23 de gener de 2023, dilluns: Sant Ildefons

Lectures del dia:

Lectura primera He 9,15.24-28

Crist va ser oferit una sola vegada,
quan va prendre damunt d'ell els pecats de tots.
Després tornarà a revelar-se,
per a salvar aquells que l'esperen

Lectura de la carta als cristians hebreus

Germans, Crist és mediador d'una nova aliança, perquè ha mort en rescat de les culpes comeses baix la primera. Per ell, els qui eren cridats a l'herència eterna reben allò que Déu els havia promés.
Crist no ha entrat en aquell santuari, a imatge del verdader, fet per mà d'hòmens, sinó que ha entrat al cel mateix, i s'ha presentat davant de Déu per nosaltres. El gran sacerdot entra cada any al santuari amb una sang que no és la seua. Crist, en canvi, no s'ha d'oferir moltes vegades, perquè, si no, hauria hagut d'anar sofrint la seua passió des de la creació del món. De fet no ha aparegut fins ara, al final dels temps, a oferir-se ell mateix una sola vegada com a víctima per a abolir el pecat. Els hòmens morim una sola vegada, i després de la mort ve el juí. Semblantment el Crist va ser oferit una sola vegada, quan va prendre damunt d'ell els pecats de tots. Després tornarà a revelar-se, no ja per raó dels pecats, sinó per a salvar aquells que l'esperen.

Salm responsorial 97,1.2-3ab.3cd-4.5-6 (R.: 1a)

Canteu al Senyor un càntic nou:
ha fet obres prodigioses,
la seua dreta i el seu braç sagrat
han eixit victoriosos.

R. Canteu al Senyor un càntic nou:
ha fet obres prodigioses.

El Senyor ha revelat la seua ajuda,
i els pobles contemplen la salvació.
L'ha mogut l'amor que ell guarda fidelment
a la casa d'Israel. R.

D'un extrem a l'altre de la terra,
tots han vist la salvació del nostre Déu.
Aclameu el Senyor per tota la terra,
esclateu en cants i en crits d'alegria. R.

Canteu al Senyor les vostres melodies,
canteu-li al so de les cítares;
aclameu el rei, que és el Senyor,
amb trompetes i tocs de clarí. R.

Al·leluia 2Tm 1,10

Jesucrist, el nostre salvador,
ha destituït la mort
i, amb l'Evangeli,
ha fet resplandir la llum de la vida.

Evangeli Mc 3,22-30

Satanàs no pot durar

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, els mestres de la Llei que havien baixat de Jerusalem deien que estava posseït de Beelzebul, i que expulsava els dimonis pel poder del príncep dels dimonis. Jesús els va cridar i els parlava valent-se de paràboles. Els deia:
«¿Com pot ser que Satanàs expulse a Satanàs? Si un regne es dividix i lluita contra si mateix, no pot durar. I si una casa es dividix i lluita contra si mateixa, tampoc no pot durar. Si és cert, per tant, que Satanàs s'ha alçat contra si mateixa i s'ha dividit, no pot durar: ha arribat el seu final.
Ningú pot entrar tampoc en casa d'un que és fort i apoderar-se dels seus béns si abans no el lliga; i després ja li podrà saquejar la casa. 
En veritat vos dic que tot serà perdonat als fills dels hòmens: els pecats i totes les blasfèmies que hagen proferit; però el qui injuria l'Esperit Sant, no tindrà mai perdó: és culpable del seu pecat per sempre més».
Jesús va fer esta afirmació perquè deien d'ell que tenia un esperit impur.

Sant Ildefons o Alfons, bisbe (mem. ob.)

Sant Francesc Gil de Frederic, prevere i màrtir (mem. ll. a la diòcesi de Tortosa)

Sisena jornada de pregària per la unitat dels cristians.

Aniversari del naiximent de sant Vicent Ferrer (València 1350)

Aniversari de la butla pontifícia del papa Alexandre VI, Roderic de Borja, per la qual reconeixia la universitat creada amb les noves Constitucions de l'Estudi General (1501)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 23 de gener

A la ciutat de Toledo, a la Hispània Tarraconense, sant Ildefons [o Alfons], que va ser monjo i rector del seu cenobi, i després elegit bisbe. Autor fecund de llibres i de textos litúrgics, es va distingir per la seua gran devoció a la santíssima Mare de Déu. (667)

Va nàixer a Toledo, de família noble, cap a l'any 606. Jove encara, va professar com a monjo a Agalí, monestir famós de l'Espanya visigoda, prop de la ciutat de Toledo. L'any 657 va succeir sant Eugeni a la seu metropolitana. Va ser un defensor insigne de la virginitat de la Mare de Déu i de la doctrina verdadera sobre el baptisme. Va morir el 23 de gener de 667. El seu cos va ser tralladat a Zamora.

2. A Cesarea de Mauritània, a l'actual Algèria, sants màrtirs Severià i Àquila, esposos, que van ser cremats vius. (s. III)

3. A Roma, al cementeri Major de la via Nomentana, santa Emerenciana, màrtir. (c. s. IV)

4. A Ancira [Ankara], ciutat de Galàcia, hui Turquia, sants Clement [o Climent], bisbe, i Agatàngel, màrtirs. (s. IV)

5. A Teano, a la regió hui italiana de Campània, commemoració de sant Amassi, bisbe. (c. 356)

6. A Dampierre, prop de Besançon, a Borgonya, actualment França, sant Mainbod, oriünd d'Irlanda, el qual, pelegrí i eremita, va ser assassinat per uns lladres. (c. s. VIII)

7. A la ciutat de Seül, a Corea, sant Andreu Chong (Tyong) Hwagyong, catequista i màrtir, que va col·laborar amb el sant bisbe Llorenç Imbert, fent de la seua casa un refugi per als cristians i, per esta raó, va ser ferit cruelment i estrangulat en la presó. (1840)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

5 de juliol de 2024, divendres XIII

DIVENDRES DE LA SETMANA XIII / II Lectura primera Am 8,4-6.9-12 Enviaré fam al país, no de pa, sinó de sentir la paraula del Senyor Lectura ...

entrades populars