Lectures de la missa:
Lectura primera Ex 19,1-2.9-11.16-20b
El Senyor baixarà a la muntanya del Sinaí a la vista del pobleLectura del llibre de l'ÈxodeEl primer dia dell tercer mes de l'eixida d'Egipte, els israelites arribaren al desert del Sinaí. Venien de Rafidim i, en arribar al desert del Sinaí, acamparen allà davant de la muntanya.El Senyor va dir a Moisès: «Jo em presentaré davant de tu enmig d'un núvol espés, per a que el poble senta que parle amb tu i crega en tu per sempre».Quan Moisés va transmetre la resposta del poble al Senyor, el Senyor li va dir: «Torna amb el poble, i purifica'ls hui i demà; que es llaven els vestits i estiguen a punt per a despús-demà, perquè el tercer dia el Senyor baixarà a la muntanya del Sinaí a la vista del poble».El tercer dia, quan clarejava, dalt de la muntanya, coberta d'un núvol espés, esclataren trons i llamps, acompanyats d'un toc de corn fortíssim. En el campament tot el poble es va espantar. Moisés va fer eixir del campament el poble a l'encontre de Déu, i es detingueren al peu de la muntanya.Tota la muntanya del Sinaí fumejava, perquè el Senyor hi havia baixat enmig del foc. El fum pujava de la muntanya com la fumaguera d'una carbonera, i tota la muntanya tremolava. El toc de corn creixia, cada vegada més fort: Moisés parlava i Déu li responia enmig d'aquell so.El Senyor va baixar a la muntanya del Sinaí, al punt més alt de la muntanya. Des d'allí va cridar a Moisés, i ell hi va pujar.
Salm responsorial Dn 3,52a.52b.53.54.55.56
Sou beneït, Senyor, Déu dels nostres pares.R. Glòria i alabança per sempre.És beneït el vostre nom gloriós i sant.R. Glòria i alabança per sempre.Sou beneït en el temple de la vostra glòria.R. Glòria i alabança per sempre.Sou beneït en el vostre soli reial.R. Glòria i alabança per sempre.Sou beneït en la carrossa de querubins,quan penetreu amb la mirada els oceans.R. Glòria i alabança per sempre.Sou beneït en el firmament del cel.R. Glòria i alabança per sempre.
Al·leluia Cf. Mt 11,25
Vos enaltim, Pare,Senyor del cel i de la terra,perquè heu revelat als senzillsels misteris del Regne.
Evangeli Mt 13,10-17
Déu vos concedix el do de conéixer els secrets del Regne,però a ells, no᛭ Lectura de l'evangeli segons sant MateuEn aquell temps, els deixebles s'acostaren a Jesús i li preguntaren: «¿Per què els parleu en paràboles?»Ell va respondre: «Déu vos concedix el do de conéixer els secrets del Regne, però a ells, no. Perquè a qui te se li donarà i en tindrà a mans plenes; però a qui no te, li serà llevat fins allò que li queda. Per això els parle en paràboles, perquè miren sense vore res, i escolten sense sentir ni entendre.En el cas d'ells es complix aquella profecia d'Isaïes que deia:
"Escoltareu, però no entendreu;mirareu, però no voreu res.El cor d'este poble s'ha fet insensible,s'ha tornat dur d'orellai s'ha tapat els ulls;per a no vore amb els ulls,ni sentir amb les orelles,ni entendre amb el cor,ni convertir-se per a que jo els cure".
Però feliços els vostres ulls perquè poden vore i les vostres orelles perquè poden sentir. Vos ho dic de veres: Molts profetes i justos desitjaven vore el que vosaltres veieu, però no ho veren, desitjaven sentir el que vosaltres sentiu, però no ho sentiren».
* * * * *
Solemnitat de Sant Cristòfol a la ciutat de Castelló de la Plana
- J. M. Bausset: Sant Cristòfol (2015)
Beata valenciana Adelfa Soro i Bo, religiosa dominica de l'Anunciata, màrtir (memòria a Castelló, la Ribera Alta) [pregària]
- F. X. Martí: Beata Adelfa Soro (2017)
Beat Joaquim Vilanova i Camallonga, prevere i màrtir valencià (memòria a l'Olleria i a Ontinyent).
Beat valencià Felip Hernández Martínez, germà salesià, màrtir (memòria a Villena).
Aniversari de la mort del rei Jaume I (1276)
MARTIROLOGI ROMÀ
Elogis del 27 de juliol
Set Dorments d'Efes |
1. Commemoració dels Set Sants Dorments, que, com conta la tradició, després d'haver sigut martiritzats descansen en pau a Efes, esperant el dia de la resurrecció. (s. inc.)
2. A Nicomèdia, ciutat de Bitínia, hui Turquia, sant Pantaleó o Panteleemó, màrtir, venerat a Orient per haver exercit com a metge sense esperar cap retribució. (c. 305)
3. A Lons-le-Saulnier, en les muntanyes del Jura, a França, sant Desiderat, a qui es té com a bisbe de Besançon. (s. V)
4. A Roma, al cementeri de Priscil·la, a la via Salària, sant Celestí I, papa, que esforçant-se perquè l'Església es mantinguera en la verdadera fe i ampliara la seua extensió, va instituir l'episcopat a Gran Bretanya i Irlanda i va promoure la celebració del Concili d'Efes, en el qual es va condemnar a Nestori i es va saludar a Maria com a Mare de Déu. (432)
5. Prop d'Antioquia de Síria, a l'actual Turquia, sant Simeó, monjo, que durant molts anys va viure sobre una columna, per la qual cosa va rebre el sobrenom d'"Estilita", i la vida i el tracte del qual amb tots van ser admirables. (459)
- J.M. Bausset: Sant Simeó l'Estilita (2015)
6. A Loches, lloc del territori de Tours, al costat del riu Indre, a l'actual França, sant Ursus, abat, pare de molts cenobis, cèlebre per la seua abstinència i les seues virtuts. (s. V/VI)
7. A Ravenna, a la via Flamínia, actualment a Itàlia, sant Eclesi, bisbe, que va ser company del papa sant Joan I en la resistència a les crueltats del rei Teodoric i, després d'haver-les sobreviscut només ell, va portar la seua Església a una nova esplendor. (c. 532)
8. A Bearn, regió pròxima als Pirineus bascofrancesos, sant Galactori, honrat com a bisbe i com a màrtir a Lescar. (s. VI)
9. A Mantinea, prop de Claudiòpolis, a l'Honoríade, hui Grècia, santa Antusa, monja, que, sent emperador Constantí Coprònim, per defendre el culte de les sagrades imatges va patir la pena d'assots, després de la qual cosa va ser desterrada, encara que, passat un temps, va poder tornar a la pàtria, on va morir en pau. (s. VIII)
10. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, sants màrtirs Jordi, monjo originari de Síria i diaca, Aureli i Sabigòtona, esposos, i Fèlix i Lil·liosa, esposos també, els qui, en la persecució desencadenada pels sarraïns, desitjant donar testimoniatge de la seua fe, no van cessar d'alabar a Crist en la presó, on van ser finalment decapitats. (852)
11. A Ocrida, a ll·líria, actual Macedònia del Nord, sant Climent, bisbe de Velica, insigne per la seua erudició i pels seus coneiximents de les ciències sagrades, que va portar la llum de la fe al poble búlgar. Es commemoren amb ell els sants bisbes Gorazd, Nahum, Sabas i Angelari, continuadors a Bulgària de l'obra dels sants Ciril i Metodi. (s. IX/X)
12. Al cenobi de Garsten, a Estíria, actualment Àustria, beat Bertold, abat, que va estar sempre disposat a aconsellar als qui li ho demanaven i a afavorir els necessitats que acudien a ell. (1142)
13. A Piacenza, ciutat d'Emília-Romanya, a Itàlia, beat Raimon el Palmer, pare de família, que, en quedar privat de la seua esposa i dels seus fills, va fundar un alberg per a rebre els pobres. (1200)
14. A Faenza, també a la regió d'Emília-Romanya, beat Nevoló, insigne per les seues santes peregrinacions, per la seua austeritat i per la pràctica de la vida eremítica. (1280)
15. A Amelia, a l'Úmbria, de nou a l'actual Itàlia, beata Llúcia Bufalari, verge, germana del beat Joan de Rieti i oblata de l'Orde de Sant Agustí, il·lustre per les seues penitències i pel seu zel a salvar ànimes. (c. 1350)
16. A la ciutat de Stafford, a Anglaterra, beat Robert Sutton, prevere i màrtir, penjat en temps d'Isabel I per la seua condició de sacerdot. (1588)
17. A Beaumaris, del País de Gal·les, a l'actual Regne Unit, beat Guillem Davies, prevere i màrtir, que durant la mateixa persecució, només per ser sacerdot, pregant pels presents va patir el mateix suplici. (1593)
18. A Brescia, a la regió de Llombardia, a Itàlia, beata Maria Magdalena Martinengo, abadessa de l'Orde de les Clarisses Caputxines, insigne per la seua abstinència. (1737)
19. Beata Mare Maria de la Passió del Nostre Senyor Jesucrist (Maria Gracia Tarallo, 1866- 1912). Verge, religiosa de la Congregació de les Crucificades Adoratrius de l'Eucaristia.
20. A l'Olleria, beat valencià Joaquim Vilanova Camallonga, prevere i màrtir, que en temps de persecució contra la fe va aconseguir la glòria celestial. (1936)
21. Al poble de Lliçà, prop de Barcelona, també a Espanya, beat Modest Vegas Vegas, prevere de l'Orde dels Germans Menors Conventuals i màrtir, que va escampar la seua sang per Crist durant la mateixa persecució. (1936)
22. També a Barcelona, beats Felip Hernández Martínez, Zacaries Abadia Buesa i Jaume Ortiz Alzueta, religiosos de la Societat de Sant Francesc de Sales i màrtirs, que van patir el martiri durant l'esmentada persecució. (1936)
23. A Auschwitz, lloc pròxim a Cracòvia, a Polònia, beata Maria Clement de Jesús Crucificat Staszewska, verge de l'Orde de Santa Úrsula i màrtir, que, internada en un camp d'extermini pels qui odiaven la fe, va morir a causa dels terribles suplicis als quals va ser sotmesa. (1943)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada