2 de juny de 2025, dilluns VII de Pasqua

DILLUNS DE LA SETMANA VII DE PASQUA


Oració col·lecta

Que vinga, Senyor, sobre nosaltres la força de l’Esperit Sant;
que complim sempre fidelment la vostra voluntat
i la manifestem amb la nostra manera de viure.

Lectura primera Fets 19,1-8

¿Vau rebre l'Esperit Sant quan vau creure?

Lectura dels Fets dels Apòstols

Mentres Apol·ló estava a Corint, Pau va retornar a Efes després de recórrer a les terres altes. Allí va trobar uns creients i els va preguntar si havien rebut l'Esperit Sant quan van creure, però ells li respongueren que ni sabien que existira un Esperit Sant. Pau els tornà a preguntar: «¿I amb què vos van batejar?» Li contestaren: «Amb el baptisme de Joan». I Pau els va explicar com Joan batejava amb un baptisme de conversió, però deia al poble que cregueren en el qui venia després d'ell, o siga, en Jesús. 
Després d'esta explicació, van ser batejats en el nom de Jesús, el Senyor, i quan Pau els va imposar les mans, l'Esperit Sant va baixar damunt d'ells i començaren a parlar en llengües i a profetitzar. Eren uns dotze hòmens.
Després, i durant tres mesos, Pau va anar a la sinagoga i va parlar amb llibertat d'esperit sobre el Regne de Déu, amb paraules vives i convincents.

Salm responsorial 67,2-3.4-5ab.6-7ab (R.: 33a)

Que vinga Déu i es dispersen els enemics,
que fuigguen davant d'ell els qui l'odien,
que es dissipen com el fum;
igual que la cera es fon davant del foc,
que es perden els malvats davant de Déu. 

R. Canteu a Déu, regnes de la terra.

O bé:
Al·leluia.

Que s'alegren els justos,
que exulten en presència de Déu,
que canten d'alegria.
Canteu al Senyor, alabeu el seu nom,
deixeu pas al qui ve sobre els núvols. R.

Pare d'òrfens i defensor de viudes,
és Déu en la seua santa casa.
Déu dona llar als sensesostre,
conduïx els captius a la prosperitat. R.

Al·leluia Col 3,1

Ja que heu ressuscitat juntament amb Crist,
busqueu les coses de dalt,
on està Crist, assentat a la dreta de Déu.

Evangeli Jo 16,29-33

Confieu, que jo he vençut el món

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps els deixebles digueren a Jesús: 
«Ara sí que parleu clar i sense emprar comparances. Ara comprenem que ho sabeu tot i que no cal que vos fem preguntes; per això creiem que veniu de Déu». 
Els va replicar Jesús: 
«Ara ja creieu? S'acosta l'hora, millor dit, ja ha arribat, en què vos dispersareu cada u pel seu cantó i em deixareu a soles, encara que jo no estic a soles, perquè el Pare està amb mi. 
Vos he dit tot açò per a que trobeu la pau en mi: en el món tindreu tribulacions; però confieu, que jo he vençut el món».

* * * * *

Memòries

 Sants Marcel·lí i Pere, màrtirs (mem. ll.)

Sant Marcel·lí, prevere, i sant Pere, exorcista, màrtirs, sobre els quals el papa sant Damas conta que, durant la persecució sota Dioclecià, condemnats a mort i conduïts al lloc del suplici, foren obligats a cavar la seua propia fossa i, després, degollats i enterrats ocultament, perquè no en quedara ni rastre dels cossos; més tard, però, una dona piadosa, anomenada Lucil·la, traslladà les seues restes a Roma, a la via Labicana, i els donà digna sepultura al cementeri ad Duas Lauros, cap a l'any 304.


Sant Dictini d'Astorga, bisbe

Sant Joan d'Ortega, prevere

El 2 de juny de 553 acaba el segon Concili de Constantinoble

Martirologi Romà

Elogis del 2 de juny

2. Sants Potí, bisbeBlandina i quaranta-sis companys màrtirs* [màrtirs de Lió i Viena], el valuós i reiterat combat dels quals, que tingué lloc en temps de l'emperador Marc Aureli, testifica la carta que l'església de Lió envià a les esglésies d'Àsia i de Frígia. El bisbe Potí, ja nonagenari, morí poc després de ser empresonat, i alguns altres també moriren a la presó, mentre que els altres foren exposats com a espectacle a l'amfiteatre, davant de milers d'espectadors, on els que eren ciutadans romans foren decapitats i els altres, entregats a les feres. Finalment Blandina, reservada per al combat més cruel i perllongat, després d'haver estat encoratjant els seus comapnys, els seguí a la glòria en ser decapitada després de patir prolongades i cruels tortures l'any 177.

*Estos són els noms: Zacaries, prevere, Veci Epàgat, Macari, Asclibíades, Silvi, Prim, Ulpi, Vital, Comí, Octubre, Filomé, Gemin, Júlia, Albina, Grata, Emília, Potàmia, Pompeia, Rodana, Biblis, Quàrcia, Materna, Helpis; Sanç, diaca; Matur, neòfit; Àtal de Pèrgam, Alexandre de Frígia, Pòntic, Just, Aristeu, Corneli, Zòsim, Titus, Juli, Zotic, Apol·loni, Geminià, una altra Júlia, Ausona, una altra Emília, Jamnica, una altra Pompeia, Domna, Justa, Tròfima i Antània.

3. A Formia, a la regió de Campània, a la Italia actual, sant Erasme, bisbe i màrtir(c. 303)

4. A Roma, a la basílica de Sant Pere, sant Eugeni I, papa, que va succeir sant Martí, màrtir. (657)

5. Al Bòsfor, a la Propòntide, hui Turquia, mort de sant Nicèfor, bisbe de Constantinoble, que, tenaç defensor de les tradicions, es va oposar amb decisió a l'emperador iconoclasta Lleó l'Armeni, sostenint el culte de les sagrades imatges. Expulsat de la seua seu, va ser relegat llarg temps en un monestir, on va entregar la seua ànima a Déu. (629)

6. A Acqui, lloc del Piemont, a Itàlia, sant Guiu, bisbe(1070)

7. A Trani, a la regió de la Pulla, de nou a Itàlia, sant Nicolau, pelegrí, que, natural de Grècia, recorria tota la regió portant un crucifix a la mà i repetint incessantment: «Senyor, tingueu pietat». (1094)

8. A Sandomierz, al costat del riu Vístula, a Polònia, beats Sadoc, prevere, i els seus companys de l'Orde de Predicadors, màrtirs, que, segons la tradició, van ser víctimes dels tàrtars mentres cantaven la Salve Regina, saludant al final de la seua existència la Mare de la Vida. (1260)

9. A la ciutat d'Au Thi, a Tonquín, hui Vietnam, sant Doménec Ninh, màrtir, jove agricultor que, per no voler xafar la creu, va ser decapitat en temps de l'emperador Tu Duc. (1862)

10. Beats Valeri Trajà Frenţiu (Sighetu Marmației 1952), Vasile Aftenie (Vacaresti, Bucarest 1950), Joan Suciu (Sighetu Marmației 1953), Titus Livi Chinezu (Sighetu Marmației 1955), Joan Bălan (Sighetu Marmației 1959), Alexandre Rusu (Gherla 1963) i Juli Hossu (Bucarest 1970), bisbes de l'Església grecocatòlica de Romania, i màrtirs (1950-1970) durant el règim comunista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

23 de juliol de 2025, dimecres: Sants Bernat, Maria i Gràcia

SANTA BRÍGIDA, RELIGIOSA, PATRONA D'EUROPA Festa Oració col·lecta Senyor Déu nostre, vós féreu conéixer a santa Brígida  els secrets del...

entrades populars