Comença el temps ordinari [o durant l'any]
43. A més dels temps que tenen un caràcter propi, queden 33 o 34 setmanes en el curs de l'any, en les quals no se celebra cap aspecte peculiar del misteri de Crist; sinó més aviat es recorda el mateix misteri de Crist en la seua plenitud, principalment cada diumenge. Este període de temps rep el nom de temps ordinari.
44. El temps ordinari comença el dilluns que seguix al diumenge posterior al 6 de gener i s'estén fins al dimarts abans de Quaresma, inclusivament; de nou comença el dilluns després del diumenge de Pentecosta i acaba abans de les primeres Vespres del diumenge I d'Advent.
Normes universals sobre l'any litúrgic i sobre el calendari (21-març-1969).
DILLUNS DE LA SETMANA I / I
* * * * *
Sant Eulogi de Còrdova, prevere i màrtir (mem. ll.)
Va nàixer a Còrdova a començament del segle IX, i allí va exercir el ministeri. És l'escriptor principal de l'Església mossàrab. Va ser el consolador i mantenidor dels perseguits per la fe, en la dificultosa situació de l'Església cristiana. Va sofrir el martiri el dia 11 de març de l'any 859, quan ja havia estat preconitzat bisbe de Toledo. Va morir decapitat. Molt poc després de mort, se li va començar a donar culte.
Martirologi Romà
1. A Còrdova, ciutat d'Andalusia, sant Eulogi, prevere i màrtir. (859)
2. A Ancona, al Picé, actual regió italiana de les Marques, sant Marcel·lí, bisbe, que, segons va escriure el papa sant Gregori el Gran, per gràcia de Déu va deslliurar la ciutat d'un incendi. (s. VI)
3. A Canterbury, a Anglaterra, sant Adrià, abat, el qual, nascut a Àfrica, des de Nàpols va viatjar a Anglaterra, on, molt preparat en ciències eclesiàstiques i civils, va educar egrègiament gran nombre de deixebles. (710)
4. A Escòcia, sant Fil.là, abat del monestir de Sant Andreu, notable per la seua vida austera i per haver viscut en la solitud. (c. 710)
5. A la muntanya de l’Olimp, a Bitínia, a la Turquia actual, sant Eustraci, anomenat "Taumaturg", abat del monestir d’Abgaro. (s. IX)
6. A Thénezay, a la regió del Piteu [Poitou], a Aquitània, hui França, sant Honorat de Buzançais, que, mercader de bestiar, repartia els seus diners entre els pobres, i va perir assassinat per uns lladres als quals reprenia. (1250)
7. A Certaldo, lloc de la regió italiana de Toscana, beata Júlia de la Rena, del Tercer Orde de Sant Agustí, que va romandre tancada en una petita cel·la al costat de l'església, en la qual va viure només per a Déu. (1367)
8. A Ancona, al Picé, actual regió italiana de les Marques, beat Antoni Fatati, bisbe, que en totes les missions que li van encomanar els Romans Pontífexs es va mostrar prudent i equànime, auster per a si i generós envers els pobres. (1484)
9. A la ciutat de Nancy, a França, beata Maria Teresa de Jesús (Alèxia) Le Clerc, verge, que juntament amb sant Pere Fourier, va fundar la Congregació de Canongesses Regulars de la Mare de Déu, sota la Regla de sant Agustí, per a l'educació de les jóvens. (1622)
10. A Seül, a Corea, santes màrtirs Àgata Yi, verge, els pares de la qual van morir també màrtirs, i Teresa Kim, viuda, que, tancades en la presó, primer van ser assotades i després degollades. (1840)
11. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a la ciutat de Munic, a Alemanya, beats Josep Pawlowski i Casimir Grelewski, preveres i màrtirs, els quals, en ser envaïda Polònia en temps de la guerra, van ser deportats a este camp de concentració i van consumar el seu martiri en la forca. (1942)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada