14 de febrer de 2023: Sants Ciril i Metodi

Festa dels Sants Ciril, monjo, i Metodi, bisbe
patrons d'Europa

Sant Ciril i sant Metodi
Memòria de sant Ciril, monjo, i sant Metodi, bisbe, germans nascuts a Tessalònica, que enviats a Moràvia pel bisbe Foci de Constantinoble per a predicar la fe cristiana, allí van crear signes propis per a traduir del grec a la llengua eslava els llibres sagrats. En un posterior viatge a Roma, Ciril, que abans es deia Constantí, va emmalaltir, i havent professat com a monjo, va descansar en el Senyor en este dia de l'any 869. Metodi, constituït bisbe de Sírmium pel papa Adrià II, va evangelitzar la regió de Pannònia, i en totes les dificultats que va suportar va ser sempre ajudat pels pontífexs romans; va rebre finalment el premi celestial pels seus treballs en Velehrad, a Moràvia, actual Txèquia, el dia sis d'abril de l'any 885 (elog. del Martirologi Romà).


Propi de la festa, pregària dels fidels i meditació (PDF):

Lectura primera Fets 13,46-49

Ara ens adrecem als qui no són jueus

Lectura dels Fets dels Apòstols

En aquells dies, Pau i Bernabé digueren als jueus: «Era el nostre deure anunciar-vos primer a vosaltres la paraula de Déu. Però ja que vosaltres no la voleu rebre i us feu vosaltres mateixos indignes de la vida eterna, ara ens adreçarem als qui no són jueus. Així ens ho té ordenat el Senyor: "T'he fet llum de les nacions per a que portes la salvació fins als límits de la terra"». Quan sentiren això els qui no eren jueus, se n'alegraren, i alabaven la paraula del Senyor. Tots aquells que Déu havia destinat a la vida eterna es convertiren a la fe. La paraula del Senyor s'escampava per tota la regió.

Salm responsorial 116,1.2 (R.: Mc 16,15)

Alabeu el Senyor, tots els pobles,
Glorifiqueu-lo totes les nacions.

R. Aneu, anuncieu l'evangeli per tot el món.

O bé: Al·leluia.

El seu amor per nosaltres és immens
La fidelitat del Senyor durarà sempre. R.

Al·leluia Mt 28,19a.20b

Aneu a convertir a tots els pobles,
diu el Senyor;
jo estaré amb vosaltres cada dia fins al final del món. 
 
Evangeli Lc 10,1-9

Hi ha molt a segar i pocs segadors
 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc  
 
En aquell temps, el Senyor en va designar encara setanta-dos, i els va enviar que s'avançaren de dos en dos cap a cada poble i a cada lloc on ell mateix havia d'anar. Els deia: «Hi ha molt a segar i pocs segadors: demaneu a l'amo dels sembrats que envie hòmens a segar-los. Aneu. Vos envie com corders enmig de llops. No porteu bossa, ni alforja, ni calçat, no vos pareu a saludar a ningú pel camí. Quan entreu en una casa digueu primer: "Pau en esta casa". Si allí viu un home de pau, la pau que li desitgeu reposarà damunt d'ell; si no, retornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa i compartiu allò que tinguen per a menjar i beure: els treballadors bé es mereixen el seu jornal. No aneu de casa en casa. Si en un poble vos acullen bé, mengeu el que vos posen a taula, cureu els malalts que hi haja i digueu a la gent d'aquell lloc: "El Regne de Déu està prop de vosaltres"».


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de febrer

2. A Roma, a la via Flamínia, prop del Ponte Milvio, sant Valentí, màrtir(s. inc.)

3. A la ciutat d‘Spoleto, a la regió italiana d'Úmbria, sant Vital o Vidal, màrtir, santificat per la fe conservada i la seua imitació de Crist. (s. inc.)

4. A Roma, al cementeri de Pretextat, a la via Àpia, sant Zenó, màrtir(s. inc.)

5. A Alexandria d'Egipte, commemoració dels sants màrtirs Bassià, Tonió, Protus i Luci, que van ser llançats a la mar; Cirió, prevere, Agató, exorcista, i Moisés, que van cremar vius; i Dionís i Ammoni, que van entrar en la glòria eterna després de ser decapitats. (s. inc.)

6. A Ravenna, ciutat de la via Flamínia romana, sant Eleucadi, bisbe(s. III)

7. A la muntanya d’Scopa, a Bitínia, actual Turquia, sant Auxenci, prevere i arximandrita, que des del lloc on vivia va defensar la fe de Calcedònia amb la potent veu de les seues virtuts. (s. V)

8. Commemoració de sant Nostrià, bisbe de Nàpols, a Itàlia. (c. 450)

9. A Sorrento, lloc de la regió també italiana de Campània, sant Antoní, abat, que en ser destruït el seu monestir pels llombards es va refugiar en la solitud. (c. 830)

10. A Còrdova, ciutat d'Espanya, sant Joan Baptista de la Concepció Garcia, prevere de l'Orde de la Santíssima Trinitat, que, havent iniciat la renovació del seu Orde, la va culminar amb gran esforç enmig de dificultats i persecucions. (1613)

11. A València, beat valencià Vicent Vilar David, màrtir, el qual va acollir a sa casa sacerdots i religiosos, i va preferir morir abans que renegar de la seua fe. (1937)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars