15 de maig de 2023, dilluns VI de Pasqua

Lectures de la missa:

Lectura primera Fets 16,11-15

El Senyor va obrir el cor de Lídia per a que fera cas del que deia Pau

Lectura dels Fets dels Apòstols

A Troas ens vam embarcar en direcció a Samotràcia, i l'endemà ja ens trobàvem a Neàpolis. D'allí anàrem a Filips, que és colònia romana, ciutat del primer districte de Macedònia. Allí vam parar uns quants dies. El dissabte vam eixir fora de la ciutat, cap a la vora d'un riu, on ens va semblar que hi havia el lloc de pregària. Ens vam assentar i enraonàvem amb les dones que s'hi havien reunit. Entre elles escoltava atentament una dona que es deia Lídia i era venedora de púrpura, de la ciutat de Tiatira. Lídia ja creia en l'únic Déu. El Senyor li va obrir el cor i va acollir el que deia Pau. Una vegada batejada amb tota la seua família, ens va demanar que anàrem a viure a sa casa. Ens va dir: «Si em teniu per fidel al Senyor, veniu a casa». Hi haguérem d'anar per força.

Salm responsorial 149,1-2.3-4.5-6a i 9b (R.: 4a)

Canteu al Senyor un càntic nou,
canteu les seues alabances
davant dels qui l'estimen.
Se sent feliç Israel del qui l'ha creat,
s'alegren del seu rei els fills de Sió. 

R. El Senyor estima el seu poble.

O bé:
Al·leluia.

Alaben el seu nom amb danses,
acompanyen els seus cants
amb els tambors i les cítares.
Perquè el Senyor estima el seu poble,
coronarà de triomf els humils. R.

Els fidels celebren la seua glòria,
també de nit l'aclamen plens de goig,
mentres els seus llavis glorifiquen a Déu.
És la glòria reservada als qui l'estimen. R.

Al·leluia Jo 15,26b.27a

L'Esperit de la veritat donarà testimoni de mi,
diu el Senyor,
i vosaltres també en donareu testimoni.

Evangeli Jo 15,26-16,4a (pdf + meditació)

L'Esperit de la veritat donarà testimoni de mi

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: «Quan vindrà el Defensor que jo vos enviaré quan estaré amb el Pare, l'Esperit de la veritat que procedix del Pare, donarà testimoni de mi. I vosaltres, que esteu amb mi des del principi, també en donareu testimoni. Vos dic açò per a que no tingueu un desengany. Vos expulsaran de les sinagogues. Més encara: ve el moment que els qui vos maten es pensaran que donen culte a Déu. Tot açò ho faran perquè no han conegut ni el Pare ni a mi. Vos ho dic perquè, quan arribe l'hora, recordeu que jo vos ho havia predit».

* * * * *

Sant Isidre el Llaurador (mem. ob.)

Sant Isidre el Llaurador, patró de Casas del Río i Gàtova. Festa de Sant Isidre a Benaixeve, Casas Altas, Casas Bajas, Cox, Pavías, Sacanyet, Sinarcas, Teresa, Utiel, Sant Isidre, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel i Camporrobles.

El 15 de maig de 1891 el papa Lleó XIII va publicar l'encíclica Rerum novarum.



MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del 15 de maig

Memòria de sant Isidre, llaurador, que a Madrid, al regne de Castella, juntament amb la seua dona, santa Maria de la Cabeza, va portar una dura vida de treball, recollint amb més paciència els fruits del cel que els de la terra, i d'esta manera es va convertir en un verdader model de l'honrat i piadós agricultor cristià. (c. 1130)

2. A Làmpsac [Lapseki], a la regió de l'Hel·lespont, actual Turquia, sants Pere, Andreu, Pau i Dionísia, màrtirs. (s. III)

3. A Clarmont d'Alvèrnia, a Aquitània, hui França, sants Cassi i Victorí, màrtirs, que, segons la tradició, van patir el martiri sota la persecució de Crocas, rei dels alamans. (s. III)

4. A l'illa de Sardenya, sant Simplici, prevere. (s. III/IV)

5. A Làrissa, lloc de Tessàlia, sant Aquil·leu, anomenat "Taumaturg", bisbe, que va participar en el primer Concili de Nicea i, revestit de totes les virtuts, va evangelitzar amb fervor apostòlic als pobles pagans. (s. IV)

6. A Autun, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, sant Retici, bisbe, de qui sant Agustí referix la gran autoritat de què gaudia com a bisbe, i sant Jeroni el recorda per gran exegeta de la Sagrada Escriptura. (s. IV)

Moneda de Caleb
7. A Etiòpia, sant Caleb [o Kaleb] o Elesbaan, rei, que per a reivindicar la mort dels màrtirs de Nagran es va enfrontar victoriosament en batalla als enemics de Crist i, segons es diu, en temps de l'emperador Justí va enviar a Jerusalem la seua corona reial; va viure després com a monjo, en resposta a un vot que havia fet, fins que va partir a l'encontre del Senyor. (c. 535)

8. A Septempeda [ara San Severino Marche], al Picé, hui regió de les Marques, a Itàlia, sant Severí, bisbe, del qual esta ciutat va prendre el seu nom. (s. inc.).

9. A Bingen, al costat del Rin i prop de Magúncia, a Austràsia, actualment Alemanya, sant Rupert, duc, que, sent encara molt jove, va partir en peregrinació per a visitar les tombes dels Apòstols, i en tornar als seus dominis va erigir moltes esglésies. Va eixir a l'encontre del Senyor recentment complits els dèneu anys. (s. VIII)

10. A Còrdova, a la regió hispànica d'Andalusia, commemoració de sant Witesind, màrtir, que per por dels musulmans es va apartar de la fe catòlica, però en negar-se després a prendre part en el culte mahometà, el van matar per odi al cristianisme. (855)

11. A Ais de Provença, a la regió francesa de Provença, beat Andreu Abellón, prevere de l'Orde de Predicadors, qui, malgrat no comptar amb molts mitjans per a l'acompliment del seu càrrec, va restaurar amb fermesa la disciplina regular en els convents on va ser superior. (1450)

12. Beat Vladimir Ghika (1873- Bucarest, Romania 1954). Nascut com a ortodox, lliurement va optar per la plena comunió amb l'Església, fidelitat que va mantindre amb fermesa durant la repressió comunista, per la qual cosa, després d'un llarg període de tortures va rebre la palma del martiri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars