcies a Déu. Jo me’n torne amunt al qui m’ha enviat. Vosaltres escriviu tot açò que vos ha succeït». 
Rafael se’n va anar cel amunt. 
 
Salm responsorial Tb 13,2.6.7.8 (R.: 1b) 
 
Beneït siga Déu, que viu eternament
que siga beneït el seu regne. 
Ell castiga, i té misericòrdia: 
fa baixar al país dels morts, davall de la terra, 
i fa eixir d’aquella gran perdició. 
Res no s’escapa de la seua mà. 
 
R. Beneït siga Déu, que viu eternament. 
 
Si retorneu a ell de tot cor i amb tota l’ànima 
i obreu sincerament davant d'ell, 
ell tornarà a vosaltres 
i mai més vos amagarà la mirada. R. 
 
Contempleu ara el que ha fet amb vosaltres 
i proclameu amb força el vostre agraïment. 
Beneïu el Senyor que fa justícia 
i enaltiu el Rei dels segles. R. 
 
Jo l'alabe en la terra del meu exili, 
anuncie la seua majestat i el seu poder 
davant d'un poble pecador. 
Convertiu-vos, pecadors, 
feu el bé, que és agradable als seus ulls: 
qui sap si vos tractarà amb benevolència 
i tindrà misericòrdia de vosaltres. R.
 
Al·leluia Cf. Mt 5,3

Feliços els pobres en l'esperit:
el Regne del cel és per a ells.

Evangeli Mc 12,38-44

Esta viuda pobra és la que ha donat més de tots

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús, instruint la gent, deia: «No vos fieu dels mestres de la Llei. Els agrada passejar-se amb llargues vestidures, i que la gent els salude en les places, que els facen ocupar els primers bancs en les sinagogues i els primers llocs a taula; devoren els béns de les viudes i, en el moment de l'oració, per fer-se vore, es posen filactèries ben llargues. Per això seran jutjats més rigorosament». 
Estant apostat al temple, davant de la sala del tresor, Jesús mirava com la gent hi tirava diners. Molts rics hi tiraven molt, però vingué una viuda pobra que hi tirà dos monedes de les més menudes. Jesús va cridar els deixebles i els va dir: «Vos dic de veres que esta viuda pobra és la que ha donat més de tots; els altres han donat del que els sobrava, però ella, que ho necessitava per a viure, ha donat tot el que tenia».

* * * * *

Servent de Déu Antoni Gaudí i Cornet, arquitecte

El 10 de juny de 1953 va nàixer Dominique de Courcelles, historiadora de les idees

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 10 de juny

1. A la població d'Auxerre, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Censuri, bisbe. (s. V)

2. A París, ciutat de Nèustria, de nou a França, sant Landeric, bisbe, de qui es conta que, en temps de fam, per a atendre els pobres va alienar els ornaments de l'església, i que va edificar un hospital al costat de l'església catedral. (657)

3. A Rochester, a Anglaterra, sant Itamar, bisbe, que va ser el primer de la regió de Kent a ser elevat a l'orde episcopal, i va brillar sempre per la dignitat de la seua vida i per la seua erudició. (656)

4. A Dobrowo, a Polònia, mort de sant Bogomil, bisbe de Gniezno, que, després de renunciar a la seua seu, va portar en este lloc vida eremítica, consumat per la seua austeritat (1182)

5. A Bolonya, a la regió italiana d'Emília-Romanya, beata Diana d'Andalò, verge, la qual, superant totes les dificultats que li anteposava la seua família, va prometre davant de sant Doménec abraçar la vida claustral i va ingressar al monestir de Santa Ainés, que ella mateixa havia fundat. (1236)

6. A Treviso, en el territori de Venècia, a la Itàlia actual, beat Enric de Bozen, fuster i analfabet, que entregava als pobres tot el que tenia, i ja al final, quasi sense forces, demanava el necessari per a viure, sense deixar de compartir-ho amb els captaires (1315).

7. A la ciutat de Buda, a Hongria, trànsit del beat Joan Dominici, bisbe de Dubrovnik, que, després de la pesta negra, va restaurar l'observança regular en els convents de l'Orde de Predicadors, i enviat després, a Bohèmia i Hongria per a contindre la predicació herètica de Joan Hus, allí el va sorprendre la mort. (1419)

8. A Londres, a Anglaterra, beats màrtirs Tomàs Green, prevere, i Gualter Pierson, monjos de la Cartoixa d'eixa ciutat, els quals, per haver-se oposat al rei Enric VIII en les seues pretensions de suprem moderador en assumptes eclesiàstics, van ser tancats en llòbrega presó, on van morir de fam i malaltia. (1537)

Cartoixans de Londres que el 18 de maig de 1537 es van negar a donar el permís al rei Enric VIII per a que fora el suprem moderador de l’Església anglesa al marge de la Catòlica romana. Tancats en una presó llòbrega, van morir de fam i malaltia el 10 de juny següent. Foren beatificats el 9 de desembre de 1886. «Feliços els perseguits pel fet de ser justos: d’ells és el Regne del cel!» (Mt 5,10). [font]

9. A la ciutat de Moerzeke-els-Termonde, prop de Gant, a Bèlgica, beat Eduardo Poppe, prevere, que, en temps difícils, amb els seus escrits i la seua predicació va propagar per Flandes la formació cristiana i la devoció a l'Eucaristia. (1924)

10. Beat Eustaqui Kugler (1867- Regensburg 1946). Religiós profés de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars