14 de febrer de 2025, divendres V: Sants Ciril i Metodi

Festa dels Sants Ciril, monjo, i Metodi, bisbe
patrons d'Europa

Sant Ciril i sant Metodi
Memòria de sant Ciril, monjo, i sant Metodi, bisbe, germans nascuts a Tessalònica, que enviats a Moràvia pel bisbe Foci de Constantinoble per a predicar la fe cristiana, allí van crear signes propis per a traduir del grec a la llengua eslava els llibres sagrats. En un posterior viatge a Roma, Ciril, que abans es deia Constantí, va emmalaltir, i havent professat com a monjo, va descansar en el Senyor en este dia de l'any 869. Metodi, constituït bisbe de Sírmium pel papa Adrià II, va evangelitzar la regió de Pannònia, i en totes les dificultats que va suportar va ser sempre ajudat pels pontífexs romans; va rebre finalment el premi celestial pels seus treballs en Velehrad, a Moràvia, actual Txèquia, el dia 6 d'abril de l'any 885 (elog. del Martirologi Romà).


Propi de la festa, pregària dels fidels i meditació (PDF):

Lectura primera Fets 13,46-49

Ara ens adrecem als qui no són jueus

Lectura dels Fets dels Apòstols

En aquells dies, Pau i Bernabé digueren clarament als jueus: «Era el nostre deure anunciar-vos primer a vosaltres la paraula de Déu. Però ja que vosaltres no la voleu rebre i no vos considereu dignes de la vida eterna, ara ens adreçarem als qui no són jueus. Així ens ho ha manat el Senyor: "Et faré llum de tots els pobles per a que la meua salvació arribe de cap a cap de la terra"». Quan sentiren açò els qui no eren jueus, s'alegraren i alabaren la paraula del Senyor. Tots aquells que estaven destinats a la vida eterna van creure. La paraula del Senyor anava escampant-se per tota la regió.

Salm responsorial 116,1.2 (R.: Mc 16,15)

Alabeu el Senyor, tots els pobles,
Glorifiqueu-lo totes les nacions.

R. Aneu, anuncieu l'evangeli per tot el món.

O bé: Al·leluia.

El seu amor per nosaltres és immens
La fidelitat del Senyor durarà sempre. R.

Al·leluia Mt 28,19a.20b

Aneu a convertir a tots els pobles,
diu el Senyor;
jo estaré amb vosaltres cada dia fins al final del món. 
 
Evangeli Lc 10,1-9

La collita és abundant però els segadors són pocs
 
 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc 
 
En aquell temps, el Senyor en va designar uns altres setanta-dos, i els va enviar davant d'ell, de dos en dos, a cada poble i a cada lloc per on ell mateix havia de passar. I els va dir: «La collita és abundant però els segadors són pocs: demaneu a l'amo dels sembrats que envie segadors als seus sembrats. Aneu: jo vos envie com a corders enmig de llops. No porteu saquet, ni alforja, ni sandàlies, no vos pareu a saludar a ningú pel camí. Quan entreu en una casa, primer saludeu: "Pau en esta casa". Si hi ha gent de pau, la pau que els desitgeu reposarà damunt d'ells; si no, tornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa, menjant i bevent allò que tinguen: el qui treballa bé es mereix el seu jornal. No aneu de casa en casa. Si en un poble vos acullen bé, mengeu el que vos posen a taula, cureu els malalts que hi haja i digueu a la gent d'allí: "El Regne de Déu està prop de vosaltres"».


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 14 de febrer

2. A Roma, a la via Flamínia, prop del Ponte Milvio, sant Valentí, màrtir(s. inc.)

3. A la ciutat d‘Spoleto, a la regió italiana d'Úmbria, sant Vital o Vidal, màrtir, santificat per la fe conservada i la seua imitació de Crist. (s. inc.)

4. A Roma, al cementeri de Pretextat, a la via Àpia, sant Zenó, màrtir(s. inc.)

5. A Alexandria d'Egipte, commemoració dels sants màrtirs Bassià, Tonió, Protus i Luci, que van ser llançats a la mar; Cirió, prevere, Agató, exorcista, i Moisés, que van cremar vius; i Dionís i Ammoni, que van entrar en la glòria eterna després de ser decapitats. (s. inc.)

6. A Ravenna, ciutat de la via Flamínia romana, sant Eleucadi, bisbe(s. III)

7. A la muntanya d’Scopa, a Bitínia, actual Turquia, sant Auxenci, prevere i arximandrita, que des del lloc on vivia va defensar la fe de Calcedònia amb la potent veu de les seues virtuts. (s. V)

8. Commemoració de sant Nostrià, bisbe de Nàpols, a Itàlia. (c. 450)

9. A Sorrento, lloc de la regió també italiana de Campània, sant Antoní, abat, que en ser destruït el seu monestir pels llombards es va refugiar en la solitud. (c. 830)

10. A Còrdova, ciutat d'Espanya, sant Joan Baptista de la Concepció Garcia, prevere de l'Orde de la Santíssima Trinitat, que, havent iniciat la renovació del seu Orde, la va culminar amb gran esforç enmig de dificultats i persecucions. (1613)

11. A València, beat valencià Vicent Vilar David, màrtir, el qual va acollir a sa casa sacerdots i religiosos, i va preferir morir abans que renegar de la seua fe. (1937)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

6 d'abril de 2025, Diumenge V de Quaresma

DIUMENGE V DE QUARESMA / Cicle C La litúrgia de hui ens ajuda a viure els sentiments de Crist davant de la Passió: «Salveu-me de l'home ...

entrades populars