24 de desembre de 2023, diumenge IV d'Advent

Acaba el temps d'Advent


DIUMENGE IV D'ADVENT / Cicle B


LECTURES DE LA MISSA (AVL)

Lectura primera 2S 7,1-5.8b-11.16

Es perpetuarà davant del Senyor la dinastia de David

Lectura del segon llibre de Samuel

Quan el rei David s'hagué traslladat al seu palau, després que el Senyor li havia concedit el repòs, lliure de tots els enemics que tenia al voltant, digué al profeta Natan: «Mira, jo visc en un palau de cedre, mentres l'arca de Déu habita en una tenda». Natan digué al rei: «Ves, fes tot allò que es propose el teu cor; tens amb tu el Senyor».
Però aquella nit Natan rebé esta paraula del Senyor: «Ves, digues a David, el meu servent: Açò diu el Senyor: ¿Tu m'has de fer un casal per a residir? Jo t'he pres del corral del ramat, de guardar les ovelles i les cabres, per a fer-te cap del meu poble Israel. He estat amb tu en totes les campanyes que has fet, he derrotat els teus enemics i t'he donat un nom com el dels més famosos de la terra.
He destinat un lloc per al meu poble Israel, l'he plantat per a que hi visca sense por, i no l'oprimiran més els perversos com ho havien fet abans, des del temps en què vaig enviar jutges per a governar Israel, el meu poble. A tu, et deixaré en pau de tots els teus enemics. I ara el Senyor t'anuncia que et farà un casal. Quan t'arribarà l'hora de reposar amb els teus pares, et donaré com a successor un descendent, eixit de les teues entranyes, i consolidaré el seu poder reial. Jo li seré pare, i ell serà per a mi un fill.
El teu casal, la teua dinastia, es perpetuarà davant de mi, el teu tron es mantindrà per sempre».

Salm responsorial 88,2-3.4-5.27 i 29 (R.: 2a)

Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors,
d'una generació a l'altra
anunciaré la vostra fidelitat.
Vós heu dit: «La meua misericòrdia és un edifici etern».
La vostra fidelitat és més ferma que el cel .

R. Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors.

He fet aliança amb el meu elegit,
jurant a David el meu servent:
«T'he creat per sempre una dinastia,
mantindré per tots els segles el teu tron». R.

Ell em dirà: «Sou el meu pare,
el meu Déu i la roca que em salva».
Mantindré per sempre el meu amor,
la meua aliança amb ell serà perpètua. R.

Lectura segona Rm 16,25-27

Ha eixit a la llum el pla de Déu, amagat en el silenci dels segles

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma 
 
Germans: 
Glòria a aquell que té el poder de confirmar-vos en la Bona Nova que vos anuncie, en allò que proclamem de Jesucrist —que és la revelació del pla de Déu, amagat en el silenci dels segles, però que ara ha eixit a la llum, per la decisió del Déu etern, d'acord amb els escrits profètics, i ha sigut posat a l'abast de tots els pobles, per tal que siguen obedients a la fe. A Déu, l'únic ple de saviesa, glòria eternament per Jesucrist. Amén.

Al·leluia Lc 1,38

Soc l'esclava del Senyor:
que es complisquen en mi les teues paraules.

Evangeli Lc 1,26-38

Déu t'ha concedit el seu favor i tindràs un fill

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Déu envià l'àngel Gabriel a un poble de Galilea anomenat Natzaret, per a dur un missatge a una verge, promesa amb un descendent de David, que li deien Josep, i el nom de la verge era Maria.
L'àngel entrà en sa casa i li digué: «Déu et guarde, plena de gràcia, el Senyor és amb tu». Ella es torbà al sentir eixes paraules, i pensava per què la saludava així. Però l'àngel li digué: «No tingues por, Maria; Déu t'ha concedit el seu favor. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l'anomenaran "Fill de l'Altíssim". El Senyor Déu li donarà el tron de David, son pare. Regnarà sobre la casa de Jacob per sempre, i el seu regnat no tindrà fi».
Maria preguntà a l'àngel: «¿Com pot ser això, si jo no tinc marit?». L'àngel li respongué: «L'Esperit Sant vindrà sobre tu, i el poder de l'Altíssim et cobrirà amb la seua ombra; per això el fruit sant que naixerà, l'anomenaran Fill de Déu.
També la teua parenta, Isabel, ha concebut un fill a la seua edat; ella, que era tinguda per estèril, ja està de sis mesos, perquè a Déu no li és impossible res».
Maria va respondre: «Soc l'esclava del Senyor: que es complisquen en mi les teues paraules».
I l'àngel es va retirar. 
 
És Déu qui pren la iniciativa, i a açò responem cantant amb el Salm la seua misericòrdia eterna. El naiximent de Jesús és el fruit d'un encontre únic de Déu amb la nostra humanitat a través de Maria. A Jesús, només Déu ens el podia donar. I així Déu es fa home en la humanitat més pobra per a intervindre com a creador, de manera que Maria puga concebre un fill sense haver conegut cap home. En Maria hi ha un buit pur i generós que Déu pot omplir amb la seua presència, de manera que la Paraula de Déu es puga fer carn. Per això Maria és tan important per a nosaltres: podem mirar-la i en ella ens podem mirar.

* * * * *

Commemoració de tots els sants avantpassats de Jesucrist, fill de David, fill d'Abraham, fill d'Adam, és a dir, els pares que van agradar a Déu i van ser trobats justos i van morir en la fe sense haver rebut les promeses, però veent-les des de lluny i saludant-les, dels quals va nàixer Crist segons la carn, que és Déu beneït sobre totes les coses i per tots els segles.

Martirologi Romà

2. Sant Delfí, bisbe.

San Delfí, bisbe de Bordeus, va combatre l'error dels priscil·lianistes amb zel ardent i extraordinària ciència, particularment en el sínode de Saragossa, que va condemnar estos heretges, l'any 380, i en el de Bordeus, l'any 385. Va mantindre correspondència amb sant Ambròs i sobretot amb sant Paulí de Nola, a qui va tenir l'honor de conduir a la fe i de batejar. Va morir l'any 404.

3. A Roma, commemoració de santa Tàrsila, verge, la contínua oració de la qual, qualitat de vida i singular abstinència alaba sant Gregori el Gran, nebot seu. (c. 593)

4. Prop de Trèveris, a Austràsia, hui França, santa Irmina, abadessa del cenobi d'Oeren, que, sent una matrona consagrada a Déu, va fundar un xicotet monestir a la seua vila d'Echternach, que va dotar i el va donar a sant Willibrord. (c. 710)

5. A Cracòvia, a Polònia, mort de sant Joan Canci, la memòria del qual se celebra el dia d'ahir. (1473)

6. A Bolonya, a la regió italiana d'Emília-Romanya, beat Bertomeu Maria Dal Monte, prevere, que va predicar la Paraula de Déu al poble cristià i al clero en moltes regions d'Itàlia, i va fundar per a este fi l'Obra Pia de les Missions. (1778)

7. A Comonte, prop de Bèrgam, a Itàlia, santa Paula Elisabet (Constància) Cerioli, la qual, després de la mort prematura dels seus fills, i havent enviduat, va fundar l'Institut de Germanes de la Sagrada Família, per a l'educació dels xiquets analfabets i òrfens sense recursos, i conduir-los amb goig matern cap a Déu. (1865)

8. A Annaya, lloc del Líban, mort de sant Xàrbel (Josep) Makhluf, la memòria del qual se celebra el 24 de juliol. (1898)

***


Aniversari de la mort de l'historiador John Boswell (1994)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars