II dia de Nadal de 2023: Sant Esteve

Sant Esteve, protomàrtir

Festa de sant Esteve, protomártir, home ple de fe i d'Esperit Sant, que va ser el primer dels set diaques que els apòstols van triar com a cooperadors del seu ministeri, i també va ser el primer dels deixebles del Senyor que a Jerusalem va escampar la seua sang, donant testimoni de Crist Jesús en afirmar que el veia assentat en la glòria a la dreta del Pare, en ser lapidat mentres pregava pels perseguidors. (s. I)

    Sant Esteve és titular d'una església parroquial a Alacant i d'una a València.

Lectures del dia:

Lectura primera Fets 6,8-10;7,54-59

Veig obert el cel

Lectura dels Fets dels Apòstols 
 
En aquells dies, Esteve, ple de gràcia i de poder, feia prodigis i grans signes entre el poble. Alguns de la sinagoga anomenada dels lliberts, dels cireneus, dels alexandrins i dels de Cilícia i Àsia començaren a discutir amb Esteve. Però no podien res davant de la saviesa i l'Esperit amb què Esteve parlava
En sentir açò es consumien de ràbia i apretaven les dents. Esteve, ple de l'Esperit Sant, va clavar la mirada en el cel, va vore la glòria de Déu i Jesús que estava a la dreta de Déu, i va dir: «Veig obert el cel, i el Fill de l'home a la dreta de Déu». Ells, cridant amb tota la força, es taparen les orelles, s'abalançaren tots alhora contra ell, el tragueren fora de la ciutat i començaren a apedregar-lo. Els testimonis deixaren les seues capes als peus d'un jove que li deien Saule. Mentres l'apedregaven, Esteve repetia esta invocació: «Jesús, Senyor, rebeu el meu esperit»..

Salm responsorial 30,3cd-4.6 i 8ab.16bc-17 (R.: 6a)

Sigau el meu castell inexpugnable,
la meua roca salvadora.
Vós, penyal meu i plaça forta,
guieu-me i encamineu-me,
per amor del vostre nom.

R. Senyor, encomane l'esperit a les vostres mans.

Encomane l'esperit a les vostres mans,
vós, Senyor, Déu fidel, m'heu redimit.
¡Amb quin goig veneraré el vostre amor!
Vós heu mirat el meu patiment. R.

Deslliureu-me dels enemics que m'acacen.
Feu vore al vostre servent
la claror de la vostra mirada;
salveu-me, per l'amor que em teniu. R.

Al·leluia Salm 117,26a i 27a

Beneït el qui ve en nom del Senyor.
El Senyor és Déu. Ell ens il·lumina.

Evangeli Mt 10,17-22

No sereu vosaltres qui parlareu, sinó l'Esperit del vostre Pare

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus apòstols: 
«Guardeu-vos de la gent: per causa meua, vos portaran als tribunals, vos assotaran en les  sinagogues i vos conduiran davant de governadors i de reis, per a que doneu testimoni davant d'ells i davant dels estrangers.  
Quan vos portaran allí, que no vos inquiete saber què direu, ni com ho direu. A l'hora de parlar, Déu vos donarà les paraules necessàries, perquè no sereu vosaltres qui parlareu, sinó que parlarà en vosaltres l'Esperit del vostre Pare. 
Un germà entregarà a la mort el seu germà, i un pare el seu fill: els fills es rebel·laran contra els pares i els mataran. Sereu odiats de tots per causa del meu nom; però el qui perseverarà fins al final se salvarà».

Aniversaris

Aniversari del naiximent del servent de Déu Josep Maria Cases Deordal, bisbe de Sogorb-Castelló (1919)

  • Pere Saborit Badenes: "Un bisbe gironí a la Seu de Sogorb-Castelló: Josep Maria Cases Deordal (1972-1996)",  en Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, [en línia], 2011, vol. 52, pp. 861-866.
Aniversari de la mort del bisbe Jaume Camprodon, emèrit de Girona (2016)


Martirologi Romà


2. A Roma, al cementeri de Calixt, a la via Àpia, sant Dionís [o Donís], papa, el qual, després de la persecució sota l'emperador Valerià, va consolar amb piadoses cartes i amb la seua presència els germans i els afligits, amb diners va redimir dels sofriments els captius i va ensenyar als ignorants els principis de la fe, brillant en tota virtut. (268)

3. Commemoració de sant Zenó, bisbe de Mayuma, a Palestina, que va edificar una basílica als seus nebots màrtirs Eusebi, Nestabi i Zenó, i fins al final de la seua vida va treballar com a teixidor per a procurar-se el manteniment i ajudar els pobres. (c. 400)

4. A Roma, a la via Tiburtina, al costat de sant Llorenç, sepultura del papa sant Zòsim. (418)

5. A Sardis, ciutat de Lídia, sant Eutimi, bisbe i màrtir, a qui l'emperador Miquel l'Iconoclasta va exiliar a causa de l'enfrontament motivat pel culte de les sagrades imatges, i més tard, durant l'imperi de Teòfil, després de ser castigat inhumanament amb assots, va consumar el martiri. (824)

6. A Madrid, santa Vicenta Maria López Vicuña, verge, que va fundar i va propagar l'Institut de Filles de Maria Inmaculada, perquè cuidaren del cos i de l'ànima de les jóvens que, per raó del servici domèstic, es trobaven allunyades de les seues famílies (1890).

7. Al poble de Song-Khon, a Tailàndia, beates màrtirs Ainés Phila i Llúcia Khambang, vèrgens de la Congregació de Germanes Amants de la Creu, i també Àgueda Phutta, Cecília Butsi, Bibiana Hampai i Maria Phon, totes les quals, al no voler negar la fe cristiana, van ser afusellades al cementeri del poble. (1940)

8. Al lloc anomenat Dragali, a Montenegro, beat Segon Pollo, prevere de Vercelli, que, quan exercia de capellà castrense durant la guerra, en assistir a un soldat moribund va ser ferit, i va morir poc després dessagnat. (1941)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars