24 de gener de 2023, dimarts: Sant Francesc de Sales

Lectures del dia:

Lectura primera He 10,1-10

Vinc a fer la vostra voluntat

Lectura de la carta als cristians hebreus

Germans, els sacrificis que prescrivia la Llei de Moisès eren tan sols una ombra d'este culte renovat, i no la realitat mateixa. Cada any havien d'oferir de nou unes víctimes semblants, que mai no acabaven de santificar els qui s'acostaven a Déu. Altrament, si hagueren estat purificats d'una vegada i ja no hagueren tingut consciència de ser pecadors, ¿no haurien deixat d'oferir-les? De fet, però, aquelles víctimes tornaven a recordar-los cada any que eren pecadors, ja que és impossible que la sang dels vedells i dels bocs faça desaparéixer els pecats.
Per això Crist deia a Déu quan entrà al món: «No voleu sacrificis ni ofrenes, però m'heu format un cos; que no cal holocaust ni víctima. Per això vos dic: Com està escrit en el meu llibre, Déu meu, ací vinc a fer la vostra voluntat». Primer ha dit: «Els sacrificis i les ofrenes, l'holocaust i l'expiació, no els voleu ni els exigiu». Encara que totes estes ofrenes són precisament les que la llei prescrivia. Després afig: «Ací vinc, a fer la vostra voluntat». Adoneu-vos com suprimix tot el que deia abans, i ho substituïx pel que diu després. A nosaltres ens ha santificat l'ofrena del cos de Jesucrist, feta una vegada per sempre per a complir esta «voluntat» de Déu.

Salm responsorial 39,2 i 4ab.7-8a.10.11 (R.: 8a i 9a)

Tenia esperança ferma en el Senyor,
i ara ell m'ha buscat.
M'inspira un càntic nou,
un himne al nostre Déu.

R. Ací vinc, Déu meu,
a fer la vostra voluntat.

M'heu dit a cau d'orella
que no voleu sacrificis ni ofrenes,
que no cal holocaust ni víctima;
per això vos dic: «Ací vinc». R.

Anuncie de gust la justícia
en la gran assemblea.
No em mossegue els llavis;
Vós bé que ho sabeu, Senyor. R.

No he alçat la justícia
en el fondo del meu cor;
he contat la vostra lleialtat i la vostra salvació,
no he amagat el vostre amor ni la vostra amistat
a la gran assemblea. R.

Al·leluia Cf. Mt 11,25

Vos enaltim, Pare, Senyor del cel i de la terra,
perquè heu revelat als senzills els misteris del Regne.

Evangeli Mc 3,31-35

El qui fa la voluntat de Déu, este és el meu germà,
la meua germana i ma mare

 Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, arriba la mare de Jesús amb els seus germans i, des de fora, envien a buscar-lo.
La gent que estava a l'entorn d'ell li diu: «La vostra mare, els vostres germans i les vostres germanes estan ací fora, que vos busquen».
Ell els respon: «¿Qui són ma mare i els meus germans?» I, mirant els qui es trobaven a l'entorn d'ell, diu: «Estos són ma mare i els meus germans. El qui fa la voluntat de Déu, este és el meu germà, la meua germana i ma mare».
 

Sant Francesc de Sales, bisbe i doctor de l'Església (mem. ob.). Patró dels periodistes.

    Memòria de sant Francesc de Sales, bisbe de Ginebra i doctor de l'Església. Verdader pastor d'ànimes, va aconseguir fer tornar a la comunió catòlica a molts germans que s'havien separat, i amb els seus escrits va ensenyar als cristians la devoció i l'amor a Déu. Va fundar, juntament amb santa Joana de Chantal, l'Orde de la Visitació, i a Lió va entregar humilment la seua ànima a Déu el 28 de desembre de 1622. Va ser sepultat a Annecy, a França, el dia de hui. (1622)

  • Papa Francesc: Totum amoris est (2022)
  • J.M. Bausset: Sant Francesc de Sales (2015)

Setena jornada de pregària per la unitat dels cristians

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 24 de gener

2. A Foligno, ciutat de l'Úmbria, sant Felicià, a qui es considera el primer bisbe d'esta regió italiana. (c. s. III)

3. Al territori de Troyes, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Sabinià, màrtir. (s. III)

4. A Antioquia de Síria, actualment a Turquia, passió de sant Babila, bisbe, el qual, durant la persecució desencadenada sota l'emperador Deci, va glorificar a Déu moltes vegades amb suplicis i turments, i va acabar gloriosament la seua vida carregat de cadenes, amb les quals va demanar que l'enterraren. Es conta que amb ell van patir tres jóvens, Urbà, Prilidià i Epoloni, als quals havia instruït en la fe de Crist. (250)

5. A Cingoli, lloc del Picé, hui regió de les Marques, a Itàlia, sant Exuperanci, bisbe. (c. s. V)

6. A Binasco, prop de Milà, a la regió també italiana de Llombardia, beata Paula Gambara Costa, viuda, que va pertànyer al Tercer Orde Regular de Sant Francesc i es va distingir per la paciència amb què va suportar al seu violent espòs fins a aconseguir la seua conversió, així com per la caritat exquisida que va demostrar cap als pobres. (1515)

7. A Londres, a Anglaterra, beats màrtirs Guillem Ireland, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús, i Joan Grove, el seu ajudant, els qui, durant el regnat de Carles II, acusats falsament de sedició, van patir a Tyburn el martiri per la seua fe en Crist. (1679)

8. Al lloc de Sainville, a la regió de Chartres, a França, beata Maria Poussepin, verge, fundadora de l'Institut de Germanes de la Caritat Dominiques de la Presentació de la Santíssima Mare de Déu, per a ajudar els pastors d'ànimes en la formació de les jóvens i per a l'assistència de pobres i malalts. (1744)

9. A Pratulin, a la regió de Siedlce, a Polònia, beats Vicent Lewoniuk i dotze companys*, màrtirs, que, ferms davant les amenaces i afalacs dels quals volien apartar-los de l'Església catòlica, van ser assassinats o ferits mortalment per haver-se negat a entregar les claus de la parròquia. (1874)
 
Els noms són: beats Daniel Karmasz, Lluc Bojko, Bertomeu Osypiuk, Honofri Wasiluk, Felip Kiryluk, Constantí Bojko, Miquel Nicèfor Hryciuk, Ignasi Franczuk, Joan Andrzejuk, Constantí Lubaszuk, Màxim Hawryluk i Miquel Wawrzyszuk.

10. A Roma, beat Timoteu (Josep) Giaccardo, prevere, que va instruir molts deixebles en la Pia Societat de Sant Pau, per a anunciar l'Evangeli amb un apropiat ús dels instruments de comunicació social. (1948)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

5 de juliol de 2024, divendres XIII

DIVENDRES DE LA SETMANA XIII / II Lectura primera Am 8,4-6.9-12 Enviaré fam al país, no de pa, sinó de sentir la paraula del Senyor Lectura ...

entrades populars