16 de desembre de 2023, dissabte II d'Advent

DISSABTE DE LA SETMANA II D'ADVENT


Lectura primera Sir 48,1-4.9-11

Elies tornarà

Lectura del llibre de Jesús, fill de Sira

En aquells dies, s'alçà Elies, un profeta de foc;
la seua paraula cremava com una antorxa.
Va portar la fam als d'Israel,
i amb el seu zel els va reduir a uns pocs.
Per orde del Senyor va tancar el cel,
i tres vegades en va fer caure foc.
¡T'has fet gloriós, Elies, amb els teus prodigis!
¿Qui pot presumir de ser com tu?
Vas ser pujat al cel en un remolí de foc,
en un carro de cavalls de foc.
Està escrit que tu tornaràs, quan serà l'hora,
a calmar la ira del Senyor abans que s'encenga,
a reconciliar el cor del pare amb el del fill,
a restablir les tribus de Jacob.
¡Feliços els qui t'han vist
i s'han adormit en l'amistat!

Salm responsorial 79,2ac i 3b.15-16.18-19 (R.: 4)

Pastor d'Israel, escolteu-nos.
Vós que teniu querubins per carrossa,
desperteu el vostre poder,
veniu a salvar-nos.

R. Déu nostre, renoveu-nos,
que ens il·lumine la vostra mirada, i serem salvats.

Déu de l'univers, torneu,
aguaiteu des del, mireu,
visiteu esta vinya,
cuideu el vostre plantó
i el fill de l'home que vau enfortir. R.

Que la vostra mà repose
sobre l'home que serà el vostre braç dret,
el fill de l'home que vau enfortir.
No ens apartarem mai més de vós;
doneu-nos vida i invocarem el vostre nom. R.

Al·leluia Lc 3,4.6

Obriu una ruta al Senyor,
aplaneu-li el camí;
tots voran la salvació de Déu.

Evangeli Mt 17,10-13

Elies ja ha vingut, però no l'han sabut reconéixer

᛭ Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

Mentres baixaven de la muntanya, els deixebles preguntaven a Jesús:
«¿Com és que els mestres de la Llei diuen que primer ha de vindre Elies?»
Jesús els va respondre:
«És cert que Elies havia de vindre a renovar-ho tot, però jo vos assegure que ja ha vingut, i que en lloc de reconéixer-lo, l'han tractat com han volgut. Igualment el Fill de l'home haurà de patir en les seues mans».
Aleshores els deixebles comprengueren que els parlava de Joan Baptiste.

Per a meditar


Sant Joan Crisòstom, Homiliae in Matthaeum, hom. 57, 1.


Si tan grans béns produirà la presència d'Elies, ¿per què no va ser enviat ja? Direm perquè llavors prendrien a Crist per Elies i no creurien en Ell. Llavors creuran en Elies. Perquè anunciant ell a Jesús, tant de temps esperat, estaran tots més disposats a rebre les seues paraules. Quan el Senyor diu que ja va vindre Elies, este Elies de qui parla el Senyor és Joan, a qui pel seu especial ministeri anomena Elies. Perquè així com Elies serà el precursor de la seua segona vinguda, així també ho ha sigut Joan de la primera i anomenant a Joan "Elies", ens manifesta el Senyor la conformitat de la seua vinguda amb l'Antic Testament i les profecies


* * * * *

Aniversari de la mort del prevere valencià Julio Ciges,

Martirologi Romà


Profeta Ageu
1. Commemoració de sant Ageu, profeta, que en temps de Zorobabel, governador de Judà, va amonestar el poble perquè reedificara la casa del Senyor, cap a la qual havia d'encaminar-se el tresor de tots els pobles.

2. A Àfrica, commemoració de moltes santes vèrgens, que en la persecució desencadenada pels vàndals sota el rei arrià Huneric, turmentades amb pesos i planxes ardents, van consumar feliçment el combat del martiri. (480)

3. A Hibèrnia, actual Irlanda, sant Beà, ermità. (s. inc.)

4. A Cysoing, de la regió d'Artois, a la Gàl·lia, hui França, sant Eberard que, sent duc de Friül, va fundar este monestir de canonges regulars, en el qual va ser sepultat alguns anys després de la seua mort. (867)

5. A Viena del Delfinat [Vienne], a Burgúndia, també a l'actual França, sant Adó, bisbe, que va ser elegit per a la seu quan era monjo, i va honrar egrègiament la memòria dels sants en escriure un Martirologi. (875)

6. A Seltz, prop d'Estrasburg, a la Lotaríngia alemanya, santa Adelaida de Borgonya, emperadriu, que es va distingir per mostrar cap als familiars una alegria greu, cap als pobres una pietat infatigable, i una abundant generositat a honrar les esglésies. (999)

Esposa d'Otó I, emperador germànic. Va afavorir l'expansió del monaquisme cluniacenc. Filla d'un rei, es va casar amb un altre, Lotari II d'Itàlia. Va quedar viuda a díhuit anys i es va casar de nou amb Otó el Gran, emperador d'Alemanya. Va morir el 999, quan faltaven només quinze dies per a l'any 1000. Va fundar esglésies i monestirs a Alemanya, i va ser molt caritativa amb els pobres.

Sant Macari de Collesano
7. A l'antiga regió de Lucània, a l'actual Itàlia, sant Macari de Collesano, monjo, eximi per la seua humilitat i abstinència, que va presidir diversos monestirs en el Mercurion i el Latinianon. (1005)

8. A Gènova, a la regió de Ligúria, també a Itàlia, commemoració del beat Sebastià (Selvàtic) Maggi, prevere de l'Orde de Predicadors, el qual va predicar l'Evangeli als pobles de la regió i va vetlar per la disciplina regular en els convents. (1496)

9. A Torí, a la regió igualment italiana del Piemont, beata Maria dels Àngels (Marianna) Fontanella, verge de l'Orde de les Carmelites, que va brillar per les seues penitències voluntàries i per la virtut de l'obediència. (1717)

10. A Rivalba, així mateix a Itàlia, beat Clement Marchisio, prevere, que sent rector d'este lloc va fundar l'Institut de Religioses Filles de Sant Josep. (1903)

11. A Nowe Miasto, a Polònia, beat Honorat de Biala Podlaska (Florenci) Kazminsky, prevere de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, el qual es va dedicar admirablement a l'administració de la penitència, a la predicació de la Paraula de Déu i al consol dels presos. (1916)

12. Prop de la localitat de Mukdahan, a Tailàndia, beat Felip Siphnog Onphitak, màrtir, que, sent pare de família, va ser elegit coordinador de la seua comunitat en ser expulsat el sacerdot del poble Song-Khon, i, en iniciar-se la persecució contra els cristians, va ser portat a la vora del riu Tum Nok, on el van afusellar. (1940)

13. Beats màrtirs de Laos (1954/1970). Josep Thao Tiên, primer laosià que rebé l'ordenació sacerdotal, i 14 companys: 5 sacerdots professos de la Societat de Missions Estrangeres de París; 5 religiosos de la Congregació dels Missioners Oblats de la Benaurada Verge Maria Immaculada; 4 laics, tots assassinats per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars