21 de juny de 2023, dimecres: Sant Luís Gonçaga

Lectures de la missa:

Lectura primera 2C 9,6-11

Déu ama els qui donen amb alegria

Lectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, el sembrador mesquí té una collita mesquina, i el generós, la té generosa. Que cada u done allò que el cor li diu, no de mala gana ni per força, perquè Déu ama els qui donen amb alegria.
Déu és poderós per a omplir-vos de favors i fer que tingueu sempre el que necessiteu amb prou abundància per a poder practicar tota classe d'obres bones. Diu l'Escriptura:
«Repartix el que té, ho dona als pobres,
la seua bondat dura per sempre».
El qui proveïx el sembrador de gra per a la sembra i de pa per a menjar, també vos proveirà a vosaltres de llavor, la multiplicarà, farà més abundants els fruits de la vostra bondat, vos enriquirà per a que pugau ser molt generosos. Així fareu que molts donen gràcies a Déu pels dons que rebran a través de nosaltres.

Salm responsorial 111,1-2.3-4.9 (R.: 1a)

Feliç aquell que venera el Senyor
i estima de cor els seus preceptes.
La seua descendència serà gran en el país,
serà beneït el llinatge dels justos.

R. Feliç aquell que venera el Senyor.

En sa casa hi ha riquesa i abundància,
la seua bondat dura per sempre.
Apunta en la foscor com una llum
el qui és compassiu, piadós i just. R.

Reparteix el que té, ho dona als pobres,
la seua bondat durà per sempre,
pot alçar el front amb dignitat. R.

Al·leluia Jo 14,23

Qui m'estima, farà cas de les meues paraules;
el meu Pare l'estimarà, i vindrem a viure en ell.

Evangeli Mt 6,1-6.16-18 [pdf + meditació]

El teu Pare, que veu tot el que és secret, t'ho recompensarà

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
Mireu de no fer el bé davant de la gent per a que ho vegen, ja que així no podríeu esperar la recompensa del vostre Pare del cel.
Per tant, quan dones als qui ho necessiten, no ho anuncies a toc de trompeta, com fan els hipòcrites en les sinagogues i pels carrers per a que tots els alaben. Vos ho dic de veres: Ja tenen la recompensa. Tu, quan ajudes els altres, mira que la mà esquerra no sàpia què fa la dreta, perquè el teu gest quede secret. El teu Pare, que veu tot el que és secret, t'ho recompensarà.
I quan reseu, no feu com els hipòcrites, que els agrada plantar-se drets en les sinagogues o en les cantonades de les places per a que tots els vegen. Vos ho dic de veres: Ja tenen la recompensa. Tu, quan reses, tanca't amb pany i clau i resa al teu Pare, present en els llocs més amagats, i ell, que veu el que és amagat t'ho recompensarà.
I quan dejuneu, no feu un posat trist, com els hipòcrites que es desfiguren la cara per a que tots noten que dejunen. Vos ho dic de veres: Ja tenen la recompensa. Tu, quan dejunes, llava't la cara i posa't perfum per a que la gent no sàpia que dejunes, sinó només el teu Pare, i ell, per a qui no hi ha secrets, t'ho recompensarà».

* * * * *

Sant Lluís Gonçaga, religiós
 (mem. ob.)

Fill dels marquesos de Castiglione, nasqué l'any 1568 a Màntua, a la regió llombarda. Sa mare l'educà piadosament i ell es mostrà molt inclinat a la pràctica religiosa. A nou anys, va fer vot de perpètua castedat davant d'un altar de la Mare de Déu, a Florència. Va romandre alguns anys a Espanya com a patge de Maria d'Àustria. Obtingut el permís de son pare, després d'una llarga lluita, entrà a la Companyia de Jesús a Roma l'any 1587. Allí acabà la seua vida l'any 1591, per un contagi contret mentre servia els malalts en els hospitals. Fou canonitzat per Benet XIII l'any 1726, i el 1729 el proclamava patró de la joventut, particularment estudiosa. [Font]

Aniversari del naixement de Martí Domínguez Barberà, periodista i escriptor (Algemesí 1908)

Aniversari de l'elecció del papa sant Pau VI (1963)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 21 de juny

Memòria de sant Lluís Gonçaga, religiós, que, nascut de nobilíssima estirp i admirable per la seua puresa, va renunciar a favor del seu germà el principat que li corresponia i va ingressar a Roma en l'Orde de la Companyia de Jesús. Va morir, a penes adolescent, per haver assistit durant una greu epidèmia malalts contagiats. (1591)

2. A Gaël, a la Bretanya Menor, hui França, sant Mevé, abat, que, originari de Càmbria, es va retirar als boscos de l'Armòrica, on va fundar un monestir. (s. VI)

3. Al territori d'Évreux, a Nèustria, també a la França actual, sant Leufred [o Agofred], abat, fundador del monestir de la Santa Creu, que va presidir durant quaranta-huit anys. (738)

4. A Bourges, a Aquitània, de nou a França, sant Radulf, bisbe, el qual, sol·lícit per la vida sacerdotal, juntament amb preveres de l'Església que tenia encomanada va recollir textos dels sants Pares i dels cànons per a ús pastoral. (866)

5. A Osca, ciutat del regne d'Aragó, sant Ramon, que, sent canonge regular, va ser designat bisbe de Roda d'Isàvena i de Barbastre, seu de la qual va ser expulsat durant tres anys per no voler combatre mai amb les armes els enemics de la fe cristiana. (1126)

6. A Orviero, a la regió d'Úmbria, a Itàlia, beat Tomàs Corsini, religiós de l'Orde dels Servents de Maria. (1343)

7. A Londres, a Anglaterra, sant Joan Rigby, màrtir, el qual, detingut i condemnat a la pena capital durant el regnat d'Isabel I per haver-se reconciliat amb l'Església catòlica, va ser penjat a Southwark i esquarterat mentres encara estava viu. (1600)

8. En una nau ancorada enfront del port de Rochefort, a França, beat Jaume Morelle Dupas, prevere i màrtir, que sever per a si mateix i dolç envers els altres, durant la Revolució Francesa va ser empresonat per ser rector al territori de Poitiers i va morir finalment de fam. (1794)

9. Al lloc de Zapotlanejo, a Mèxic, sant Josep Isabel Flores, prevere, màrtir durant la gran persecució contra la religió en aquell país. (1927)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars