18 de juny de 2023, diumenge XI

Lectures de la missa (AVL):

- Lectura primera Ex 19,2-6a: Sereu per a mi un reialme sacerdotal i una nació santa

- Salm responsorial 99,2.3.5 (R.: 3c): Som el seu poble i el ramat que ell pastura

- Lectura segona Rm 5,6-11: Si vam ser reconciliats amb Déu per la mort del seu Fill,
molt més ara serem salvats gràcies a la seua vida

- Al·leluia Mc 1,15
El Regne de Déu està prop.
Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova.

- Evangeli Mt 9,36-10,8: Jesús cridà els seus dotze deixebles i els envià

El tema de la llibertat recorre les lectures d'este diumenge. Déu allibera el seu poble de l'esclavitud d'Egipte i fa d'ell la seua propietat personal, «un regne de sacerdots i una nació santa» (1 lect). Això, que era una anticipació, es va realitzar plenament quan Jesucrist va morir per a alliberar-nos de l'esclavitud del pecat i obrir-nos el camí de la salvació (2 lect). Alliberats per Jesucrist, estem cridats a anunciar i comunicar eixa mateixa llibertat gloriosa dels fills de Déu, especialment als qui no coneixen a Crist i caminen com ovelles sense pastor (Ev).

  • Associació Josep Climent de Castelló de la Plana: Missa d'Onze.

* * * * *

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 18 de juny

1. A Roma, al cementeri de Balbina, a la Via Ardeatina, sants Marc i Marcel·lià, màrtirs en la persecució sota l'emperador Dioclecià, als quals va agermanar el sofriment. (c. 304)

2. A Trípoli, ciutat de Fenícia, actual Líban, sant Leonci, soldat, que pels atroços turments patits en la presó va arribar a la corona del martiri. (s. IV)

3. A Àfrica, sants Ciríac i Paula, màrtirs. (c. s. IV)

4. A Bordeus, ciutat d'Aquitània, actualment França, sant Amand, bisbe, que va instruir en la doctrina de la veritat i va batejar a sant Paulí de Nola, qui, al seu torn, va lloar en els seus escrits el bisbe (s. V)

5. A la muntanya de Gemmariario, prop de les termes de Sciacca, a Sicília occidental, ara Itàlia, sant Calòger, eremita(c. s. V)

Santa Isabel
 6. A Schönau, lloc de Renània, a Germània, hui Alemanya, santa Isabel, verge, insigne per l'observança de la vida monàstica. (1164)

7. A Màntua, ciutat de Llombardia, a Itàlia, beata Osanna Andreasi, verge, que va vestir l'hàbit de l'Orde de Germanes de la Penitència de Sant Doménec i va aconseguir harmonitzar amb les ocupacions seculars la contemplació de Déu i l'exercici de les bones obres. (1505)

8. A Pàdua, al territori de Venècia, també a la Itàlia actual, sant Gregori Barbarigo, bisbe, que va instituir un seminari per a clergues, va ensenyar el catecisme als xiquets en el seu propi dialecte, va celebrar un sínode, va mantindre col·loquis amb el seu clero i va obrir moltes escoles, mostrant-se liberal amb tots i exigent amb ell mateix. (1697)

A Pàdua (Italia) va morir en 1697 sant Gregori Barbarigo, qui abans de ser bisbe havia sigut diplomàtic a Venècia. La seua acció pastoral està en la línia de les reformes tridentines: instituí un seminari per a clergues, ensenyà el catecisme als xiquets en el seu dialecte, celebrà un sínode, mantingué col·loquis amb el seu clero i va obrir moltes escoles. Es mostrava liberal amb tots i exigent amb ell. Fou canonitzat l'any 1960. (fonts: MCL, p. 1250, i Martirologi Romà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars