8 de desembre de 2023, divendres: la Puríssima

IMMACULADA CONCEPCIÓ DE LA BENAURADA VERGE MARIA

Solemnitat


Hui és la solemnitat de la Concepció Immaculada de la benaurada verge Maria, que, plena de gràcia i beneïda entre les dones, en previsió del naiximent i de la mort salvífica del Fill de Déu, des del mateix primer instant de la seua concepció va ser preservada de tota culpa original, per singular privilegi de Déu. L'any 1854 la concepció immaculada de la Mare de Déu va ser definida com a dogma pel papa Pius IX; esta declaració papal assumix la llarga tradició de l'Església d'Orient i Occident, que ja des d'antic professava esta veritat de fe. Espanya va destacar pel seu paper actiu en esta proclamació i per esta raó és la nostra patrona.

 Solemnitat de la Concepció Immaculada de Santa Maria Verge, patrona del Seminari de la diòcesi de València, titular de les esglésies parroquials d'Elda, una d'Alacant, Albalat dels Tarongers, Alcàntera de Xúquer, Anna, Antella, Benagéber, Benimassot, Benimodo, Benimuslem, Bétera, Calles, Casas de Eufemia, Formentera del Segura, Gestalgar, Higueras, Llaurí, Navajas, la Llàcova, Llosa de Camacho, la Nucia, Osset, Otos, Paiporta, Palmera, Parcent, Pedralba, la Punta (València), Quart de Poblet, Sant Vicent del Raspeig, Segart, Sellent, Sesga (Ademús), Sot de Ferrer, Toga, Torrellano, Torrevieja, Vall d'Almonacid, Vera (València), cotitular d'una de València i una de Benissa; patrona de Benijòfar, Benissa, Bocairent, Callosa de Segura, Ontinyent, Otos i Torrevella.

Lectures de la solemnitat (AVL):

- Gen 3, 9-15. 20. Faré que siguen enemics el teu llinatge i el de la dona.

- Sal 97, 1.23ab.3c-4 (R.: 1a). Canteu al Senyor un càntic nou: ha fet obres prodigioses.

- Ef 1, 3-6. 11-12. Déu ens eligí en Crist abans de crear el món.

- Lc 1, 26-38. Déu et guarde, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.

Celebrem hui que la Mare de Déu va ser concebuda sense pecat original perquè així el Fill de Déu, en fer-se home en el seu si, trobara un estatge digne. I va ser preservada de tot pecat, en previsió de la mort del Fill (Co). Ella és començament i imatge de l'Església, la segona Eva, esposa i imatge de Crist, el nou Adam (Pf). En ella es complix la profecia feta a la serp en el paradís: l'estirp d'Eva «t'esclafarà el cap, i tu l'atacaràs al taló» (1 lect). Per tot açò la saludem com la plena de gràcia, amb qui està el Senyor.


Martirologi Romà


2. A Alexandria d'Egipte, commemoració de sant Macari, màrtir, el qual, en temps de l'emperador Deci, en aconsellar-li el jutge amb moltes raons que renegara de Crist, ell va professar amb major constància la fe, raó per la qual finalment va ser cremat viu. (250)

3. A Roma, al cementeri de Calixt, a la via Àpia, sepultura de sant Eutiquià, papa. (283)

4. A Trèveris, a la Gàl·lia Bèlgica, actual Alemanya, sant Eucari, considerat el primer bisbe d'esta ciutat. (s. III)

5. Commemoració de sant Patapi, ermità, el qual, oriünd de la regió de Tebaida, va viure a Constantinoble, a Blaquerna, i va ser sepultat al monestir dels egipcis. (s. V/VI)

6. A les muntanyes Vosges, a Burgúndia, hui França, sant Romaric de Remiremont, abat, que sent noble del rei Teudebert, es va retirar a l'abadia de Luxeuil, i després va fundar un cenobi en una propietat seua, que ell mateix va dirigir. (653)

7. Prop de Vaux-de-Cernay, a la regió de París, també a l'actual França, sant Teobald de Marly, abat de l'Orde Cistercenc, que prestava els servicis més humils als seus germans. (1247)

8. A la regió d'Ontario, al Canadà, passió de sant Nadal Chabanel, prevere de la Companyia de Jesús i màrtir, el qual, havent fet vot davant de Déu de romandre fins a la mort en la seua benvolguda missió del territori dels hurons, caminant pel bosc amb un apòstata que odiava la fe, va ser mort per ell. La seua memòria se celebra el 19 d'octubre, juntament amb els seus companys. (1649)

9. A Lima, al Perú, santa Narcisa de Jesús Martillo Morán, verge, que, privada de pares i desproveïda de manutenció, després de molts treballs va ser rebuda a l'hostatgeria d'un cenobi, on es va donar a l'oració contínua i a la penitència austera. (1869) Canonitzada en 2008.

10. Al Picador de Paterna, beat valencià Josep Maria Zabal Blasco, màrtir, el qual, sent pare de família, en la persecució contra la fe va superar els turments de la seua passió amb la fortalesa de Crist. (1936)

11. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a Munic, a la regió de Baviera, a Alemanya, beat Lluís Liguda, prevere de la Societat del Verb Diví i màrtir, que, empresonat en ser envaïda Polònia durant la guerra, va ser cruelment assassinat pels guàrdies de la presó, i va confessar a Crist fins a la mort. (1942)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars