20 de juny de 2023, dimarts XI

Lectures de la missa:

Lectura primera 2C 8,1-9

Jesucrist es va fer pobre per vosaltres

Lectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Corint

Vullc que sapiau, germans, la gràcia que Déu ha escampat en les comunitats cristianes de Macedònia. A pesar d'haver estat molt provats pels sofriments, se senten tan feliços que de la seua pobresa extrema han tret un tresor de generositat.
Vos puc assegurar que han donat tot el que podien i  també més del que podien. Espontàniament ens han demanat amb molta insistència poder participar en esta col·lecta a favor dels creients de Jerusalem. Complint el voler de Déu, més del que podíem esperar, s'han donat ells mateixos primerament al Senyor, i després a mi.
Per això, he recomanat a Titus que acabe també entre vosaltres esta bona obra que ja havia començat.
Vosaltres teniu abundantment de tot: fe, doctrina, coneiximent, interès per tot, i fins l'amor amb què vos estimem. Sigueu també generosos en este favor que vos demane. No és cap manament. Vos he parlat de la generositat dels altres per tal que pugau demostrar la sinceritat del vostre amor.
Coneixeu prou bé la generositat de Jesucrist, el nostre Senyor: ell, que és ric, es va fer pobre per vosaltres, per a enriquir-vos amb la seua pobresa.

Salm responsorial 145,2.5-6.7.8-9a (R.: 1)

Alabaré el Senyor tota la vida,
cantaré al meu Déu mentres vixca.

R. Alaba el Senyor, ànima meua.

Feliç el qui troba ajuda en el Déu de Jacob;
espera en el Senyor, el seu Déu,
que ha fet el cel i la terra,
el mar i tot el que conté;
que es manté fidel per sempre. R.

El Senyor fa justícia als oprimits,
dona pa als qui tenen fam.
El Senyor allibera els presos. R.

El Senyor dona la vista als cegos,
el Senyor redreça els vençuts,
el Senyor estima els justos,
el Senyor guarda els forasters. R.

Al·leluia Jo 13,34

Vos done un manament nou,
diu el Senyor:
Que us ameu els uns als altres
tal com jo vos he amat.

Evangeli Mt 5,43-48 [pdf + meditació]

Estimeu els enemics

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
«Ja sabeu que van dir: "Estima els altres, però no els enemics". Però jo vos dic: Estimeu els enemics, pregueu per aquells que vos perseguixen. Així sereu fills del vostre Pare del cel; ell fa eixir el sol sobre bons i roïns, i fa ploure sobre justos i injustos.
Perquè si estimeu només els qui vos estimen, ¿quina recompensa mereixeu? Els publicans, ¿no fan també igual? I, si només saludeu els germans, ¿què feu d'extraordinari? Els pagans, ¿no fan també igual?
Sigau bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial».

* * * * *

 Beata Margarida Ball, màrtir

Una vida de pel·lícula, la d’esta mare de família. A l’irlandesa Margarida Bermingham l’havien casada a quinze anys amb Bartomeu Ball amb qui tindrà vint fills, si bé només en sobreviuran cinc. Potser per això, quan va quedar viuda (1568) va obrir una escola a sa casa per a xiquets catòlics, rebent alumnes de tot el país.
I també acollia sacerdots catòlics, en aquell ambient protestant de persecució. El fet trist és que un fill seu la va denunciar i fou engarjolada al Castell de Dublin, on s’hi passà tres llargs anys. Va morir en un dia indeterminat de 1584. Fou beatificada el 27 de setembre de 1992, amb d’altres 28 màrtirs.

MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 20 de juny

1. Commemoració de sant Metodi, bisbe d'Olimp, a Grècia, i màrtir, que va escriure diverses obres en estil concís i elegant, i cap al final de la persecució desencadenada baix Dioclecià, va ser coronat pel martiri. (c. 312)

2. A la regió de Laon, a Nèustria, hui França, sant Goban, prevere, nascut a Hibèrnia, que a Anglaterra va ser deixeble de sant Fusc, i, per amor a Crist, va passar després a la Gàl·lia, on va portar vida eremítica en els boscos. (c. 670)

3. Al monestir de Sant Jaume de Foggia, al territori de la Pulla, a l'actual Itàlia, sant Joan de Matera, abat, insigne per la seua austeritat i la seua predicació al poble, que va instituir la Congregació de Pulsano a la regió del Gargano, sota la Regla de sant Benet. (1139)

4. Al monestir de Medingen, a Baviera, actual Alemanya, beata Margarida Ebner, verge de l'Orde de Predicadors, que, provada per Crist amb múltiples malalties, va portar una vida exemplar davant de Déu i dels hòmens i va escriure sobre experiències místiques. (1351)

5. A Dublín, a Irlanda, passió del beat Dermici [Dermot] O’Hurley, bisbe i màrtir, que, sent advocat laic, va ser promogut pel papa Gregori XIII com a bisbe de Cashel. En temps de la reina Isabel I va patir llargs interrogatoris i tortures, rebutjant les acusacions que se li feien, i portat al patíbul, a Hoggen Green, allí va proclamar que moria per la fe catòlica i pel seu ministeri episcopal. (1584)

6. En esta mateixa ciutat, commemoració de la beata Margarita Ball, màrtir, que, havent quedat viuda, va ser denunciada pel seu propi fill per acollir a sa casa sacerdots perseguits i, després de diverses tortures, ja septuagenària va morir en un dia no precisat. (1584)

7. A Nagasaki, al Japó, beats màrtirs Francesc Pacheco, prevere, amb huit companys* de l'Orde de la Companyia de Jesús, que van ser cremats vius pels qui odiaven la fe cristiana. (1626).

Estos són els noms: Baltasar de Torres i Joan Baptista Zola, preveres; Pere Rinsei, Vicent Kaun, Joan Kisaku, Pau Kinsuke, Miquel Tozo i Gaspar Sadamatsu, religiosos.

8. A Londres, a Anglaterra, beats màrtirs Tomàs Whitbread i companys Guillem Harcourt, Joan Fenwich, Joan Gavan i Antoni Turner, preveres de l'Orde de la Companyia de Jesús, que, acusats falsament de prendre part en una conjura per a assassinar el rei Carles II, van aconseguir el regne dels cels en ser ajusticiats a Tyburn. (1679)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars