Lectures de la missa:
Lectura primera He 13,1-8
Jesucrist és el mateix ahir i hui i pels seglesLectura de la carta als cristians hebreusGermans, no deixeu mai d'estimar-vos fraternalment ni d'acollir els forasters; penseu que alguns acolliren àngels sense saber-ho. Recordeu-vos dels presos com si fóreu presos amb ells; recordeu-vos igualment dels qui són maltractats, pensant que també vosaltres teniu un cos que podria sofrir mals tractes. Que tots i totes
honren el matrimoni, i guarden immaculada la vida conjugal; Déu jutjarà els fornicadors i els adúlters.No aneu darrere dels diners; acontenteu-vos amb allò que teniu, recordant que Déu ha dit: «No et deixaré, no t'abandonaré». Per això podem dir amb tota confiança: «Tinc el Senyor a favor, res no em fa por, els hòmens, ¿què em poden fer?» Feu memòria dels qui vos van guiar i vos van anunciar la paraula de Déu; considereu el final exemplar de la seua vida i imiteu la seua fe. Jesucrist és el mateix ahir i hui i pels segles.
Salm responsorial 26,1.3.5.8b-9abc (R.: 1a)
El Senyor m'il·lumina i em salva,¿qui em pot fer por?El Senyor és el mur que em defén,¿qui em pot espantar?R. El Senyor m'il·lumina i em salva.Si un exèrcit acampa contra mi,el meu cor no tremola;si em declaren la guerra,em quede tranquil. R.Ell m'amaga al seu costat,en dies de desgràcia;m'abriga en sa casa,em porta dalt d'una roca. R.Senyor, busque la vostra faç;no m'amagueu la vostra figura.No sigueu sever ni aparteuel vostre servent,vós, la meua ajuda. R.
Al·leluia Cf. Lc 8,15
Feliços els qui amb cor bo i dòcilguarden la paraula de Déu,i donen fruit amb perseverança.
Evangeli Mc 6,14-29
Joan, el qui jo vaig decapitar, ha ressuscitat᛭ Lectura de l'evangeli segons sant MarcEn aquell temps, el rei Herodes sentí parlar de Jesús, perquè s'havia estés la seua anomenada. La gent deia: «Joan Baptista ha ressuscitat d'entre els morts: per això té este poder d'obrar miracles». Altres pensaven que era Elies, i altres que era un de tants profetes. Però Herodes deia: «Joan, el qui jo vaig fer decapitar, ha ressuscitat». És que Herodes havia fet agafar a Joan i l'havia fet encadenar a la presó per qüestió del seu casament amb Herodies, la dona del seu germà, ja que Joan li retreia que no li era lícit viure amb la dona del seu germà. Herodies li tenia malícia i el volia fer matar, però no podia, perquè Herodes, sabent que Joan era un home just i recte, sentia per ell un gran respecte i el protegia, l'escoltava de bon grat i, després de sentir-lo, quedava molt perplex.Finalment, Herodies trobà l'ocasió. Herodes, el dia del seu natalici, convidà els seus cortesans, els oficials de l'exèrcit i els principals de Galilea. Durant el convit, entrà la filla d'Herodies a ballar, i agradà tant a Herodes i als convidats que el rei digué a la jove: «Demana'm el que vulgues, i t'ho donaré». I li jurà que li donaria el que li demanara, encara que fora la mitat del seu regne. La xica va eixir, i li va preguntar a sa mare: «¿Què puc demanar?» Ella li respongué: «El cap de Joan Baptista». La xica va tornar a entrar, anà decidida cap al rei i li demanà: «Vullc que em dones ara mateix en un plat gran el cap de Joan Baptista». El rei s'entristí molt, però pensant en el jurament que havien sentit tots els convidats, no la volgué desatendre. Immediatament envià un guarda amb l'orde de portar el cap de Joan. El guarda hi anà, el decapità allà mateix, a la presó, portà el cap en un plat gran i li'l donà, a la xica, i la xica li'l donà, a sa mare. Quan ho saberen els deixebles de Joan, anaren a endur-se el cos, i el posaren en un sepulcre.
MEMÒRIES LITÚRGIQUES
Sant Blai (festa a la ciutat de Castelló de la Plana; mem. ll. a la resta), patró de Bocairent, on es conserva un guió pintat per Sorolla. És patró d’Altea, Benaguasil, Planes (on conserva una església), Xella, Fonts d’Aiòder, Gestalgar, Gorga, Xalans, Millars, la Pobla del Duc i Sempere. A Potries, porrat de Sant Blai.
- Sant Blai, bisbe i màrtir, que, per ser cristià, en temps de l'emperador Licini va patir el martiri a la ciutat de Sebaste, a l'antiga Armènia, hui Turquia. (c. 320)
- Avel·lí Flors: Sant Blai i la nostra llengua (1982)
- J.M. Bausset: Sant Blai (2015)
- Porrat de Sant Blai [a Potries]
Sant Òscar [o Anscari o Ansgari], bisbe (mem. ll.).
Sant Òscar o Anscari, bisbe d'Hamburg i després també de Bremen, a Saxònia, actual Alemanya, que, sent monjo de l'abadia de Corbie, va ser designat pel papa Gregori IV com a llegat per a totes les terres del nord d'Europa. Va anunciar l'Evangeli a grans multituds de Dinamarca i Suècia, va consolidar allí l'Església de Crist i, després de superar amb ànim invicte moltes dificultats, desgastat pels seus treballs, va morir a Bremen. (865)
*******
Aniversari del naiximent de Simone Weil (París 1909)
- Simone Weil: El desarrelament (1943)
- Simone Weil: Ensenyament i ensenyament religiós en el medi rural (1943)
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis del 3 de febrer
3. A Jerusalem, commemoració dels sants Simeó, ancià honrat i piadós, i Anna, viuda i profetessa, que van meréixer saludar a Jesús xiquet com a Messies i Salvador, esperança i redempció d'Israel, en el moment en què, segons la llei, va ser presentat al Temple.
4. A Cartago, a l'actual Tunísia, sant Celerí, lector i màrtir, que va confessar intrèpidament a Crist en la presó, entre assots, cadenes i altres suplicis, seguint les petjades de la seua àvia Celerina, anteriorment coronada pel martiri, i dels seus tios patern i matern, Llorenç i Ignasi, que, després d'haver servit en campaments militars, van arribar a ser soldats de Déu i van obtindre del Senyor palmes i corones amb la seua gloriosa passió. (s. III)
5. A Peiteu [Poitiers], a Aquitània, hui França, sant Leoni, prevere, deixeble de sant Hilari. (s. IV)
6. A Gap, a la regió de Provença, a la Gàl·lia, també França en l'actualitat, sants Teridi i Remei, bisbes. (s. IV/V)
7. A Lió, de nou a la Gàl·lia, sant Lupicí, bisbe, que va viure en l'època de la persecució sota els vàndals. (s. V ex.)
8. Al monestir de Celle, a Hanònia, a la Bèlgica actual, sant Adelí, prevere i abat. (c. 696)
9. A Chester, a la regió de Mèrcia, a Anglaterra, santa Werburga, abadessa d'Ely, fundadora de diversos monestirs. (c. 700)
10. A Meerbeke, a Brabant, hui Bèlgica, santa Berlinda, verge, que es va distingir per la seua vida religiosa de pobresa i caritat. (s. IX-X)
11. A l'abadia cistercenca de Froidmont, a la regió de Beauvais, a França, beat Helinand, monjo, el qual, després d'haver viscut com a trobador itinerant, va abraçar la vida humil i amagada en el claustre (d. 1230)
12. A Londres, a Anglaterra, beat Joan Nelson, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir, que, per haver negat la suprema potestat de la reina Isabel I pel que fa a la vida de l'esperit, va ser condemnat a mort i penjat a Tyburn. (1578)
13. A Lió, a França, santa Maria de Sant Ignasi (Claudina) Thévenet, verge, la qual, moguda per la caritat, amb ànim esforçat, va fundar la Congregació de Germanes de Jesús i Maria, per a la formació espiritual de les jóvens, especialment de condició humil. (1837)
Beat Alois Andritzki |
14. A Bourg-Saint-Andéol, a la regió de Viviers, a França, beata Maria Anna Rivier, verge, que en temps de la Revolució Francesa, quan es van suprimir tots els ordes i congregacions religioses, va instituir la Congregació de Germanes de la Presentació de Maria, per a educar en la fe el poble cristià. (1838)
15. A la població d'Steyl, als Països Baixos, beata Maria Elena Stollenwerk, verge, que va col·laborar amb el beat Arnold Janssen en la fundació de la Congregació de les Missioneres Serventes de l'Esperit Sant i, després d'haver cessat en la funció de superiora, es va entregar a l'adoració perpètua. (1900)
16. Beat Alois Andritzki (1914- Dachau 1943). Sacerdot diocesà, màrtir, executat amb una injecció letal al camp de concentració de Dachau.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada