28 de desembre de 2023, dijous: els Sants Innocents

Matança dels Sants Innocents
Festa dels Sants Innocents, màrtirs, xiquets que van ser executats a Betlem de la Judea pel despietat rei Herodes, perquè perira amb ells l’infant Jesús, a qui havien adorat els Mags. Van ser honrats com a màrtirs 
des dels primers segles de l'Església, primícia de tots els que havien d’escampar la seua sang per Déu i el Corder (elog. del Martirologi Romà).

Lectures de la festa:

Lectura primera 1Jo 1,5-2,2

La sang de Jesús ens deixa nets de tot pecat

Lectura de la primera carta de sant Joan

Germans, vos anunciem el missatge que hem sentit de Jesucrist: Déu és llum, i en ell no hi ha cap foscor. 
Si diem que estem en comunió amb ell, però de fet caminem en la foscor, mentim i no vivim d'acord amb la veritat. Però si caminem en la llum, tal com ell està en la llum, vivim en comunió els uns amb els altres, i la sang de Jesús, el seu Fill, ens deixa nets de tot pecat. 
Si diem que no tenim cap pecat, ens enganyem a nosaltres mateixos i no tenim la veritat en nosaltres. Però si reconeixem els nostres pecats, ell, que és fidel i just, ens els perdonarà i ens deixarà nets de tot mal. Si diem que no hem pecat mai, el tractem de mentirós i no tenim la seua paraula en nosaltres.
Fills meus, vos escric açò per a que no pequeu. Però, si algú peca, recordeu que tenim prop del Pare un defensor, Jesucrist, que és just. Ell mateix és la víctima que expia els nostres pecats. I no únicament els nostres, sinó els de tot el món.

Salm 123,2-3.4-5.7b-8 (R.: 7a)

Si el Senyor no haguera estat al nostre favor,
quan uns hòmens volien assaltar-nos,
ens haurien devorat vius:
tan gran era la fúria que portaven.

R. Ens han rescatat com l'ocell 
del llaç dels caçadors. 
 
Se'ns haurien emportat les aigües, 
la riuada ens hauria passat per damunt,
ens hauria passat per damunt
la crescuda de les aigües. R.

S'ha trencat el llaç,
i tots hem fugit.
El nostre auxili és el nom del Senyor,
que ha fet cel i terra. R.

Al·leluia

Oh Déu, vos alabem. Senyor, vos glorifiquem.
L'exèrcit esclatant dels màrtirs vos alaba.

Evangeli Mt 2,13-18

Herodes va ordenar que mataren a tots els xiquets de Betlem

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

Quan els mags se n'anaren, un àngel del Senyor s'aparegué a Josep en somnis i li digué: 
«Alça't de seguida, pren el xiquet amb sa mare, fuig cap a Egipte i queda't allí fins que jo t'ho diga, perquè Herodes buscarà el xiquet per a matar-lo». 
Josep es va alçar, prengué el xiquet amb sa mare, va eixir de nit cap a Egipte, i es quedà allí fins que Herodes va morir. S'havia de complir allò que el Senyor havia anunciat pel profeta: «He cridat d'Egipte el meu fill».
Quan Herodes va vore que els mags s'havien burlat d'ell, es va indignar molt, i va ordenar que mataren a tots els xiquets de Betlem i de tot el seu terme, de dos anys en avall, segons el temps que deduïa de la informació que havia demanat als mags. Així es va complir el que diu el profeta Jeremies: 
«Se sent un crit a Ramà,
un plor i un lament gran: 
és Raquel, que plora els seus fills 
i no vol que la consolen, 
perquè ja no estan».

Altres

Troballa de la Mare de Déu de l'Assumpció a Elx
Aniversari de la mort de monsenyor Santiago García Aracil, bisbe valencià (2018)

Martirologi Romà


2. A Alexandria d'Egipte, sant Teona, bisbe, que va ser el mestre i predecessor de sant Pere, màrtir. (300)

3. Commemoració de sant Antoni, monjo, que va portar vida solitària i, sent ja ancià, es va recloure al monestir de Lerins, a la regió de Provença, on, amable i docte, va morir piadosament. (c. 520)

4. A Matelica, lloc del Picé, actual regió de les Marques, a Itàlia, beata Maties Nazarei, abadessa de l'Orde de les Clarisses. (1326)

5. A Lió, a França, mort de sant Francesc de Sales, bisbe de Ginebra, la memòria del qual se celebra en la data de la seua sepultura a Annecy, el dia 24 de gener. (1622)

6. A Roma, sant Gaspar del Búfalo, prevere, el qual lluità intrèpidament per la llibertat de l'Església i, empresonat, no va cessar de conduir els pecadors pel camí recte, principalment amb la devoció a la preciosíssima sang de Crist, en honor de la qual va fundar les Congregacions de Missioners i de Germanes Adoratrius de la Preciosíssima Sang. (1837)

7. A Nàpols, a Itàlia, beata Caterina Volpicelli, verge, que entregada a l'assistència dels pobres i malalts va fundar l'Institut d'Esclaves del Sagrat Cor, amb la finalitat que sempre manifestara una caritat activa, adaptada a les necessitats dels temps. (1894)

8. A Kíiv, a Ucraïna, beat Gregori Khomysyn, bisbe de Stanislaviv i màrtir, el qual, en temps de persecució de la fe, va meréixer asseure's en el convit celestial de l'Anyell (1945).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars