22 de juny de 2023, dijous: Sant Tomàs More

Lectures de la missa:

Lectura primera 2C 11,1-11

Vos vam anunciar gratuïtament la Bona Nova de Déu

Lectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, deixeu-me dir una cosa! Té poc de trellat, però deixeu-me-la dir. El recel que tinc per vosaltres no és meu, sinó de Déu, perquè sempre he volgut que fóreu d'un sol espòs, com una verge intacta, digna de ser presentada a Crist. Però em fa por que, tal com en altre temps la serp va seduir a Eva amb la seua astúcia, ara algú corrompa els vostres cors i vos aparteu de la puresa i de la fidelitat que deveu a Crist. 
Estic veent que si ve algú i vos anuncia un Jesús diferent del que vos vam anunciar, o vos proposa rebre un esperit diferent del que vau rebre, o vos parla d'un evangeli diferent del que vau acollir, ho acceptareu fàcilment. Amb tot, jo crec que no desmereixc en res d'estos grans apòstols vostres. Si voleu, no em distingixc per l'oratòria, però sí pel coneiximent, i vos ho he demostrat de moltes maneres en tota ocasió.
Ja sabeu que, quan vos anunciàvem la Bona Nova de Déu, ho vam fer gratuïtament. ¿Vaig fer mal fet d'abaixar-me jo per a enaltir-vos a vosaltres? Per a poder-me dedicar al vostre servici he saquejat altres comunitats, millor dit, he acceptat que em mantinguen; perquè, estant a Corint, quan passava necessitat, no vaig acudir a ningú de vosaltres, sinó que em van proveir els germans vinguts de Macedònia. Sempre em vaig guardar de ser-vos una càrrega i me'n guardaré sempre. Tinc en mi la veritat de Crist quan vos assegure que no em deixaré prendre este honor en les regions d'Acaia. ¿Per què ho faig? ¿Perquè no vos estime? Déu sap prou com vos estime!

Salm responsorial 110,1-2.3-4.7-8 (R.: 7a)

De tot cor alabe el Senyor,
amb els justos davant del poble.
Les obres del Senyor són grans,
qui les estima, les estudia.

R. La vostra acció, Senyor,
és irrevocable i és justa.

La seua gesta és gloriosa i esplèndida,
la seua bondat durarà sempre.
El Senyor, benigne i entranyable,
instituí un memorial dels seus prodigis. R.

La seua acció és irrevocable i és justa,
les seues decisions mereixen confiança.
assegurades per sempre més;
ell les compleix fidelment i amb rectitud. R.

Al·leluia Rm 8,15b

Heu rebut un Esperit que ens ha fet fills
i ens fa cridar: «Abbà, Pare!»

Evangeli Mt 6,7-15

La vostra pregària serà esta

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
«Que la vostra pregària no siga un parlar per parlar com la dels pagans; es pensen que com més parlaran, més es faran escoltar. No feu com ells. Abans que vosaltres li demaneu res, el vostre Pare ja sap perfectament tot el que necessiteu.
La vostra pregària serà esta:
Pare nostre del cel,
que siga honorat el vostre nom,
que vinga el vostre Regne,
que es faça la vostra voluntat ací en la terra com en el cel.
El nostre pa de cada dia, doneu-nos-el hui,
perdoneu les nostres ofenses
tal com nosaltres perdonem els qui ens han ofés,
i no permeteu que caiguem en la temptació,
ans deslliureu-nos del Maligne.
Si perdoneu als altres les seues culpes, el vostre Pare celestial també vos perdonarà, però si no els perdoneu, tampoc no vos perdonarà el vostre Pare».

* * * * *

Sant Paulí de Nola
 Sant Paulí de Nola, bisbe (mem. ll.)

Nascut a Bordeus (353), es dedicà a la política. Casat i amb un fill, fou iniciat a la fe per sant Ambròs i rebé el baptisme (389). Sembla que fou ordenat prevere a Barcelona (394) i començà vida monàstica a Nola, on fou nomenat bisbe. Ajudà els pelegrins i socorregué els pobres. Morí el 431. És seu este pensament: «Hem ofés el Senyor per l’orgull; li som agradables per la humilitat». [font]

Sants Joan Fisher, bisbe, i Tomàs More, màrtirs (mem. ll.).


Beats Ramon Esteban Bou, natural de la Nucia, i companys màrtirs (mem. ll. a la diòcesi d'Oriola-Alacant)

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 22 de juny

Sant Paulí, bisbe, que, rebut el baptisme a Bordeus, va renunciar a la dignitat consular i, de noble i ric, es va fer pobre i humil per Crist. Havent-se traslladat a Nola, a Itàlia, prop del sepulcre de sant Fèlix, prevere, per a seguir l'exemple de la seua conducta, va practicar una forma de vida ascètica amb la seua dona i els seus companys. Ordenat bisbe, es va distingir per la seua erudició i santedat, per acollir els pelegrins i per ajudar els desvalguts. (431)

Sant Joan Fisher, bisbe, i sant Tomàs More, màrtirs, que, per haver-se oposat al rei Enric VIII en la controvèrsia sobre el seu matrimoni i sobre la primacia del Romà Pontífex, van ser empresonats a la Torre de Londres, a Anglaterra. Joan Fisher, bisbe de Rochester, home conegut per la seua erudició i per la dignitat de la seua vida, per mandat del rei va ser decapitat este dia enfront de la presó, i Tomàs More, pare de família de vida integèrrima i president del consell real, per mantindre's fidel a l'Església catòlica va morir el dia 6 de juliol, i així es va unir al martiri del bisbe. (1535)

3. A Roma, commemoració de sant Flavi Clement, màrtir, a qui l'emperador Domicià, amb el qual havia compartit el consolat, va condemnar sota l'acusació d'ateisme, encara que realment va ser per la seua fe en Crist. (96)

4. A Verulamium, a Gran Bretanya, hui Anglaterra, sant Albà, màrtir, que, segons narra la tradició, encara no batejat es va entregar ocupant el lloc d'un clergue que va acollir a sa casa, i de qui havia rebut instrucció en la fe cristiana, canviant els seus vestits pels d'ell, motiu pel qual, després de ser assotat i torturat, va ser finalment decapitat. (c. 287)

5. A Caerleon, a Gal·les, sants Juli i Aaron, màrtirs, que, en la persecució sota l'emperador Dioclecià, van consumar la seua passió després de sant Albà, al mateix temps que altres nombrosos cristians que, torturats de diverses formes i cruelment executats, van acabar el seu combat entrant gojosament a la ciutat celeste. (s. IV inc.)

6. A Dolikha de Síria, a la Turquia actual, sant Eusebi, bisbe de Samòsata, que en temps de l'emperador arrià Constanci, vestit de militar, visitava d'incògnit les esglésies de Déu per a confirmar-les en la fe catòlica. Posteriorment, va ser bandejat a Tràcia per l'emperador Valent, però, recuperada la pau de l'Església, va tornar de l'exili i va tornar a recórrer les comunitats, fins que va morir màrtir ferit al cap per una teula que des d'una altura li va llançar una dona arriana. (379)

7. Commemoració de sant Nicetes [o Niceti], bisbe de Remesiana, a Dàcia, actual Romania, a qui alaba sant Paulí de Nola en un dels seus poemes per haver pacificat els bàrbars en ensenyar-los l'Evangeli, per convéncer-los de viure units en pau i per haver obtingut que gent inculta i malvada aprenguera a cantar a Crist amb un cor romà. (c. 414)

8. A Roma, al Laterà, beat Innocenci V, papa, el qual, pertanyent primer a l'Orde de Predicadors, va ensenyar teologia a París i va ocupar, a pesar seu, la seu episcopal de Lió. Juntament amb sant Bonaventura, va preparar el II Concili Ecumènic de Lió, per a tractar de la unió entre llatins i grecs. Elevat a la càtedra de sant Pere, va exercir el seu magisteri per breu temps, a penes sense poder manifestar-se a l'Església Romana. (1276)

9. Beata Maria Ainés Teresa del Santíssim Sagrament (Manuela de Jesús Arias Espinosa), (1904- Roma 1981). Mare fundadora de les Congregacions de Missioneres Clarisses del Santíssim Sagrament i dels Missioners de Crist per a l'Església Universal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars