5 de febrer de 2023, diumenge V

Lectures de la missa (AVL):

- Lectura primera Is 58,7-10: Esclatarà en la teua vida una llum com la del matí

- Salm responsorial 111,4-5.6-7.8a. i 9 (R.: 4a). L'home just és llum que resplandix en la foscor

- Lectura segona 1C 2,1-5: Vos vaig anunciar el misteri de Crist clavat en la creu

- Al·leluia Jo 8,12

Jo soc la llum del món, diu el Senyor;
el qui em seguix tindrà la llum de la vida.

- Evangeli Mt 5,13-16: Vosaltres sou la llum del món

En l'Evangeli de hui Crist ens diu que som la sal de la terra i la llum del món. Però no podrem il·luminar el món si no estem units per la fe i la gràcia de Déu a Crist. La participació en l'eucaristia ens unix a Crist (cf. De) I, des d'ací, practicant les obres de misericòrdia —«compartix el teu pa amb els qui passen fam, acull en ta casa els pobres vagabunds; si algú no té roba, vist-lo; no els defuges, que són germans teus»— s'omplirà de llum la teua tenebra i la teua nit fosca serà clara com el migdia (1 lect).


Memòria

Santa Àgueda o Àgata, verge i màrtir, titular i patrona de Xèrica, venerada a l'ermita de Santa Llúcia de València.

Memòria de santa Àgueda, verge i màrtir, que a Catània, ciutat de Sicília, a Itàlia, sent encara jove, enmig de la persecució va mantindre el seu cos incontaminat i la seua fe íntegra en el martiri, donant testimoniatge en favor de Crist el Senyor. (c. 251)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 5 de febrer

2. A la regió del Ponto, actual Turquia, commemoració de molts sants màrtirs que van morir en la persecució desencadenada sota l'emperador Maximià. Uns van ser ruixats amb plom fos, altres turmentats amb canyes punxegudes clavades sota les ungles i els restants vexats amb repetits turments, fins a meréixer del Senyor, amb la seua gloriosa passió, la palma i la corona del martiri. (s. III ex.)

3. A Viena del Delfinat [Vienne], a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Avit, bisbe, que en temps del rei Gundobald, amb la seua fe i la seua activitat pastoral va defensar la Gàl·lia contra l'heretgia arriana. (518)

4. A Sabiona, lloc de Forta, actual regió de l'Alto-Adige [Tirol del Sud], a Itàlia, sant Ingenuí, primer bisbe d'esta seu. (c. 605)

5. A Lucània, a l'actual Itàlia, sant Lluc, abat segons les institucions dels Pares orientals, que va portar una activa vida monàstica, primer a Sicília i després, a causa de la invasió dels sarraïns, en diversos llocs. Va morir finalment prop d'Armento, al monestir Carbonense dels Sants Elies i Anastasi fundat per ell mateix. (995)

6. A Roma, al monestir de Sant Cesari, sant Sabas, monjo, anomenat el "Jove", que, juntament amb el seu germà sant Macari, va difondre la vida cenobítica per Calàbria i Lucània, en temps de la devastació causada pels sarraïns. (995)

7. A Brixen, lloc de la regió de Trento, a l'actual Itàlia, commemoració de sant Albuí, bisbe, que va traslladar a esta ciutat la seu episcopal de Sabiona. (1005/1006)

8. A Colònia, a la regió de Lotaríngia, hui Alemanya, santa Adelaida, primera abadessa del monestir de Vilich, en el qual va introduir la Regla de Sant Benet, i després al monestir de Santa Maria de Colònia, on va morir. (1015)

9. A Nagasaki, ciutat del Japó, passió dels sants Pau Miki juntament amb vint-i-cinc companys, la festa litúrgica dels quals se celebra demà. (1597)

10. A Laval, a França, beata Francesca Mézière, verge i màrtir, que, dedicada a educar xiquets i a curar malalts, durant la Revolució Francesa va ser morta per odi a la fe cristiana que professava. (1794)

11. A Roma, beata Isabel Canori Mora, mare de família, que després d'haver patit durant molt de temps, caritativament i pacientment, la infidelitat del marit, així com angoixes econòmiques i el cruel tracte per part de parents, va oferir la seua vida a Déu per la conversió, salut, pau i santificació dels pecadors, i va entrar a formar part del Tercer Orde de la Santíssima Trinitat. (1825)

12. A la localitat de Valtierrilla, a Mèxic, sant Jesús Méndez, prevere i màrtir, que va morir per la seua fe en Crist durant la Revolució Mexicana. (1928)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars