5 d'octubre de 2024, dissabte: Témpores d'acció de gràcies i de petició

TÉMPORES D'ACCIÓ DE GRÀCIES I DE PETICIÓ

Presentem en este dia d'acció de gràcies i de petició la nostra gratitud a Déu Pare, de qui procedixen tots els dons, per tots els beneficis rebuts. És l'acció de gràcies de l'Església, que recull en la seua pregària els sentiments de tota la humanitat.
I amb la nostra acció de gràcies, la nostra súplica: demanem perdó i presentem humilment les nostres peticions per totes les nostres necessitats, amb la confiança de ser escoltats per qui ens estima més que nosaltres mateixos. Amb les nostres súpliques, ens fem ressò dels desitjos i anhels de tots els qui patixen.

MISSA QUAN LES TÉMPORES SE CELEBREN
NOMÉS EL DIA 5 D'OCTUBRE

Lectura primera Dt 8,7-18

Déu t’ha donat la força per a enriquir-te 
 
Lectura del llibre del Deuteronomi

Moisés va dir al poble:
«El Senyor, el teu Déu, et portarà a un país fèrtil, un país de rius, de fonts i d’aigües profundes, que afloren per les valls i les muntanyes; un país de blat i d’ordi, de vinyes, figueres i magraners; un país d'oliveres, d’oli i de mel; un país on el pa és abundant, on no falta res; un país on hi ha pedres de ferro, on podràs extraure el coure de dins de les muntanyes. T’alimentaràs bé, fins a assaciar-te, i donaràs gràcies al Senyor, el teu Déu, pel país fèrtil que t’haurà donat.
Guarda’t bé d’oblidar el Senyor, el teu Déu: no deixes mai de complir els seus manaments, les seues decisions i els seus decrets que jo et done hui. T’alimentaràs fins a assaciar-te, viuràs en cases confortables, es multiplicaran els teus ramats de vaques i d’ovelles, acumularàs plata i or, i augmentaran tots els teus béns. Però mira que no s’enorgullixca el teu cor i ja no et recordes més del Senyor, el teu Déu, que et va fer eixir de la terra d’Egipte, un lloc on eres esclau; que t’ha fet passar per este desert immens i terrible, infestat de serps verinoses i d’alacrans, una terra eixuta, sense aigua, on per a tu va fer brollar un doll d’aigua de la roca dura, i t’hi alimentava amb el mannà, que els teus pares no coneixien. Et va afligir i et va provar perquè al remat volia afavorir-te. Per tant, quan hauràs acumulat tots aquells béns, no penses dins de tu que te’ls ha donat la teua força i l’energia de les teues mans: recorda’t del Senyor, el teu Déu: ell, que volia complir l’aliança que havia jurat als teus pares, és qui t’ha donat la força per a enriquir-te».

Salm responsorial 1Cr 29,10.11abc.11d-12a.12bcd (R.: 12b)

Sou beneït, Senyor, 
Déu del nostre pare Israel,
des de sempre i per sempre.

R. Vos sou Senyor de l'univers.

Són vostres, Senyor, la grandesa i el poder,
la glòria, l’esplendor, la majestat;
perquè en el cel i en la terra tot és vostre. R.

Són vostres els regnes amb els seus sobirans.
Vós doneu la riquesa i els honors. R.

Vós teniu la sobirania sobre tot el món;
està en les vostres mans donar força i valentia,
fer créixer tota cosa i confortar-la. R.

Lectura segona 2C 5,17-21

Reconcilieu-vos amb Déu

Lectura de la segona carta de sant Pau als cristians de Corint 
 
Germans, aquells qui viuen en Crist són una creació nova; tot el que era antic ha passat, ha començat un món nou.
I tot açò és obra de Déu, que ens ha reconciliat amb ell mateix per Crist i ens ha confiat a nosaltres este servici de la reconciliació. Perquè Déu, en Crist, reconciliava el món amb ell mateix, no retraent-li més les culpes, i a nosaltres ens ha encomanat l'anunci de la reconciliació. Per tant, nosaltres som ambaixadors de Crist, i és com si Déu mateix vos exhortara a través de nosaltres. Vos ho demanem en nom de Crist: reconcilieu-vos amb Déu. Déu va carregar el pecat a aquell que no havia experimentat el pecat, per a que gràcies a ell experimentàrem la seua justícia salvadora.

Al·leluia Mc 1,15

El Regne de Déu està prop.
Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova.

Evangeli Mt 7,7-11

El qui demana, obté

 Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles:
«Demaneu i vos donaran, busqueu i trobareu, toqueu i vos obriran; perquè qui demana obté, qui busca troba i a qui toca li obrin. Si un fill vos demana pa, ¿qui de vosaltres li donarà una pedra? O bé, si vos demana un peix, ¿qui li donarà una serp? Penseu, per tant, que si vosaltres, que sou roïns, sabeu donar coses bones als vostres fills, molt més el vostre Pare del cel donarà coses bones als qui li les demanen».

Missa del dia: subsidi litúrgic (Comissió Diocesana de Pastoral de l'Ambient i Ecologia Humana, València 2011). La primera lectura i l'evangeli no són els que toquen, però tota la resta pot ser útil.

* * * * *

La celebració de les quatre Témpores és una antiga tradició de l’Església romana que es va estendre a tota l'Església d'Occident. Seria un dia (o dies si se celebren en forma de tridu) per a incorporar —des de la litúrgia— el magisteri del papa Francesc sobre el do de la creació, lliurada a la humanitat i destinada per l'obra pasqual del Senyor a una nova creació. A les Hores majors la salmòdia és pròpia, també els himnes. A l’Ofici es proclama la cèlebre i bella oratio de sant Climent de Roma. L’Església ha recorregut i implora sempre l'ajuda de Déu en les necessitats del món, perquè siga alliberat de tot mal. Així mateix, tota pregària de petició implica sempre l'acció de gràcies i la conversió.

A l'antic calendari, les Témpores se celebraven en les quatre estacions de l'any que marcaven el ritme de la natura. Les Témpores de tardor eren les més significatives. Se celebraven en tres dies: dimecres i divendres (dies penitencials, de dejuni) i dissabte en què se celebrava com una vigília dominical. No pocs pensen que la Conferència Episcopal hauria de repensar el significat pastoral d'esta celebració (o celebracions) dignificada en els llibres litúrgics (Litúrgia de les Hores, Leccionari, Missal) amb una gran riquesa de continguts. Relacionada amb les Témpores hi ha la qüestió de les Rogatives. [font]

Santoral


Commemoració dels sants màrtirs que, durant la persecució sota l'emperador Dioclecià, van rebre la palma del martiri(† Trèveris, Alemanya, s. IV)

Santa Caritina, màrtir. († Gorgos, a Cilícia, s. IV)

Commemoració de santa Mamlaca, verge i màrtir, que, oriünda de la regió de Beth Garmay, es va traslladar a Pèrsia, actual Iraq, on va ser condemnada a mort pel rei Sapor II. († c. 343)

Sant Apol·linar, bisbe, germà de sant Avit, bisbe de Viena del Delfinat, que, home ple de fervor per la justícia i l'honestedat, va saber restituir el vigor i l'esplendor de la religió cristiana en esta seu, durant llarg temps desproveïda de pastor. († Valença, a la regió de la Gàl·lia Vienense, França actualment, c. 520)

Commemoració dels sants Maur [o Maure o Mur] i Plàcid, monjos, que des de la seua adolescència van ser deixebles de l'abat sant Benet(† s. VI)

Plàcid, deixeble de sant Benet (s. VI) i conegut únicament pels Diàlegs de sant Gregori el Gran, era venerat antigament com a confessor el 5 d'octubre, data en què el martirologi Jeronimià esmenta un màrtir homònim de Sicília. Al segle XI a Montecassino es van confondre els dos Plàcids, i un segle després, Pere el Diaca teixí la faula que el fa morir a Messina amb altres trenta-sis monjos. [font: MCL, p. 1534]

Els Diàlegs de Sant Gregori el Gran presenten sant Maur com un dels primers deixebles de sant Benet, i fa veure en ell la plasmació de l'ideal d'obediència. Segons una tradició poc fundada, Maur degué ser enviat a la Gàl·lia per establir un monestir. De fet, el nostre sant ha estat confós amb l'abat Maur Glanfeuil, a l'Anjou (s. VII). [font: MCL, p. 998]

Sant Jeroni, bisbe, que va enriquir la seua Església amb munificència i sol·licitud pastoral. († Nevers, França, 816)

Sant Meinolf, diaca, que va construir i va enriquir el monestir de Böddeken, i el va confiar a una comunitat de vèrgens. († Paderborn, lloc de Saxònia, actual Alemanya, c. 857)

Commemoració de sant Froilà de Lugo, bisbe, que primer va ser eremita i després, ordenat bisbe, va evangelitzar les regions alliberades del jou dels musulmans, va propagar la vida monàstica i es va distingir per la seua beneficència cap als pobres. († León, 905)

Sant Atilà de Zamora, bisbe, que, quan era monjo monjo, va ser company de sant Froilà en la predicació de Crist per les terres devastades pels musulmans. († Zamora, 916)

Beat Pere d'Imola, cavaller de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem, que es va distingir per la seua caritat en la cura de malalts. († Florència, Itàlia, 1320)

Commemoració de santa Flora, verge de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem, que es va dedicar a atendre els malalts pobres en un hospital i va viure íntimament unida amb el cor i el cos, a la Passió de Crist. († Beaulieu, en el territori de Cahors, a França, 1347)

Beat Sants, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, al qual seguien les multituds quan predicava la Paraula de Déu. († Cori, lloc del Laci, a Itàlia, 1392)

Beat Raimund [o Raimond o Raimon] delle Vigne o de Càpua, prevere de l'Orde de Predicadors, que va ser prudent moderador espiritual de santa Caterina de Siena, de qui va compondre una fidel biografia. († Nüremberg, a Baviera, actual Alemanya, 1399)

Beat Mateu (Joan Francesc) Carreri, prevere de l'Orde de Predicadors, que va ser vehement i fecund predicador de la Paraula de Déu en el seu temps. († Vigevano, a la regió italiana de Llombardia, 1470)

Beats màrtirs Guillem Hartley i Joan Hewett, preveres, i Robert Sutton, que, per la seua constant fidelitat a l'Església catòlica, en temps de la reina Isabel I van ser penjats prop de la ciutat, però en diferents llocs. († Londres, 1588)

Santa Anna Schäffer, verge, la qual, als dèneu anys, en el seu ofici de serventa es va abrasir amb aigua bullent i, després, després d'agreujar-se el seu estat de salut, va viure amb ànim seré en esperit de pobresa i oració, oferint el seu dolor per la salvació de les ànimes. († Mindelstetten, al territori de Ratisbona, a Alemanya 1925)

Beat Bertomeu Longo, jurisperit, que, preocupat pel culte a Maria i la formació cristiana dels llauradors i dels xiquets, va fundar el santuari del Rosari, a la vall de Pompeia, i també una congregació de Germanes amb el mateix títol, amb els béns que generosament li va donar la seua piadosa esposa. († Pompeia, prop de Nàpols, a Itàlia, 1926)

Sant Tranquil·lí Ubiarco, prevere i màrtir, que en la persecució contra l'Església no va deixar de complir amb les seues funcions ministerials, per la qual cosa va ser penjat d'un arbre, i va acabar així el seu gloriós martiri. († Prop del lloc de Tepatitlán, a Mèxic, 1928)

Beat Rafael Alcocer Martínez (Cuesta de la Elipa, Madrid 1936). Màrtir. Sacerdot benedictí del priorat de Montserrat de Madrid, dependent de l'abadia de Santo Domingo de Silos, afusellat in odium fidei.

Santa Maria Faustina (Elena) Kowalska, verge de la Congregació de Germanes de la Mare de Déu de la Misericòrdia, que va anunciar sol·lícita el misteri de la divina misericòrdia. († Cracòvia, a Polònia, 1938)

Beat Marià Skrzypczak, prevere i màrtir, que, durant l'ocupació de Polònia per un règim contrari a Déu, per la seua invicta fe va rebre el martiri en ser afusellat davant de  l'església del lloc de Plonkowo, també a Polònia (1939)

Beat Albert Marvelli (Rimini, Itàlia 1918-1946). Laic, enginyer, polític, membre de l'Acció Catòlica.

4 d'octubre de 2024, divendres: Sant Francesc d'Assís

DIVENDRES DE LA SETMANA XXVI / II


Lectura primera Jb 38,1.12-21; 40,3-5

¿Has donat mai ordes al matí?

¿Has visitat les fonts del mar?


Lectura del llibre de Job


El Senyor, des de la tempesta, va dir a Job:

«Des que estàs en el món, ¿has donat mai ordes al matí? ¿Has indicat a l'aurora el lloc on ha de nàixer, per tal que agarre la terra per les puntes i n'espolse els malvats? Aleshores, com argila modelada, la terra mostra els relleus, marcats com els plecs d'un vestit; la llum dels malvats s'apaga i el braç prepotent es trenca. ¿Has visitat les fonts del mar? ¿Has caminat pel fons de l'oceà? ¿Has descobert les portes de la Mort, l'entrada del país de la foscor? ¿Tens idea de l'amplària de la terra? Dis-me, si ho saps, quines mides té. ¿Saps en quin cantó residix la llum, i de quin lloc arriba la foscor, cas que les vullgues tancar i encaminar-les a sa casa? ¡Tot això ho hauries de saber si havies nascut quan ho vaig crear, si comptes tants anys de vida!»

Job va dir al Senyor:

«¿Què puc respondre, jo que soc tan poca cosa? Em pose la mà sobre els llavis i calle. Ja he parlat massa: no replicaré, no diré res més».


Salm responsorial 138,1-3.7-8.9-10.13-14ab (R.: 24b)

M'heu observat, Senyor, i em coneixeu,

vós sabeu quan m'assente o quan m'alce,

descobriu de lluny el meu pensar,

sabeu bé si camine o si repose,

vos són coneguts tots els meus passos.


R. Guieu-me, Senyor, per camins eterns.


¿A on aniré lluny del vostre esperit?

¿A on fugiré lluny de la vostra mirada?

Si puge al cel, allà esteu,

si baixe a l'infern, allí vos trobe. R.


Si prenc les ales de l'aurora

per a volar a l'altra vora de la mar,

allí em du la vostra ma,

m'agarra la vostra dreta. R.


Vós heu creat el meu interior,

m'heu teixit en les entranyes de ma mare.

Vos done gràcies

per haver-me fet tan admirable,

les vostres obres són portentoses. R.


Al·leluia Salm 94,8ab

No enduriu, hui, els vostres cors;
escolteu la veu del Senyor.

Evangeli Lc 10,13-16

Qui em nega a mi, nega el qui m'ha enviat

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús va dir:
«Ai de tu, Corazín! Ai de tu, Betsaida! Si a Tir i a Sidó hagueren vist els miracles que s'han fet ací, ja fa temps que haurien fet penitència, coberts de sac i cendra. Però en el juí la sort de Tir i de Sidó serà més suportable que la vostra.
I tu, Cafarnaüm, ¿et creus que seràs elevada fins al cel? ¡Baixaràs al país dels morts!
Qui vos escolta a vosaltres m'escolta a mi. Qui vos nega, em nega a mi; i qui em nega a mi, nega el qui m'ha enviat».

 

SANT FRANCESC D'ASSÍS

Sermó de sant Francesc als ocells,
de Giotto
Memòria de sant Francesc, el qual, després d'una joventut despreocupada, es va convertir a la vida evangèlica a Assís, localitat de l'Úmbria, a Itàlia, i va trobar a Crist sobretot en els pobres i necessitats, fent-se pobre ell mateix. Va instituir els Germans Menors i, viatjant, va predicar l'amor de Déu a tots i va arribar fins i tot a Terra Santa. Amb les seues paraules i actituds va mostrar sempre el seu desig de seguir a Crist, i va triar morir ajagut sobre la terra nua. (1226)

Sant Francesc d'Assís, titular de les esglésies parroquials d'Aigües, l'Altet, Balones, la Granja de la Costera, Margarida, la Marina, una d'Alacant, una de Benicalap, una de Benidorm, una de Castelló de la Plana, una de Cullera, una d'Elx, una de Llíria, una d'Oliva, una de Mislata, una de Vila-real, una de Villena, cotitular d'una església parroquial d'Alcoi i una de Manises.

Sant Francesc d'Assís va morir la nit entre el 3 i el 4 d'octubre de l'any 1226, al convent de la Porciúncula. Havia nascut a la mateixa ciutat el 5 juliol de 1182: tenia doncs 44 anys. La seua va ser una mort pasqual: va manar llegir la Passió del Senyor des del capítol 13 de sant Joan. De seguida va pregar que li portaren un pa i el va repartir entre els presents en senyal de pau i d'amor fraternal dient: "Jo he fet tot el que era a les meues mans, que Crist vos ensenye a fer el que és a les vostres mans". Va manar que li prestaren una túnica per a morir en summa pobresa. Els seus germans el van estirar a terra i el van cobrir amb un vell hàbit. Francesc va exhortar-los a l'amor de Déu, de la pobresa i de l'Evangeli, "per damunt de totes les regles", i va beneir tots els seus deixebles, tant els presents com els absents. Mentre agonitzava, els seus germans cantaven el "Càntic al germà sol", amb el vers, que feia poc havia afegit: "Alabat sigueu, Senyor meu, per la nostra germana la mort corporal, de la qual cap home vivent no pot escapar". Esposat amb la santa Pobresa moria el pobrissó d'Assís. L'Estimat li havia regalat un cos semblant al seu, ja que des de l'any 1224 havia rebut els signes o estigmes de la Passió. [font]

Festa de Sant Francesc a la Granja de la Costera, a Nàquera i a Polop.

Festa a Planes

Aniversari de la mort de monsenyor Josep Pont i Gol, que fou bisbe de Sogorb i de Sogorb-Castelló (Solsona, 1995)

Santoral


Sant Petroni, bisbe, que va passar de les responsabilitats polítiques a la funció sacerdotal, i va ensenyar amb els seus escrits i el seu exemple la realitat de l'ofici episcopal. († Bolonya, Itàlia, c. 450)

Sant Quintí, màrtir († A la regió de la Gàl·lia Turonense, hui França, s. VI)

Santa Àurea, abadessa, designada per sant Eloi per a regir el monestir que havia fundat dins de la ciutat segons la Regla de sant Columbà, en el qual van arribar a viure tres-centes verges. († París, 856)

Beat Francesc Xavier Seelos, prevere de la Congregació del Santíssim Redemptor, que, oriünd de Baviera, va atendre amb tot zel les necessitats de xiquets, jóvens i emigrants. († Nova Orleans, ciutat de Louisiana, als Estats Units d'Amèrica del Nord, 1867)


Beat valencià Enric Morant i Pellicer, prevere, màrtir (memòria a Barx i Bellreguard). († Xeraco, 1936)

Beat valencià Josep Canet i Giner (memòria a Catamarruc i Bellreguard), prevere, màrtir. († prop de Gandia, 1936)

Beat valencià Alfred Pellicer i Muñoz, estudiant franciscà, màrtir (memòria a Bellreguard). († Bellreguard, 1936)

Servent de Déu Tomàs de Celano, deixeble de sant Francesc. († Val de' Varri, Itàlia, ca. 1265)

3 d'octubre de 2024, dijous: Sant Francesc de Borja

DIJOUS DE LA SETMANA XXVI / II


Lectura primera Jb 19,21-27

Sé que el meu defensor viu

Lectura del llibre de Job

Job va dir: «¡Compadiu-vos de mi, amics meus, que la mà del Senyor m'ha malferit! ¿Per què m'esteu perseguint, com Déu em perseguix? ¿Encara no m'heu mossegat prou? ¡Si les meues paraules pogueren quedar escrites! ¡Si foren gravades amb un cisell d'acer i amb plom, marcades per sempre en la roca!
Però jo sé que el meu defensor viu i que al final s'alçarà de la pols. I, després que m'arranquen la pell, ja sense carn, contemplaré a Déu. Jo mateix el contemplaré, el voran els meus ulls, no els d'un altre: es fon tot el meu interior».

Salm responsorial 26,7-8a.8b-9abc.13-14 (R.: 13)

Escolteu el meu clam, Senyor,
compadiu-vos de mi, responeu-me.
De part vostra, el cor em diu:
«Busqueu la meua presència».

R. Segur que en la terra dels vius
voré la bondat del Senyor.

Busque la vostra presència;
Senyor, no vos amagueu.
No sigau sever
ni aparteu el vostre servent,
vós que sou la meua ajuda. R.

Segur que en la terra dels vius
voré la bondat del Senyor.
¡Espera en el Senyor! ¡Sigues valent!
¡Que el teu cor no flaquege!
¡Espera en el Senyor! R.

Al·leluia Mc 1,15

El Regne de Déu està prop.
Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova.

Evangeli Lc 10,1-12

La pau que els desitgeu reposarà damunt d'ells

Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, el Senyor en designà uns altres setanta-dos, i els envià davant d'ell, de dos en dos, a cada poble i a cada lloc per on ell mateix havia de passar. I els va dir: «La collita és abundant, però els segadors són pocs: demaneu a l'amo dels sembrats que envie segadors als seus sembrats. Aneu: jo vos envie com a corders enmig de llops. No porteu sac, ni alforja, ni sandàlies, no pareu a saludar ningú pel camí. Quan entreu en una casa, primer saludeu: "Pau en esta casa". Si hi ha gent de pau, la pau que els desitgeu reposarà damunt d'ells; si no, tornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa, menjant i bevent d'allò que tinguen: el qui treballa bé es mereix el seu jornal. No aneu de casa en casa. 
Si en un poble vos acullen bé, mengeu el que vos posen a taula, cureu els malalts que hi haja i digueu a la gent d'allí: "El Regne de Déu està prop de vosaltres". Però, si en un poble no vos volen acollir, eixiu als carrers i digueu: "Fins la pols del vostre poble, que se'ns ha apegat als peus, ens l'espolsem i vos la deixem. Però sapiau que el Regne de Déu està prop". Vos assegure que el dia del juí, la sort de Sodoma serà més suportable que la d'aquell poble».

 

Sant Francesc de Borja,
d'Alonso Cano (Museu de
Belles Arts de Sevilla). 1624

SANT FRANCESC DE BORJA

Memòria

Memòria obligatòria a l'arxidiòcesi de València. Lliure en altres.

Fem memòria hui de sant Francesc de Borja, prevere, nascut a Gandia l'any 1510. Morta la seua dona, amb qui havia tingut huit fills, va ingressar en l'Orde de la Companyia de Jesús, i a pesar d'haver abdicat del seu títol de virrei i rebutjat la dignitat cardenalícia, va ser elegit tercer prepòsit general de l'Orde, i va ser memorable per la seua austeritat de vida i oració. Va morir a Roma l'any 1572.

Sant Francesc de Borja, prevere, titular de l'església parroquial de la Carroja (la Vall de Gallinera), una de Gandia i una de València. Dona nom a un arxiprestat de la diòcesi de València. A Roma, prop de San Pietro, hi ha l'església de San Francesco Borgia dei Gesuiti. A Catània també té una església dedicada.

Del Diari de sant Francesc de Borja

"Dia 1r. Consolació. Comença l'exercici nou de les hores, demanant altrament veure les criatures en el Creador i sobretot el proïsme. I jo sense nafra. "Déu del meu cor". Viure en el Senyor. L'amor amb què el Pare dona el Fill i amb el que vingué i el de l'Esperit Sant amb qui es donà. Demanar aquest amor per a oblit de ço d'ací i per viure en el Senyor com si no veiés res més que Ell.

Dia 3. Començà la vida de la vespra de sant Francesc. Repartir l'oració mental pels col·legis. Memorial a banda".

(Francesc de Borja i Aragó: "Octubre [de 1565]", Diari, edició i traducció a cura de Joan Iborra, 3 i 4, València 2010, p. 158).

* * * * *

A Massamagrell, festa a Sant Joan Apòstol

A Nàquera, festa a la Mare de Déu de l'Encarnació


Martirologi Romà

Elogis del dia 3 d'octubre

Commemoració de sant Dionís [o Donís o Dionisi] l'Areopagita, que es va adherir a Crist en escoltar l'apòstol sant Pau parlant davant de l'Areòpag, i va ser primer bisbe d'Atenes († s. I).

Santa Càndida, màrtir. († Roma, s. inc.)

Commemoració dels sants Faust, Gai, Pere, Pau, Eusebi, Querimó, Luci i altres dos, tots els quals, primer en temps de l'emperador Deci i després sota Valerià, per mandat del prefecte Emilià van patir de moltes maneres, juntament amb el bisbe Dionís, i arribaren a ser confessors de la fe; entre ells, Faust va aconseguir la palma del martiri sota l'emperador Dioclecià. († Alexandria, a Egipte, s. III/IV)

Commemoració de sant Hesiqui, monjo, deixeble de sant Hilarió i company seu de peregrinació. († Mayuma, a Palestina, s. IV)

Commemoració de sant Maximià, bisbe de Bagai, a Numídia, actual Algèria, que, apallissat repetides vegades pels heretges, va ser precipitat des de l'alt d'una torre i el van deixar per mort, però, recollit per uns transeünts, es va recuperar i no va deixar de lluitar per la fe catòlica. († c. 410)

Sant Ciprià [o Cebrià], bisbe, deixeble de sant Cesari d'Arle, que va defensar en diversos sínodes la fe ortodoxa sobre la gràcia, ensenyant que ningú pot arribar al diví sense abans haver sigut cridat per la gràcia de Déu. († Toulon, a la regió de Provença, a la Gàl·lia, hui França, c. 543)

Entre els saxons, dos sants màrtirs de nom Evald, un anomenat "Negre" i l'altre "Blanc", tots dos preveres i oriünds d'Anglaterra, que, seguint l'exemple de sant Willibrord i els seus companys, van passar a evangelitzar Saxònia, on, després de començar a predicar a Crist, van ser capturats pels pagans i van consumar el martiri. († 695)

Beat Ot o Otó, fundador i primer abat. († monestir de Metten, a Baviera, actual Alemanya, 802)

Sant Gerard, primer abat del monestir de Brogne, que ell mateix havia fundat. Va treballar per a instaurar la disciplina monàstica a Flandes i Lotaríngia, i va ajudar molts monestirs a recuperar l'observança primitiva. († regió de Namur, en Lotaríngia, actualment Bèlgica, 959)

Va nàixer a Staves, comtat de Namur, a finals del segle IX, i va morir a Brogne o Saint-Gérard, el 3 d'octubre del 959. El jove Gerard, com la major part dels hòmens de la seua categoria, en un principi va fer la carrera de les armes. La devoció que professava malgrat trobar-se entre les distraccions del campament era digna d'admiració.
Aclaparat per l'edat i les malalties, va posar vicaris o abats en el seu lloc en diferents abadies que tenia al seu càrrec, i es va retirar al de Brogne. Encara va tenir coratge per fa er un viatge a Roma amb la finalitat d'obtenir una butla que confirmara els privilegis de l'anomenada abadia. Al seu retorn va realitzar una visita final a totes les comunitats que havia reorganitzat. El seu cos encara es conserva a Brogne, ara anomenada Saint-Gérard. [font]

Beat Adelgot, bisbe, deixeble de sant Bernat a Clairvaux, que va ser un bon exemple de disciplina monàstica. († Chur, a la regió d'Helvècia, hui Suïssa, 1160)

Beats Ambròs Francesc Ferro, prevere, i companys, màrtirs,* que van donar la vida víctimes de l'opressió que es va desencadenar contra la fe catòlica († Al costat del riu Uruaçu, prop de Natal, al Brasil, 1645).

* Els noms són: beats Antoni Baracho, Antoni Vilela Cid, Antoni Vilela fill i la seua filla, Diego Pereira, Manuel Rodrigues Moura i la seua esposa, filla de Francesc Dias fill, Francesc de Bastos, Francesc Mendes Pereira, Joan da Silveira, Joan Lostau Navarro, Joan Martins i set jóvens, Josep do Porto, Mateu Moreira, Simó Correia, Esteve Machado de Miranda i dos filles seues, i Vicent de Souza Pereira.

Beat Crescenci García Pobo, prevere dels Terciaris Caputxins de la Mare de Déu dels Dolors i màrtir. († Madrid, 1936)

Beat Jesús Jaramillo Monsalve (1916- prop de Fortul, departament d'Arauca, Colòmbia 1989). Bisbe d'Arauca, sacerdot de l'Institut per a les Missions Estrangeres de Yarumal, assessinat per odi a la fe per la guerrilla colombiana.

2 d'octubre de 2024, dimecres: Sant Àngel Custodi

SANT ÀNGEL CUSTODI DEL REGNE DE VALÈNCIA

Memòria

Antífona   Dn 3,58

Beneïu-lo, àngels del Senyor,
canteu-li alabances per sempre.

Monició d'entrada

Hui celebrem la memòria dels sants Àngels Custodis, protectors d'hòmens i dones i dels pobles per designi de Déu, i també missatgers de la seua voluntat.

Col·lecta

Oh Déu, que amb inefable providència
envieu els vostres sants àngels
per tal que siguen els nostres custodis,
concediu-nos a nosaltres, que vos supliquem,
trobar sempre defensa gràcies a la seua protecció
i disfrutar eternament de la seua companyia.
Per Jesucrist Senyor nostre.


L'evangeli d'esta memòria és propi.

La lectura primera és de la fèria corresponent.


Lectura primera Jb 9,1-12.14-16

Un home, discutint amb Déu, no tindria mai raó 

Lectura del llibre de Job 

Job respongué als seus amics: «Reconec, i no tinc cap dubte, que un mortal, discutint amb Déu, no tindria mai raó. Si Déu es posa a reclamar, no respondrà ni a una, de mil acusacions. És intel·ligent i poderós: ¿podrà viure en pau el qui li planta cara? 

Desplaça les muntanyes i no es nota, les capgira quan s'indigna. Mou la terra del seu lloc, i tremolen els pilars que la sostenen. Si ell ho mana, el sol no ix; pot tancar amb pany i clau les estreles. Ha desplegat el cel ell tot sol, i camina per les ones de la mar. Ha creat l'Óssa, l'Orió, les Plèiades i totes les constel·lacions. Ha fet meravelles insondables, obra tants prodigis que ni es poden comptar. Passa pel meu costat i no el veig, em passa a tocar i no el sent. Si vol prendre alguna cosa, ¿qui li ho pot impedir? ¿Qui gosaria demanar-li explicacions? No, jo no li puc respondre, no puc buscar raons per a discutir contra ell. Encara que jo fora innocent, no li discutiria: suplicaria només el qui m'ha de jutjar, perquè, si jo el cridara a judici i ell s'hi presentara, no crec que escoltara tan sols el meu clam».


Salm responsorial 87,10bc-11.12-13.14-15 (R.: 3a)

Senyor, jo vos invoque cada dia,
i alce les mans a vós.
¿Fareu prodigis per als morts?
¿S'alçaran les ombres a donar-vos gràcies?

R. Que vos arribe la meua súplica, Senyor.

En els sepulcres, ¿qui parla del vostre amor?
¿I de la vostra justícia, en el país de la mort?
¿Coneix algú els vostres prodigis
en el lloc de les tenebres,
la vostra clemència en el país de l'oblit? R.

Jo vos demane auxili, Senyor,
cada matí vos arriba la meua súplica.
Senyor, ¿per què m'abandoneu
i m'amagueu la vostra mirada? R.

Al·leluia Salm 102,21

Beneïu el Senyor, tots els seus exèrcits,
ministres que apliqueu els seus designis.

Evangeli Mt 18,1-5.10

Els seus àngels veuen cara a cara el meu Pare en el cel

  Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En una ocasió, s'acostaren els deixebles a Jesús i li preguntaren: «¿Qui és el més gran en el Regne del cel?» Jesús va cridar un xiquet, el posà al mig i va dir: «Vos assegure que, si no canvieu i vos feu com els xiquets, no entrareu en el Regne del cel; o siga, que el qui es faça insignificant com este xiquet serà el més gran en el Regne del cel. I el qui accepta en el meu nom un xiquet com este, m'accepta a mi.

Sobretot guardeu-vos de despreciar qualsevol d'estos xiquets, perquè els seus àngels veuen contínuament cara a cara el meu Pare en el cel.


Sobre les ofrenes

Acolliu, Senyor,
els dons que vos presentem
en honor dels vostres sants àngels
i feu que, amb la seua protecció constant,
sigam deslliurats de qualsevol perill present
i arribem feliçment a la vida eterna.
Per Crist, Senyor nostre.

Antífona de la comunió   cf. Sal 137,1

Vos enaltiré amb tot el cor, Senyor,
vos cantaré en presència dels àngels.

Postcomunió

Senyor, que en este sagrament
ens heu donat el pa de la vida eterna,
guieu-nos, amb l'assistència dels vostres àngels,
pels camins de la salvació i de la pau.
Per Crist, Senyor nostre.

Sant Àngel Custodi del Regne de València


El Sant Àngel Custodi del Regne de València, titular d'una església parroquial de València i una de la Vall d'Uixó.

  • Vicent Sorribes: El Sant Àngel Custodi, patró de València i del Regne (1959).
  • Josep Miquel Bausset: L'Àngel Custodi del Regne de València (4 d'octubre del 2015).
  • Paraula del dia: àngel (AVL).

  • * * * * *


    Aniversari del naiximent de Gandhi (1869)

    Aniversari del naiximent de Grahan Greene (1904)

    Santoral


    Sant Eleuteri, màrtir. († Nicomèdia, ciutat de Bitínia, hui Turquia, s. III/IV)

    Sant Saturi de Sòria, eremita(† Numància, a la Hispània Cartaginesa, 606)

    Mort de sant Leodegari [o Llogari], bisbe d'Autun, el qual, sotmés a diversos suplicis i encegat, va ser condemnat a mort injustament per Ebroí, majordom de palau del rei Teodoric.
    Amb ell es commemora la memòria del seu germà Gerí, màrtir, que dos anys abans, per orde del mateix Ebroí, havia sigut lapidat. († Saint-Léger, al territori d'Arres, a Nèustria, actual França, 679-680 i 677)

    Sant Beregís d'Andage, abat, fundador en aquest lloc un monestir de canonges regulars, que ell va presidir amb fidelitat. († Andage, als boscos d'Ardennes, a Austràsia, actualment Bèlgica, c. 725)

    Sant Ursicí, bisbe de Coira [Chur] i primer abat del monestir de Disentis, que ell mateix havia fundat. († la Rècia, Suïssa en l'actualitat, s. VIII)

    Commemoració de sant Teòfil de Bulgària, monjo, que per defensar el culte de les santes imatges va ser torturat cruelment per l'emperador Lleó l'Isàuric, i després exiliat. († Constantinoble, hui Istanbul, a Turquia, 795)

    Beat Berenguer de Peralta, bisbe († Lleida, 1256), venerat com a tal a la diòcesi de Lleida.

    Beats Lluís Yakichi i Llúcia, esposos, juntament amb els seus fills Andreu i Francesc, màrtirs, que van morir per Crist. La mare i els fills van ser decapitats en presència del pare, i este va ser cremat viu. († Nagasaki, al Japó, 1622)

    Beat Jordi Edmund René, prevere i màrtir, que, quan era canonge de Vézelay, durant la Revolució Francesa va ser empresonat per la seua condició de sacerdot i va morir víctima de tuberculosi. († En la mar enfront de Rochefort, en el litoral nord de França, en una vella nau ancorada, 1794)


    Beat Antoni Chevrier
    Beat Antoni Chevrier, prevere, que va instituir l'Institut del Prado, per a preparar sacerdots destinats a ensenyar la doctrina cristiana a jóvens pobres. († Lió, França, 1879)

    Beat Joan Beyzym, prevere de l'orde de la Companyia de Jesús, que va exercir el seu ministeri entre els leprosos, als quals va prodigar una obra de caritat en favor dels seus cossos i dels seus esperits. († Fianarantsoa, a l'illa de Madagascar, 1912). La Companyia de Jesús el celebra el 13 d'octubre a Espanya.

    Joan Beyzym nasqué a Wielkie (Polònia) el 1850. Ordenat sacerdot a Cracòvia el 1881, fou prefecte d'estudis i professor primer en el col·legi de Tamopol, i després a Chyrow. Ací sentí la crida a dedicar-se completament al servici dels leprosos en una missió pobra. Amb el permís del Pare General, anà a Madagascar a finals de l'any 1898, i a Ambahivorakel començà el seu apostolat entre 150 leprosos que vivien en unes condicions de misèria indescriptible. Amb l'ajuda econòmica que li proporcionaren els seus connaturals polonesos, va projectar i construir per a ells un hospital, segons les tècniques mèdiques més avançades. Morí a Marana el 1912 i va ser sepultat al cementiri annex al leprosari. Va ser beatificat per Joan Pau II el 18 d'agost de 2002. [Font]

    Beats valencians Elies i Joan Baptista Carbonell i Mollà, preveres, màrtirs (memòria a Cocentaina). († Sax, 1936)

    Beata valenciana Maria Guadalupe (Maria Francesca) Ricart i Olmos, religiosa servita, màrtir (memòria a Albal). († Silla, 1936)

    Beats Francesc Carceller i Galindo, escolapi (mem. a Forcall), i Isidor Bover Oliver (mem. a Vinaròs), operari diocesà, preveres i màrtirs valencians. († Castelló de la Plana, 1936)

    Beata Maria Antonina Kratochwil, verge, de la Congregació de Germanes de les Escoles de Nostra Senyora i màrtir, que en temps de guerra va ser empresonada per la seua fe i va morir a causa de les tortures suportades per Crist. († Stanislanów, a Polònia, 1942)

    entrada destacada

    5 d'octubre de 2024, dissabte: Témpores d'acció de gràcies i de petició

    TÉMPORES D'ACCIÓ DE GRÀCIES I DE PETICIÓ Presentem en este dia d'acció de gràcies i de petició la nostra gratitud a Déu Pare, de qui...

    entrades populars