14 d'octubre de 2024, dilluns: Sant Calixt

DILLUNS DE LA SETMANA XXVIII / II


Lectura primera Ga 4,22-24.26-27.31-5,1

No som fills d'una esclava, sinó d'una mare lliure

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Galàcia

Germans, diu l'Escriptura que Abraham tenia dos fills, un d'Agar, l'esclava, i un altre de Sara, l'esposa lliure. El de l'esclava va nàixer per una decisió humana, però el de l'esposa lliure va nàixer en compliment d'una promesa divina. Tot això té una significació més alta. Les dos dones representen dos aliances de Déu. La primera, feta en la muntanya del Sinaí, és representada per Agar, que dona fills esclaus. Però la nostra mare, lliure, és la Jerusalem del cel. D'ella diu l'Escriptura: 
«Crida d'alegria, tu que no eres mare, 
celebra-ho i aclama, tu que eres estèril, 
perquè la que havia quedat abandonada 
ara té més fills que la que no va perdre el marit».
Per tant, germans, no som fills d'una esclava, sinó d'una dona lliure. Crist ens ha alliberat de l'esclavitud i vol que sigam lliures. Manteniu-vos així. No vos sotmeteu una altra vegada al jou de l'esclavitud.

Salm responsorial 112,1-2.3-4.5-7 (R.: 2)

Servents del Senyor, alabeu-lo,
alabeu el nom del Senyor.
Siga beneït el nom del Senyor,
ara i per tots els segles.

R. Siga beneït el nom del Senyor,
ara i per tots els segles.

O bé:

Al·leluia.

Des de l'eixida fins a la posta del sol
alabeu el nom del Senyor.
El Senyor sobrepassa tots els pobles,
la seua glòria sobrepuja el cel. R.

¿Qui com el Senyor, el nostre Déu,
que viu molt amunt,
i s'inclina per a mirar el cel i la terra?
Alça de la pols el desvalgut,
trau el pobre de la cendra. R.

Al·leluia Salm 94,8ab

No enduriu, hui, els vostres cors;
escolteu la veu de Déu.

Evangeli Lc 11,29-32

A la gent d'esta generació,
Déu no els donarà cap altre senyal que el de Jonàs

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, s'anava reunint més gent entorn de Jesús, i ell començà a dir:
«La gent d'esta generació és malvada: demana un senyal prodigiós, però Déu no els en donarà cap altre que el de Jonàs. El Fill de l'home serà un senyal per als d'esta generació de la mateixa manera que Jonàs ho va ser per a la gent de Nínive.
El dia del juí, la reina del país del sud acusarà la gent d'esta generació i els condemnarà, perquè ella va vindre de l'altra punta del món per a escoltar la saviesa de Salomó, i ací hi ha algú més gran que Salomó.
El dia del juí, els habitants de Nínive acusaran la gent d'esta generació i els condemnaran, perquè ells es convertiren quan Jonàs els va predicar, i ací hi ha algú més gran que Jonàs».

* * * * *

Sant Calixt

Sant Calixt I, papa
Sant Calixt [o Calixte] I, papa i màrtir, que quan era diaca, després d'un desterrament a l'illa de Sardenya, va tindre cura del cementeri de la via Àpia que porta el seu nom, on va deixar per a la posteritat les memòries de màrtirs. Elegit després papa, va promoure la recta doctrina i va reconciliar benignament els apòstates, per a acabar el seu intens pontificat amb la glòria del martiri. En este dia es commemora la seua sepultura al cementeri de Calepodi, a la via Aurèlia, a Roma. (c. 222) 

Sant Calixt I, papa i màrtir, (mem. ll.) patró de la Pobla Llarga.
A la Pobla Llarga, festa a Sant Calixt

A la Vall d'Uixó, festa de la Sagrada Família

A Vinalesa, festa a Sant Honorat

Festa a Ludiente

Martirologi Romà


A la ciutat de Càpua, a la Campània, regió de l'actual Itàlia, sant Llúpol, màrtir(s. inc.)

A Rímini, a la regió d'Emília-Romanya, també a Itàlia, sant Gaudenci, bisbe, que és venerat com a primer pastor durant el temps de persecució. (s. IV)

A Bruges, a la Gàl·lia Bèlgica, actual Bèlgica, sant Donacià, bisbe de Reims, les relíquies del qual es conserven en eixa població. (389)

A Todi, ciutat de l'Úmbria, a Itàlia, sant Fortunat, bisbe, que, com relata el papa sant Gregori el Gran, va demostrar una abundant caritat en la cura dels malalts. (s. V)

Al territori de Châlons, a la Champagne, regió de la Gàl·lia, hui França, santa Manequilde, verge(s. V)

A Luni, a la regió italiana de Ligúria, commemoració de sant Venanci, bisbe, que es va ocupar del clero i dels monjos, i va ser amic del papa sant Gregori el Gran. (s. VII)

A Beauvais, a Nèustria, França en l'actualitat, santa Angadrisma, abadessa del monestir fundat per sant Ebrulf, anomenat Oratori (hui Oroër) per posseir diversos llocs d'oració, on se servia a Déu sense intermissió. (c. 695)

A San Severino, lloc del Picé, actual regió italiana de les Marques, sant Doménec, anomenat "Lorigato", per la cuirassa de ferro que portava cenyida al cos, prevere de l'Orde dels Camaldulencs, que havent sigut ordenat simoníacament, es va fer monjo eremita i, deixeble de sant Pere Damià, va portar una vida austera i disciplinada. (1060)

A Angers, a França, beat Jaume Laigneau de Langellerie, prevere i màrtir, que durant la Revolució Francesa va ser decapitat per ser sacerdot. (1794)

A Paterna, beata valenciana Ana Maria Aranda Riera, verge i màrtir(1936) (memòria a Sant Esteve de València i a Dénia)

Al camp de concentració de Dachau, prop de la ciutat de Munic, a Alemanya, beats Estanislau Mysakowski i Francesc Roslaniec, preveres i màrtirs, que durant la guerra, en ser ocupada Polònia per gent contrària a Déu i als hòmens, van consumar el seu martiri en la cambra de gas. (1942)

A Lviv, població d'Ucraïna, beat Romà Lysko, prevere i màrtir, que durant la persecució contra la fe, seguint de prop les petjades de Crist, per la seua gràcia va arribar al regne celestial. (1949)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

22 de novembre de 2024, divendres: Santa Cecília

DIVENDRES DE LA SETMANA XXXIII / II Lectura primera Ap 10,8-11 Vaig prendre el llibret i me'l vaig menjar Lectura de l'Apocalipsi de...

entrades populars