18 de maig de 2023, dijous VI de Pasqua

Lectures de la missa:

Lectura primera Fets 18,1-8

Pau estava a casa d'ells i treballava.
Cada dissabte discutia a la sinagoga

Lectura dels Fets dels Apòstols

En aquells dies, Pau va eixir d'Atenes i se'n va anar a Corint. Allí va trobar un jueu anomenat Aquila, originari del Pont; acabava d'arribar d'Itàlia amb la seua muller, Priscil·la, perquè un decret de Claudi havia expulsat de Roma tots els jueus. Com que Pau tenia el mateix ofici de fabricar tendes, estava a casa d'ells i treballaven junts. Cada dissabte discutia a la sinagoga per a convéncer els jueus i els grecs.
Però quan Siles i Timoteu van arribar de Macedònia, Pau es va dedicar plenament a evangelitzar els jueus afirmant que Jesús era el Messies. Davant l'oposició i les blasfèmies dels jueus, Pau es va espolsar els vestits i els va dir: «Vosaltres sou els responsables de la vostra perdició; jo me'n llave les mans i des d'ara me'n vaig amb els grecs». Llavors va abandonar la sinagoga i es va instal·lar a casa d'un tal Tici Just, adorador de l'únic Déu, que tenia la casa a la vora de la sinagoga. Crisp, el cap de la sinagoga, va creure en el Senyor amb tots els de sa casa, i molts dels corintis, quan sentien la predicació de Pau, creien i es feien batejar.

Salm responsorial 97,1.2-3ab.3cd-4 (R.: cf. 2)

Canteu al Senyor un càntic nou:
ha fet obres prodigioses,
la seua dreta i el seu braç sagrat
han eixit victoriosos.

R. El Senyor ha revelat la seua victòria,
i els pobles contemplen la justícia.

O bé:
Al·leluia.

El Senyor ha revelat la seus victòria,
i els pobles contemplen la justícia.
L'ha mogut la misericòrdia
i la fidelitat a la casa d'Israel. R.

D'un cap a l'altre de la terra,
tots han vist la salvació del nostre Déu.
Aclameu el Senyor, per tota la terra,
esclateu en cants i en crits d'alegria. R.

Al·leluia Cf. Jo 14,18

No vos deixaré òrfens, diu el Senyor;
me'n vaig, però tornaré, i el vostre cor s'alegrarà.

Evangeli Jo 16,16-20

Vosaltres vos entristireu,
però la vostra tristesa es convertirà en alegria

 Lectura de l'evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: «D'ací a poc ja no em voreu, però poc després em tornareu a vore». Alguns deixebles es preguntaven entre ells: «¿Què vol dir d'ací a poc ja no em voreu, però poc després em tornareu a vore i això que ens deia abans, que se'n va al Pare? ¿Per què diu d'ací a poc? No sabem què vol dir». Jesús va saber que li volien fer alguna pregunta i els va dir: «¿No acabeu d'entendre açò que vos dic: D'ací a poc ja no em voreu, però poc després em tornareu a vore? Vos dic de veres que plorareu i us doldreu. El món s'alegrarà i vosaltres vos entristireu, però la vostra tristesa es convertirà en alegria».

* * * * *

Sant Joan I, papa i màrtir (mem. ll.).

Sant Joan I, papa
Després d’estudiar a Roma, fou elegit papa l’any 523. El rei got Teodoric el va enviar per a que intercedira, davant de l’emperador de Constantinoble, pels gots d’Orient que estaven oprimits. Fou molt ben rebut, però tingué poc èxit en la seua missió. I de retorn, Teodoric, enfadat, el retingué a Ravenna, on va morir l’any 526. Va ser venerat per l’Església de Roma a partir del segle XII. [font]

Sant Venanci, patró de Bunyol

Sant Fèlix de Cantalice, religiós caputxí, patró del raval del mateix nom a Castelló de la Plana

Sant Pròsper, bisbe de Tarragona

Teodor Úbeda
Aniversari de la mort de fra Gilabert Jofré, frare mercedari valencià, fundador de l’Hospital d’Ignoscens, Folls e Orats
Aniversari de la mort de mons. Teodor Úbeda i Gramage, bisbe de Mallorca, valencià (2003)

El 18 de maig de 2001 la UNESCO declara el Misteri d'Elx Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat


MARTIROLOGI ROMÀ

Elogis del dia 18 de maig

Sant Joan I, papa i màrtir, que, havent sigut enviat pel rei arrià Teodoric en ambaixada a l'emperador Justí de Constantinoble, va ser el primer pontífex romà que va oferir la Víctima Pasqual en aquella Església, però al seu retorn, detingut de manera indigna i encadenat en la presó pel mateix Teodoric, va perir com a víctima per Crist el Senyor, a Ravenna, a l'actual regió d'Emília-Romanya, a Itàlia. (526)

2. A Salona, lloc de Dalmàcia, hui Croàcia, sant Fèlix, màrtir durant la persecució sota l'emperador Dioclecià. (299)

3. A Egipte, sant Diòscor, màrtir, fill d'un lector, que, després de molts i variats turments, va consumar el seu sacrifici amb la decapitació. (c. 303)

4. A Alexandria, també a Egipte, sants Potamó, Ortasi i Serapió, preveres, i els seus companys, tots màrtirs. (s. IV)

5. A Ankara, a Galàcia, actualment Turquia, sants màrtirs Teòdot i la seua tia Tecusa, i Alexandra, Clàudia, Faina, Eufràsia, Madrona i Julita, vèrgens, que, després d'haver sigut prostituïdes per orde del governador, van ser llançades després a un llac amb pedres lligades al coll. (c. 303)

6. Al territori d'Argòvia, a Helvècia, hui Suïssa, beat Burcard, prevere, que com a rector del poble de Beinwil, va cuidar amb assídua diligència pastoral el ramat a ell confiat. (s. XII)

7. A Uppsala, ciutat de Suècia, sant Eric IX, rei i màrtir, qui durant el seu regnat va governar sàviament el poble, va vetlar pels drets de les dones i va enviar a Finlàndia al bisbe sant Enric per tal que propagara la fe de Crist, però finalment, mentre assistia a la celebració de la Missa, va caure apunyalat en una agressió dels seus enemics danesos. (1161)

8. A Tolosa, al costat del riu Garona, a França, beat Guillem, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí. (1369)

9. A Roma, sant Fèlix de Cantalice, religiós de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, el qual, amb admirable austeritat i senzillesa, va exercir el treball de recaptar l'almoina a la ciutat eterna durant quaranta anys, sembrant al seu voltant pau i caritat alhora. (1587)

10. A Mergentheim, a Alemanya, beata Blandina (Maria Magdalena) Merten, verge de l'Orde de Santa Úrsula, que va unir a la vida contemplativa la cura de la formació humana i cristiana de xiquetes i adolescents. (1918)

11. Al camp de concentració de Dachau, pròxim a la ciutat de Munic, a Alemanya, beat Estanislau Kubski, prevere i màrtir, que en temps de guerra va entregar el seu esperit per Crist en una cambra de gas. (1942)

12. Al lloc de Hartheim, prop de Linz, a Àustria, beat Martí Oprzadek, prevere de l'Orde dels Germans Menors i màrtir, el qual, de nacionalitat polonesa, en la mateixa època i de la mateixa manera va aconseguir el regne celestial. (1942)

13. Beata Guadalupe Ortiz de Landázuri (1916- Pamplona 1975). Laica de la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei. Professora i investigadora de Química. Va iniciar la labor apostòlica de l'Opus Dei a Mèxic. Va fer descobrir a moltes persones la santedat en el treball i en la vida ordinària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars