27 de juny de 2023, dimarts: Sant Ciril d'Alexandria

Lectures de la missa:

Lectura primera Gn 13,2.5-18

Som germans, i no vullc que hi haja discussions entre tu i jo

Lectura del llibre del Gènesi

Abram era molt ric: tenia molts ramats i molta plata i or. Lot, que anava amb ell, també tenia ramats d'ovelles i de vaques i moltes tendes. El país no bastava per als dos: tenien massa béns per a poder habitar junts en un país. Els pastors d'Abram i els de Lot començaren a barallar-se. En aquell temps el país estava en mans dels cananeus i dels jebuseus. Abram, en vore estes disputes, va dir a Lot:
«Som germans, i no vullc que hi haja discussions entre tu i jo, o entre els teus pastors i els meus. Ves allà on vulgues, però separem-nos. Si tu vas a l'esquerra, jo aniré a la dreta, si tu vas a la dreta, jo aniré a l'esquerra».
Lot va donar una mirada al seu voltant i veié ben regada la plana baixa del Jordà, tal com era abans que el Senyor destruira les ciutats de Sodoma i Gomorra: tota ella semblava el paradís del Senyor o les terres d'Egipte arribant a Tanis. Lot va triar la plana baixa del Jordà i se'n va anar cap a l'orient; així se separaren l'un de l'altre.
Abram es va quedar al país de Canaan i Lot a les ciutats de la plana: va alçar el campament i se'n va anar a Sodoma. Als ulls del Senyor, la gent d'aquella ciutat era molt depravada i pecadora.
Després que Lot s'hagué separat, el Senyor va dir a Abram:
«Des del lloc on estàs, aguaita al nord i al sud, a l'est i a l'oest: Tot el país que veus te'l donaré per sempre a tu i a la teua descendència. Multiplicaré els teus descendents com grans de pols: Només els podria comptar el qui comptara els grans de pols de la terra. Ves, recorre el país de cap a cap: jo te'l donaré».
Abram va alçar el campament i, arribant prop d'Hebron, al carrascar de Mambré, s'hi va quedar i va dedicar al Senyor un altar en aquell lloc.

Salm responsorial 14,1a i 2-3a.3bc-4ab.5 (R.: 1a)

Senyor, ¿qui podrà estar en la vostra casa?
El qui obra honradament
i practica la justícia,
diu la veritat com la pensa;
quan parla, no escampa calúmnies.

R. Senyor, ¿qui podrà estar en la vostra casa?

El qui mai no fa mal al veí,
ni carrega a ningú res infamant,
no compten als seus ulls els descreguts,
honra els fidels del Senyor. R.

El qui no fia els seus diners a interés,
ni accepta suborn contra l'innocent.
El qui obra així, no caurà mai. R.

Al·leluia Jo 8,12

Diu el Senyor:
«Jo soc la llum del món;
el qui em seguix tindrà la llum de la vida».

Evangeli Mt 7,6.12-14

Feu als altres tot allò que voleu que ells vos facen

Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
«No doneu als gossos les coses santes, ni tireu perles als porcs perquè les xafaran, i encara es giraran per a mossegar-vos. Feu als altres tot allò que voleu que ells vos facen. Açò és el que manen els llibres de la Llei i dels Profetes.
Entreu per la porta estreta. La porta de la perdició és ampla i el camí és espaiós: per això molts hi entren. Però la porta de la vida és menuda, i el camí, estret: per això són pocs esl qui el troben».

* * * * *

Sant Ciril
Mare de Déu dels Socors Perpetu
, patrona d'Almoradí, de la seguretat social i del cos de sanitat. Festa a Almoradí.

Sant Ciril d'Alexandria, bisbe i doctor de l'Església (mem. ll.).

Sant Ciril, bisbe i doctor de l'Església, que, elegit per a ocupar la seu d'Alexandria d'Egipte, va mostrar singular sol·licitud per la integritat de la fe catòlica, i en el Concili d'Efes va defensar el dogma de la unitat i unicitat de les persones en Crist i de la divina maternitat de la Mare de Déu. (444)

Aniversari de la consagració episcopal del papa Francesc (1992)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 27 de juny

2. A Cartago, actual Tunísia, santa Gudenes, màrtir, la qual, per orde del prefecte Rufí, va ser sotmesa quatre vegades al suplici del poltre, lacerada amb garfis, vexada en una sòrdida presó i finalment degollada. (203)

3. A Còrdova, a la província hispànica de la Bètica, sant Zoil, màrtir(303)

4. A Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, sant Sampsó, prevere que, refugi dels pobres, va aconseguir que edificara un hospital l'emperador Justinià, a qui havia curat d'una malaltia. (560)

5. A Chinon, a la Gàl·lia Turonense, actual França, sant Joan, prevere, nascut a la Bretanya, que per amor de Déu s'amagava de la mirada dels hòmens, reclòs en una cel·la menuda construïda al costat de l'església del lloc. (s. VI)

6. A Milà, ciutat de la regió italiana de Llombardia, sant Ariald, diaca i màrtir, que va combatre esforçadament els deplorables costums del clero simoníac i depravat, i, pel seu zel en favor de la casa de Déu, va ser assassinat cruelment per dos clergues després d'atroços sofriments. (1066)

7. A Corneto, prop de Bovino, a la regió de la Pulla, també a l'actual Itàlia, beat Benvingut de Gubbio, religiós de l'Orde dels Germans Menors, que es va conformar a la vida de Crist pobre pel seu humil servici als malalts. (c. 1232)

8. A la ciutat de Nam Dinh, a Tonquín, hui Vietnam, sant Tomàs Toan, màrtir, el qual, sent catequista i responsable de la missió de Trung Linh, en temps de l'emperador Minh Mang va patir, per la seua fe en Crist, nous i terribles suplicis en la presó, fins que va morir de fam i set. (1840)

9. Al cantó de Friburg, a Suïssa, santa Margarida Bays, verge, la qual, exercint en família el treball de modista, es va esforçar a atendre les múltiples necessitats del proïsme sense abandonar mai la vida d'oració. (1879). Canonitzada en 2019.

10. A Moulins, a França, beata Lluïsa Teresa Montaignac de Chauvance, verge, que va fundar la Congregació d'Oblates del Sagrat Cor de Jesús. (1885)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars