21 de juliol de 2023, divendres XV

Lectures de la missa:

Lectura primera Ex 11,10-12,14

Degolleu el corder a poqueta nit. Quan voré la sang, «passaré» de llarg

Lectura del llibre de l'Èxode

En aquells dies, Moisés i Aaron van fer molts prodigis en presència del Faraó, però el Senyor li va endurir el cor i el Faraó no va deixar eixir del seu país els israelites.
El Senyor va dir a Moisés i a Aaron mentres estaven en el país d'Egipte: «Per a vosaltres, este mes serà el primer de tots els mesos de l'any. Digueu a tota la comunitat del poble d'Israel: "El dia deu d'este mes, que cada família, cada casa prenga un corder o un cabrit. Si una família fora massa menuda, que el prenga junt amb la família del veí més pròxim, fins a completar el nombre de persones. Compteu quants en calen per a menjar-se'l. Que siga un animal mascle, sense tara, i que no tinga més d'un any. Podeu prendre igual un corder que un cabrit.
L'heu de guardar fins al dia catorze del mes, i que tots els qui formen part de la comunitat del poble d'Israel el degollen aquell dia a poqueta nit, que prenguen de la seua sang i en posen en els dos brancals i en el travesser de les cases on se'l menjaran. 
Aquella mateixa nit han de menjar-se la carn, rostida a la brasa, amb pans sense rent i herbes amargues. No vos la mengeu crua ni bullida, sinó tota a la brasa, amb el cap, les potes i les entranyes. No en guardeu gens per a l'endemà. Si en sobra, cremeu-ho.
Per a menjar-vos-el, aneu cenyits, amb les sandàlies posades i el bastó a la mà, i vos l'heu de menjar corrents: perquè és la Pasqua, és a dir, el "pas" del Senyor. 
Aquella nit passaré pel país d'Egipte i faré morir tots els primogènits d'Egipte, tant els dels hòmens com els dels animals, i faré justícia contra les divinitats d'Egipte. Jo soc el Senyor. La sang serà un senyal en les cases on vosaltres viviu. Quan voré la sang, ‘passaré' de llarg i, en el moment que jo castigue el país d'Egipte, no vos caurà damunt la plaga de l'extermini. 
Tingueu este dia com un memorial, i celebreu-lo com una festa del Senyor. Que totes les generacions el celebren com una institució perpètua"».

Salm responsorial 115,12-13.15-16.17-18 (R.: 13)

¿Com podria retornar al Senyor
tot el bé que m'ha fet?
Alçaré la copa de la salvació
i invocaré el seu nom.

R. Alçaré la copa de la salvació
i invocaré el nom del Senyor.

Al Senyor li doldria
la mort dels seus fidels.
Senyor, soc el vostre servent,
fill de la vostra esclava.
Vós em trencàreu les cadenes. R.

Oferiré una víctima d'acció de gràcies,
i invocaré el nom del Senyor.
Compliré les meues promeses
en presència de tot el poble. R.

Al·leluia Jo 10,27

Les meues ovelles coneixen la meua veu,
diu el Senyor;
també jo les conec i elles em seguixen.

Evangeli Mt 12,1-8

El Fill de l'home és amo del repòs del dissabte

 Lectura de l'evangeli segon sant Mateu

En aquell temps, Jesús passava per uns sembrats en dissabte. Els seus deixebles, que tenien fam, començaren a arrancar espigues i a menjar-se-les.
Quan els fariseus ho veren, digueren a Jesús: «Mira, els teus deixebles fan una cosa que no és lícit fer en dissabte».
Jesús els va respondre: «¿No heu llegit què va fer David quan ell i els seus companys tenien fam? ¿No heu llegit com van entrar en la casa de Déu i van menjar els pans de l'ofrena, que no podien menjar ni ell ni els seus companys, sinó només els sacerdots? ¿I no heu llegit també en la Llei que els sacerdots en el temple poden violar el dissabte sense culpa? Però jo vos assegure que ací teniu alguna cosa més gran que el temple. Si haguéreu entés què volen dir aquelles paraules: "El que jo vullc és amor, i no sacrificis", no hauríeu condemnat mai uns innocents. Perquè el Fill de l'home és senyor del dissabte».

* * * * *

Sant Llorenç de Brindisi, prevere i doctor de l'Església (mem. ll.)

Sant Llorenç de Brindisi, prevere i doctor de l'Església, de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, predicador incansable per les regions d'Europa, que, de caràcter senzill i humil, va complir fidelment totes les missions que se li van encomanar, com defensar l'Església contra els infidels, reconciliar els prínceps enfrontats i portar el govern del seu orde religiós. Va morir a Lisboa, a Portugal, el 22 juliol de 1619.

Aniversari del naiximent de Marshall McLuhan, educador, filòsof i estudiós canadenc (1911)


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 21 de juliol

2. A Marsella, ciutat de la Provença, a la Gàl·lia, hui França, sant Víctor, màrtir. (c. 292)

3. A Emessa, població de Síria, sant Simeó, anomenat "Salos", que, impulsat per l'Esperit Sant, per amor a Crist va anhelar ser tingut pels hòmens com un bovo i un plebeu. En este mateix dia, commemoració també de sant Joan, ermità, que va conviure durant quasi trenta anys amb sant Simeó en santa peregrinació i en l'erm pròxim al llac de Mareotis, a Egipte. (s. IV)

4. A Roma, commemoració de santa Pràxedis [o Pràxedes], amb el nom de la qual es va dedicar a Déu una església a l'Esquilí. (a. 491)

5. A Estrasburg, ciutat de la Burgúndia, actual França, sant Arbogast, bisbe. (s. VI)

6. En la mar, davant de les costes de Rochefort, beat Gabriel Pergaud, prevere i màrtir, canonge regular de Beaulieu, a Saint-Brieuc, que, per ser sacerdot, va ser tret de la seua abadia i tancat en condicions inhumanes en una vella nau, on va obtindre la corona del martiri en morir afectat per una malaltia contagiosa. (1794)

7. A Yanzibian, de Yangpingguan, a la Xina, sant Alberic Crescitelli, prevere del Pontifici Institut per a les Missions Estrangeres, que en la persecució desencadenada per la secta dels Yihetuan, colpejat primer brutalment fins a quedar quasi mort, va ser arrossegat l'endemà, lligats els seus peus, per un camí empedrat fins prop d'un riu, on va obtindre la palma del martiri en ser esbocinat i decapitat el seu cos. (1900)

8. Passió de sant Josep Wang Yumei, màrtir, que, durant la mateixa persecució, va morir quan era portat a Daining, a la província d'Hebei, també a la Xina. (1900)

9. Beat Francesc Maria de la Creu (Joan Baptiste) Jordan (1848- Tafers, Suïssa 1918), va ser un sacerdot catòlic alemany i fundador de la Societat del Diví Salvador i de la Congregació de Germanes del Diví Salvador, comunament dits els salvatorians i salvatorianes.

10. Beat Lluís Lenzini (1981-Crocette di Pavullo, Itàlia, 21-juliol-1945), prevere diocesà i màrtir, assassinat a un quilòmetre de la seua parròquia per partisans comunistes per odi a la fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

19 de setembre de 2024, dijous XXIV

DIJOUS DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,1-11 Açò és el que tots prediquem, i açò és el que vosaltres heu cregut Lectura de la p...

entrades populars