Nit de Nadal de 2023

25 de desembre, a mitjanit

Solemnitat de la Nativitat del Senyor


Nativitat del Senyor, titular de l'església parroquial d'Orba i de Rafelguaraf.

Missa de la nit


Anunci del naiximent del Salvador

Després de la salutació inicial, el celebrant o un altre ministre pot proclamar la lectura del Martirologi des de l'ambó o un faristol

Passats innombrables segles des de de la creació del món, quan en el principi Déu va crear el cel i la terra i va formar l'home a la seua imatge; després també de molts segles, des que l'Altíssim posara el seu arc en els núvols després del diluvi com a signe d'aliança i de pau; vint-i-un segles després de l'emigració d'Abraham, el nostre pare en la fe, d'Ur de Caldea; tretze segles després de l'eixida del poble d'Israel d'Egipte sota la guia de Moisés; prop de mil anys després que David va ser ungit com a rei; en la setmana seixanta-cinc segons la profecia de Daniel; en l'Olimpíada cent noranta-quatre, l'any set-cents cinquanta-dos de la fundació de l'Urbs, l'any quaranta-dos de l'imperi de Cèsar Octavi August; estant tot l'orbe en pau, Jesucrist, Déu etern i Fill del Pare etern, volent consagrar el món amb la seua piadosíssima vinguda, concebut de l'Esperit Sant, nou mesos després de la seua concepció, naix a Betlem de la Judea, fet home, de Maria Verge: la Nativitat del nostre Senyor Jesucrist segons la carn.

Lectures de la missa de la nit (AVL):

Lectura primera Is 9,1-6
 
Ens ha sigut donat un fill 
 
Lectura del llibre d'Isaïes 
 
El poble que avançava a fosques 
ha vist una gran llum, 
una llum ha resplandit 
per als qui vivien en el país tenebrós. 
Els heu omplit de goig, 
d'una alegria immensa; 
s'alegren davant de vós 
com la gent en la sega, 
com fan festa repartint-se el botí. 
El jou que li pesava, 
la barra que duia al muscle 
i la vara del seu opressor,
tot ho heu trossejat com el dia de Madian. 
La bota de soldat que marca el pas 
i la túnica amerada de sang 
seran cremades i el foc les devorarà. 
 
Ens ha nascut un xiquet, 
ens ha sigut donat un fill 
que porta al muscle el principat. 
Déu li ha posat este nom: 
Conseller prodigiós, Déu fort, 
Pare per sempre, Príncep de pau. 
Serà immens el principat, 
la pau no tindrà fi 
en el tron de David i en el seu regne, 
assentat i sostingut sobre el dret i la justícia, 
des d'ara i per sempre. 
 
Ho farà per passió el Senyor de l'univers.

Salm responsorial 95,1-2a.2b-3.11-12.13 (R. Lc 2,11)

Canteu al Senyor un càntic nou,
canteu al Senyor, tota la terra,
canteu al Senyor, beneïu el seu nom.

R. Hui ens ha nascut un salvador,
que és el Messies, el Senyor.

Anuncieu de dia en dia que ens ha salvat,
conteu a les nacions la seua glòria,
conteu a tots els pobles els seus prodigis. R.

El cel se n'alegra, la terra fa festa,
brama el mar amb tot el que conté,
exulten els camps amb tot el que hi ha,
ho celebren els arbres del bosc. R.

Davant del Senyor, que ja arriba,
que ja ve a jutjar la terra;
jutjarà tot el món amb justícia,
tots els pobles amb la seua veritat. R.

Lectura segona Tt 2,11-14

S'ha revelat l'amor de Déu, que vol salvar a tota la humanitat 
 
Lectura de la carta de sant Pau a Titus 
 
Sí, germans: s'ha revelat l'amor de Déu, que vol salvar a tota la humanitat, i ens ensenya que abandonem la impietat i els desitjos mundans, per a viure en este món una vida de sobrietat, de justícia i de pietat, mentres esperem que es complixca feliçment la nostra esperança, que es manifeste la glòria de Jesucrist, Déu gran i salvador nostre. 
Ell s'entregà a si mateix per nosaltres, per a rescatar-nos de tota iniquitat, deixar-nos nets i fer de nosaltres un poble ben seu, apassionat per fer el bé.

Al·leluia Lc 2,10-11

Vos anuncie una gran alegria:
Hui ens ha nascut un salvador,
que és el Messies, el Senyor.

Evangeli Lc 2,1-14

Hui vos ha nascut un salvador 
 
 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc 
 
Per aquells dies, es va publicar un edicte de Cèsar August ordenant que es fera el cens de tot el món romà. Era el primer cens de l'imperi, anterior al que es va fer quan Quirini era governador de Síria. Tots anaven a inscriure's a la població d'on descendia cada u. També Josep, que era de la casa i la família de David, va pujar des de Natzaret de Galilea a Judea, al poble de David, anomenat Betlem, per a inscriure's amb Maria, la seua esposa, que esperava un fill. Mentres estaven allí es compliren els dies i va nàixer el seu fill, el primogènit. Ella el va bolcar i el va posar en un pesebre, perquè no havien trobat lloc en l'hostal.
En la contornada, vivint al ras, hi havia uns pastors que vetlaven, guardant de nit el seu ramat. Els aparegué un àngel del Senyor, la glòria del Senyor els rodejà de llum, i s'espantaren. Però l'àngel els va dir: «No tingueu por: vos anuncie una nova que portarà a tot el poble una gran alegria: Hui, a la ciutat de David, vos ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor. Les seues senyes són estes: trobareu un xiquet de bolquers, posat en un pesebre».
I en seguida una multitud dels exèrcits celestials s'uní a l'àngel, alabant a Déu i cantant: «Glòria a Déu dalt del cel, i en la terra pau als hòmens de bona voluntat». 
 
En la lectura d'Isaïes s'anuncia el naiximent d'un xiquet que es presenta com a signe de llum i pau enmig de la foscor de la violència i de la guerra. És el contrast entre la pau imposada per August i la pau que portarà este xiquet nascut pobre a Betlem. Esta pau de Déu no ve imposada per exèrcits, sinó que és anunciada pels àngels, els missatgers celestes, que anuncien el naiximent a gent pobra i humil. Esta glòria divina que produïx este cant de lloança celestial és el germen de la verdadera pau. Ens unim a este cant celestial desitjant «una vida sòbria, justa i piadosa». Jesús és la nostra pau i la font de la nostra alegria. Ell és la nostra esperança.

Temps de Nadal


Per a meditar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars