DILLUNS DE LA SETMANA XXIX / II
Lectura primera Ef 2,1-10
Déu ens ha donat la vida juntament amb Cristi ens ha entronitzat amb ell en el celLectura de la carta de sant Pau als cristians d'EfesGermans, en un altre temps éreu morts per les vostres culpes i pecats. Vivíeu a la manera d'este món i del prìncep de la potestat de l'aire, l'esperit que, en estos moments, actua en els rebels a Déu. Nosaltres també havíem viscut com ells: seguíem les nostres passions i satisféiem els nostres desigs i capricis. Per això, naturalment, mereixíem la reprovació com els altres.Però Déu, que és ric en misericòrdia, ens ha estimat amb un amor tan gran que ens ha donat la vida juntament amb Crist, a nosaltres, que érem morts pels nostres pecats: és per gràcia que heu sigut salvats. I juntament amb Jesucrist ens ha ressuscitat i ens ha entronitzat en el cel, per a manifestar als segles que vindran la immensa riquesa de la seua gràcia i la bondat que ha tingut per nosaltres en Jesucrist.És per la gràcia que heu sigut salvats per mitjà de la fe. I açò no ve de vosaltres: és un do de Déu. No és fruit tampoc de les obres, per tal que ningú puga gloriar-se'n. Som obra seua: Déu ens ha creat en Jesucrist, i ens ha destinat a realitzar les bones obres, que ell mateix havia disposat a fi que les practicàrem.
Salm responsorial 99,2.3.4.5 (R.: 3b)
Aclameu el Senyor, per tota la terra,honoreu el Senyor amb cants de festa,entreu davant d'ell amb crits d'alegria.R. El Senyor és el nostre creador i som seus.Reconeixeu que el Senyor és Déu,que és el nostre creador i que som seus,som el seu poble i el ramat que ell pastura. R.Entreu als seus portals enaltint-lo,canteu alabances als seus atris,enaltiu i beneïu el seu nom. R.«¡Que bo és el Senyor!Perdura eternament el seu amor,és fidel per segles i segles». R.
Al·leluia Mt 5,3
Feliços els pobres en l'esperit:d'ells és el Regne del cel.
Evangeli Lc 12,13-21
Tot això que has acumulat, ¿per a qui serà?᛭ Lectura de l'evangeli segons sant LlucEn aquell temps, u d'entre la gent digué a Jesús: «Mestre, ordena al meu germà que es partixca amb mi l'herència».Jesús li contestà: «Home, ¿qui m'ha nomenat a mi jutge o mediador entre vosaltres?»I, dirigint-se a tots, va afegir: «Estigueu alerta, guardeu-vos de tota ambició de riquesa, perquè, ni que nade en la'bundància, la vida d'un home no depén dels seus béns».I els ho explicà amb una paràbola:«A un home ric, la terra li va donar molt. Ell cavil.lava: "¿Què faré si no tinc on guardar tanta collita?. I es va dir: "Ja sé què he de fer: tiraré a terra els graners i en construiré de més grans, on puga guardar tot el meu gra i els meus béns. Després podré dir-me a mi mateix: Tens molts béns en reserva per a molts anys: reposa, menja, beu i divertix-te". Però Déu li va dir: "Insensat! Esta mateixa nit et reclamaran la vida, i tot això que has acumulat, ¿per a qui serà?" Açò passa al qui reunix tresors per a ell mateix i no es fa ric als ulls de Déu».
* * * * *
Festa de la Mare de Déu Pobra a Xaló
- J.M. Bausset: La Mare de Déu Pobra (2015)
Festa de Santa Úrsula a Caudiel i Sinarcas
Dilluns de Fira a Onda
Dia Mundial de l'Estalvi d'Energia
L'estalvi d'energia
Hem d'examinar els nostres hàbits en l'ús d'energia, en el consum, el transport i l'alimentació. Cal eliminar de les nostres economies els aspectes no essencials i nocius i crear formes fructíferes de comerç, producció i transport de mercaderies.
(Papa Francesc: Missatge per a la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, núm. 3, 2020)
462. La naturalesa apareix com un instrument en les mans de l'home, una realitat que ell ha de manipular constantment, especialment mitjançant la tecnologia. A partir del pressupost, que s'ha revelat errat, que hi ha una quantitat il·limitada d'energia i de recursos utilitzables, que la seua regeneració immediata és possible i que els efectes negatius de les manipulacions de la naturalesa poden ser fàcilment absorbits, s'ha difós i preval una concepció reductiva que entén el món natural en clau mecanicista i el desenvolupament en clau consumista. El primat atribuït al fer i al tindre més que al ser, és causa de greus formes d'alienació humana.
[...]
470. [... ] Una particular atenció haurà d'atribuir-se a la complexa problemàtica dels recursos energètics. Els recursos no renovables, als quals recorren els països altament industrialitzats i els de recent industrialització, han de ser posats al servici de tota la humanitat. En una perspectiva moral caracteritzada per l'equitat i la solidaritat intergeneracional, també s'haurà de continuar, amb la contribució de la comunitat científica, a identificar noves fonts energètiques, a desenvolupar les alternatives i a elevar els nivells de seguretat de l'energia nuclear. L'ús de l'energia, per la seua vinculació amb les qüestions del desenvolupament i l'ambient, exigeix la responsabilitat política dels Estats, de la Comunitat Internacional i dels agents econòmics; estes responsabilitats hauran de ser il·luminades i guiades per la cerca contínua del bé comú universal.
(Compendi de la Doctria Social de l'Església)
Martirologi Romà
1. A Nicomèdia, a Bitínia, hui Turquia, sants Dasi, Zòtic i Caius [o Gaius o Cai o Gai], que eren servidors de l'emperador Dioclecià, i després de ser acusats falsament d'haver incendiat el palau, van ser condemnats a mort i llançats a la mar amb una pedra lligada al coll. (303)
2. A la ciutat de Colònia, a Germània, actual Alemanya, commemoració de les santes vèrgens que van entregar la seua vida per Crist, en el lloc de la ciutat on després es va alçar una basílica dedicada a santa Úrsula, verge innocent, considerada com la principal del grup (c. s. IV).
Bellíssima filla d'un rei bretó del segle IV, Úrsula va acceptar casar-se amb un rei pagà amb la condició que acceptara la fe cristiana. Va partir a les seues futures noces a Colònia amb 11 verges -que per un error es van transcriure com 11.000- però la trobada amb els huns d'Àtila va causar el seu martiri.
Sant Hilarió |
- J.M. Bausset: L'abat sant Hilarió (2015)
4. Commemoració de sant Malc, monjo, del qual sant Jeroni va exposar per escrit el testimoniatge de la seua ascesi i de la seua vida a Marònia, prop d'Antioquia de Síria, hui Turquia. (s. IV)
5. A Bordeus, a Aquitània, actual França, sant Severí, bisbe, el qual, originari de les regions d'Orient, va ser rebut calorosament per sant Amand, que el va voler com el seu successor. (s. V)
6. Prop de Laon, a la Gàl·lia, també França en l'actualitat, santa Cilina, mare dels sants bisbes Principi de Soissons i Remigi de Reims. (d. 458)
7. A Lió, de nou a la Gàl·lia, commemoració de sant Viàtor, lector, que, deixeble i ministre del bisbe Just de Lió, va seguir-lo en el seu retir a Egipte i en la seua mort. (post 481)
8. A Trèveris, lloc d'Austràsia, a l'actual Alemanya, sant Vendelí, eremita. (s. VII)
9. A Marsella, ciutat de Provença, a la Gàl·lia, hui França, sant Mauront, bisbe, que va ser també abat del monestir de Sant Victor (ca. 780)
10. A Cortona, a la regió italiana de Toscana, beat Pere Capucci, prevere de l'Orde de Predicadors, el qual, meditant sobre la mort, es va exercitar en la vida espiritual i amb la seua predicació va exhortar els fidels a evitar la mort eterna. (1445)
11. Beata Maria Llorença Requesens Llong (en italiano: Maria Lorenza Longo; 1463- Nàpols, Itàlia 1539). Viuda del regent aragonés de Nàpols, fou la fundadora de les Germanes Clarisses Caputxines, i de l'hospital d'incurables de Nàpols.
12. A Seül, ciutat de Corea, sant Pere Yu Taech'ol, màrtir, que a tretze anys exhortava els companys de presó a acceptar els turments, i va consumar el seu martiri en rebre cent assots i ser escanyat. (1839)
13. Beats Genar Fueyo Castañón y companys* (Nembra, Astúries, España, 1936), màrtirs. En Genar, sacerdot diocesà, rector, i tres laics de la parròquia i membres de l'Adoració Nocturna.
* Isidre Fernández Cordero, Segon Alonso González i Antoni González Alonso.
12. Al lloc de Belencito, prop de Medellín, a Colòmbia, beata Laura de Santa Caterina de Siena Montoya i Upeguí, verge, que amb notable succés es va dedicar a anunciar l'Evangeli entre els pobles indígenes que encara desconeixien la fe en Crist, i va fundar la Congregació de Germanes Missioneres de Maria Immaculada i Santa Caterina de Siena. (1949)
13. Beat Carles d'Àustria (1887-1922), emperador d'Àustria i rei d'Hongria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada