19 de desembre de 2023, dimarts III d'Advent

Dia 19 de desembre


Lectura primera: Jt 13,2-7.24-25a

L'àngel anuncia el naiximent de Samsó

Lectura del llibre dels Jutges

En aquell temps, hi havia un home de Sorà, de la tribu de Dan, que es deia Manóah. La seua dona era estèril, no tenia fills. 
L'àngel del Senyor s'aparegué a la dona i li digué: «Tu que eres estèril, que no tenies fills, ara en tindràs un. T'has d'abstindre de beure vi o altres begudes alcohòliques, i de menjar res d'impur, perquè el fill que tindràs serà consagrat a Déu des d'abans de nàixer; en senyal de la seua consagració, no es tallarà mai els cabells; ell serà el primer que lluitarà per a alliberar el poble d'Israel del poder dels filisteus». 
La dona va anar a explicar-ho al seu marit. Li digué: «Ha vingut un home de Déu, que tenia l'aparença d'un àngel. Tenia un aspecte majestuós. Jo no li he preguntat d'on venia, i ell tampoc no m'ha donat el seu nom, però m'ha dit que tindré un fill, i que des d'ara no he de beure vi o altres begudes alcohòliques, ni he de menjar res d'impur, perquè el xiquet, des d'abans de nàixer fins al dia de la mort, serà consagrat a Déu».
Efectivament, la dona tingué un fill i li posà el nom de Samsó. Quan el xiquet es va fer gran, el Senyor el va beneir, i l'esperit del Senyor va començar a actuar sobre ell.

Salm responsorial: 70,3-4a.5-6ab.16-17 (R.: 8a)

Sigau el meu castell de refugi,
la meua roca salvadora.
Per a mi sou penyal i plaça forta.
Déu meu, rescateu-me
de les mans de l'injust.

R. Dels teus elogis s'omplia la meua boca.

Vós sou la meua esperança;
he confiat en vós, Senyor, des de jove.
En el si de la mare ja m'assistíeu,
en el claustre matern em sosteníeu. R.

Contaré els vostres prodigis, Senyor,
recordaré la teua bondat, que és única.
M'instruïu, Déu meu, des de jove,
i encara hui vos proclame admirable. R.

Al·leluia

Rebrot de Jessé,
que vos alceu com a bandera dels pobles:
veniu a alliberar-nos, no tardeu més.

Evangeli: Lc 1,5-25

Gabriel anuncia el naiximent de Joan Baptiste

Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En temps d'Herodes, rei de Judea, hi havia un sacerdot del torn d'Abià, que es deia Zacaries. La seua dona, descendent d'Aaron, es deia Isabel. Els dos eren justos davant de Déu, irreprensibles en el compliment de tots els manaments i observances del Senyor. Però no tenien fills: Isabel era estèril i els dos ja eren d'edat avançada.
Un dia, mentres Zacaries complia davant de Déu les funcions sacerdotals dins del seu torn, segons el costum dels sacerdots, li tocà per sorteig entrar al lloc sant per a oferir l'encens al Senyor. 
Mentres l'oferia, tota la gent estava fora pregant. En aquell moment se li aparegué un àngel del Senyor a la dreta de l'altar de l'encens. Zacaries, en vore'l, es va inquietar i va sentir por. L'àngel li digué: «No tingues por, Zacaries: Déu ha escoltat la teua pregària. Isabel, la teua esposa, et donarà un fill i li posaràs el nom de Joan. Tindràs una gran alegria i ho celebraràs, i molts s'alegraran del seu naiximent, perquè este xiquet serà gran als ulls del Senyor, no beurà vi ni altres begudes alcohòliques i estarà ple de l'Esperit Sant des d'abans de nàixer. Conduirà molts fills d'Israel cap al Senyor, el seu Déu. Ell precedirà el Senyor amb l'esperit i el poder d'Elies, i farà que el cor del pare es reconcilie amb el del fill i que els indòcils aprenguen la saviesa dels justos. Així prepararà un poble ben disposat per a acollir el Senyor».
Zacaries preguntà a l'àngel: «¿Com sabré que això és veritat? Tant jo com la meua esposa som d'edat avançada». L'àngel li va respondre: «Jo soc Gabriel, i estic al servici personal de Déu; és ell qui m'ha enviat per a anunciar-te estes bones noves. Açò que t'he dit es complirà en el temps que Déu ha decidit, però, com que tu no has cregut les meues paraules, ara quedaràs mut i no podràs parlar fins al dia que tot s'haurà complit».
Tot el poble esperava que Zacaries isquera del lloc sant, estranyat en vore que tardava tant. Quan finalment va eixir, no podia parlar-los, i comprengueren que havia tingut una visió en el lloc sant. Ell només els feia senyes, perquè havia quedat mut. 
Acabats els dies del seu servici sacerdotal, Zacaries se'n tornà a casa. Poc després, Isabel quedà en estat. Durant cinc mesos no eixia de casa i pensava: «¡Quin favor m'ha fet el Senyor! Ningú em podrà retraure més que no tinc fills».

Santa Eva.

O radix Iesse


Oh rebrot de Jessé, que vos alceu com a senyera dels pobles,
davant de Vós els reis emmudiran
i les nacions pregaran;
veniu a alliberar-nos, no tardeu més.

O radix Iesse, qui stas in signum populorum,
super quem continebunt reges os suum,
quem gentes deprecabuntur:
veni ad liberandum nos, iam noli tardare.

 


Martirologi Romà


1. A Roma, a la catacumba de Poncià, a la via Portuense, sepultura de sant Anastasi I, papa, home de gran pobresa i d'apostòlica sol·licitud, que es va oposar fermament a les doctrines herètiques. (401)

Anastasi de Massimi, de noble família romana, fou elegit Papa en 399. De profunda espiritualitat, va viure pobramente. Va defendre amb valor la fe católica contra el donatisme, heretgia que volia una Església rigorista i pauperista.

2. A Auxerre, a la Gàl·lia Lugdunense, actual França, sant Gregori, bisbe. (s. VI)

3. A la cartoixa de Casotto, a la regió del Piemont, a la Itàlia actual, beat Guillem de Fenoglio, religiós, que abans havia sigut ermità. (c. 1200)

4. A Avinyó, localitat de la Provença, a França, beat Urbà V, papa, que sent monjo va ser elevat a la càtedra de Pere i es va preocupar pel retorn de la Seu Apostòlica a l'Urbs i per restituir la unitat a l'Església. (1370)

Guillem de Grimoard, monjo benedictí francés, elegit Papa a Avinyó (1362-1370) amb el nom d'Urbà V, intentà en va tornar la Seu Apostòlica a Roma i reunir l'Església d'Occident i l'Església d'Orient. Home auster, ajudà els pobres i combaté amb força la corrupció en el clero.

5. Al lloc anomenat Bac-Ninh, a Tonquín, hui Vietnam, sants màrtirs Francesc Xavier Hà Trong Mâu i Doménec Bùi Van Úy, catequistes; Tomàs Nguyen Van Dê, sastre; també Agustí Nguyen Van Mói i Esteve Nguyen Van Vinh, agricultors, el primer d'estos últims neòfit i el segon encara catecumen, tots els quals, negant-se a xafar la creu, van patir la presó i turments, i finalment, per mandat de l'emperador Minh Mang, van ser estrangulats. (1838)

6. Al poble d'Slónim, a Polònia, beates Maria Eva de la Providència Noiszewska i Maria Marta de Jesús Wolowska, vèrgens de la Congregació de Germanes de la Immaculada Concepció i màrtirs, que, per mantindre la fe, en temps de l'ocupació de Polònia durant la guerra van ser afusellades. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars