29 de gener de 2023, diumenge IV

Lectures del diumenge (AVL):

- Lectura primera So 2,3;3,12-13: Deixaré en el teu país un poble humil i pobre

- Salm responsorial 145,7.8-9a.9bc-10 (R.: Mt 5,3): Feliços els pobres en l'esperit:
                                                                                d'ells és el Regne del cel.

- Lectura segona 1C 1,26-31: Déu ha elegit els qui el món té per dèbils

- Al·leluia Mt 5,12a

Alegreu-vos i feu festa,
perquè la vostra recompensa és gran en el cel.

- Evangeli Mt 5,1-12a: Feliços els pobres en l'esperit

En les Benaurances de l'evangeli de hui, Jesús ens presenta els valors que han de guiar la nostra vida cristiana: la pobresa, la mansuetud, plorar amb els que ploren, la fam i set de ser justos, la misericòrdia, la netedat de cor, el treball per la pau, suportar la persecució per la causa de Crist i el seu regne. Valors contraris als poders d'este món, que no són els que ens han portat a formar part de la comunitat cristiana, sinó la pura gràcia de Déu que ha triat la debilitat del món, de manera que ningú puga gloriar-se davant de Déu (2 lect).

MEMÒRIES

Sant Valer, bisbe
Sant Valer [o Valeri], bisbe, cotitular de l'església parroquial de Russafa (València).

Bisbe de Saragossa, va firmar les actes del concili d'Elvira que es va reunir un dels primers anys del segle IV. La llegenda l'unix al diaca sant Vicent. Diuen que va morir a Anet (França) l'any 315, desterrat per causa de la fe. Les seues relíquies són venerades a Roda d'Isàbena. És patró de Saragossa.


Festa del Jesuset del Miracle a Alcoi.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 29 de gener

1. A la ciutat d'Edessa, a Osroene, hui Turquia, sants màrtirs Sarbeli, prevere, i Bebaia, la seua germana, els quals, batejats pel sant bisbe Barsimeu, van patir el martiri per la seua fe en Crist. (c. 250)

2. A Roma, al cementeri Major de la via Nomentana, sants màrtirs Papies i Maur, soldats. (c. s. III).

3. A la ciutat de Perusa, a la regió hui italiana de l'Úmbria, sant Constanci, bisbe. (c. s. III)

4. A Antioquia de Síria, actualment Turquia, sants Juventí i Maximí, màrtirs, que van rebre la palma del martiri en temps de l'emperador Julià l'Apòstata. (363)

5. A Trèveris, ciutat de la Gàl·lia Bèlgica, hui a Alemanya, sant Valeri, segon bisbe que va governar esta seu (s. III ex.)

6. Prop d'Antioquia de Síria, a l'actual Turquia, sant Afraates, anacoreta, el qual, nascut i format entre els perses, va seguir les petjades dels mags i es va convertir al Senyor a Betlem. Es va retirar a Edessa, on va viure en una caseta fora de les muralles, i, més tard, amb la seua predicació i els seus escrits va defensar la fe catòlica contra els arrians. (c. 378)

7. A la Bretanya Menor, hui França, sant Gildas, anomenat el "Savi", abat, que va escriure sobre la ruïna de Bretanya, deplorant les calamitats del seu poble i increpant la maldat de prínceps i clergues. Va fundar l'abadia de Rhuys, al costat de la mar, i va morir a l'illa d'Houat. (570)

8. A la ciutat de Bourges, a Aquitània, actualment també França, sant Sulpici Sever, bisbe, de família de senadors de les Gàl·lies, la saviesa de les quals, ministeri pastoral i obstinació a restaurar la disciplina va enaltir sant Gregori de Tours. (591)

9. A Florència, ciutat de la regió de Toscana, a Itàlia, beata Vilana delle Botti, mare de família, la qual, després d'abandonar la vida mundana que portava, va vestir l'hàbit de les Germanes de l'Orde de Penitència de Sant Doménec i es va distingir per la seua assídua meditació de Crist crucificat, per la seua austeritat de vida i per sol·licitar almoina als carrers en favor dels pobres. (1361)

10. A la ciutat de Bialystok, a Polònia, beata Bolesława Maria Lament, verge, qui, en un difícil període de canvis polítics, va fundar la Congregació de Religioses Missioneres de la Sagrada Família, per a fomentar la unió dels cristians, ajudar els marginats i educar cristianament les jóvens. (1946)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

5 de juliol de 2024, divendres XIII

DIVENDRES DE LA SETMANA XIII / II Lectura primera Am 8,4-6.9-12 Enviaré fam al país, no de pa, sinó de sentir la paraula del Senyor Lectura ...

entrades populars