17 de maig de 2023, dimecres: Sant Pasqual Bailon

Lectures de la missa:

Lectura primera Fets 17,15.22-18,1

Vinc a anunciar-vos este Déu desconegut

que vosaltres ja venereu sense conéixer-lo


Lectura dels Fets dels Apòstols


En aquells dies, els acompanyants de Pau el conduïren fins a Atenes, i se'n tornaren amb l'encàrrec de dir a Siles i a Timoteu que anaren com més prompte millor. Pau, dret enmig de l'Areòpag, va parlar d'esta manera: «Hòmens d'Atenes: Jo vos veig molt religiosos en tot. Perquè recorrent i contemplant els vostres monuments sagrats, fins i tot n'he trobat un que porta esta inscripció: "Al Déu desconegut". Per tant, este Déu desconegut, que vosaltres ja venereu sense conéixer-lo, és el que vinc a anunciar-vos. El Déu que ha fet el món i totes les coses del món, Senyor com és de cel i terra, no habita en temples construïts per humans, ni necessita ser servit per mans humanes, perquè és ell qui ens dona a tots la vida, la respiració i tota cosa. Ell va crear d'un sol principi tot el llinatge humà, per a que habitara en la terra. Ha fixat uns temps determinats i els límits dels llocs on han de viure, per tal que busquen a Déu, com mirant d'acostar-s'hi a cegues per a trobar-lo, encara que ell no està lluny de ningú: "En ell vivim, ens movem i som, perquè som del seu mateix llinatge", com han cantat alguns dels vostres poetes. Ara bé, si som llinatge de Déu, no podem pensar que la divinitat s'assemble a l'or, a la plata, o a la pedra, que treballen les mans creadores dels artistes. Déu aparta els ulls dels temps passats en la ignorància, però ara, fa saber que tots, en tot lloc, s'han de convertir, perquè ja té senyalat el dia en què ha de jutjar el món amb justícia per mitjà d'un home que ell ha designat i acreditat davant de tots amb la garantia d'haver-lo ressuscitat d'entre els morts».

Quan sentiren parlar de resurrecció dels morts, uns van esclafir a riure, d'altres li van dir: «Ja tornarem un altre dia». Pau es va retirar d'aquell auditori. Amb tot, alguns se li ajuntaren i es convertiren: entre ells hi havia Dionís l'Areopagita, una dona que es deia Dàmaris i uns quants més. Després d'açò, Pau va eixir d'Atenes i se'n va anar a Corint.


Salm responsorial 148,1-2.11-12.13.14

Alabeu el Senyor des del cel,

alabeu-lo en les altures;

alabeu-lo, tots els seus àngels,

alabeu-lo, tots els seus exèrcits. 


R. El cel i la terra estan plens de la vostra glòria.


O bé:

Al·leluia.


Pobles i reis de la terra,

poderosos i governants de tot el món,

infants i vells,

jóvens i donzelles. R.


Que tots alaben el nom del Senyor,

l'únic nom que excel·lix sobre tot altre;

la seua majestat domina cel i terra

i ha donat al seu poble un gran poder. R.


Càntic de alabança de tots els qui l'estimen,

dels seus familiars, els fills d'Israel. R.


Al·leluia Jo 14,16

Jo pregaré el Pare, i vos donarà un altre Defensor,

per a que es quede amb vosaltres per sempre.


Evangeli Jo 16,12-15 (pdf + meditació)

L'Esperit de la veritat vos guiarà cap al coneiximent de la veritat plena


 Lectura de l'evangeli segons sant Joan


En aquell temps, Jesús va dir als seus deixebles: «Encara tinc moltes coses per dir-vos, però ara seria per a vosaltres una càrrega massa pesada. Quan vindrà el Defensor, l'Esperit de veritat, vos guiarà cap a la veritat plena, perquè ell no parlarà pel seu compte: dirà tot el que sentirà dir i vos anunciarà l'esdevenidor. Ell em donarà glòria, perquè tot allò que vos anunciarà, ho haurà rebut de mi. Tot el que és del Pare és meu; per això dic que tot allò que vos anunciarà, ho rep de mi».






Sant Pasqual Bailon

Sant Pasqual Bailon, religiós, patró de la diòcesi de Sogorb-Castelló, de Vila-real i del Genovés, patró de les obres i congressos eucarístics (festa a la diòcesi de Sogorb-Castelló, mem. obligatòria a les diòcesis de València, Oriola-Alacant, Tarassona i Sigüenza-Guadalajara, mem. lliure a la resta).

Festa de Sant Pasqual al Genovés, Monforte del Cid i Vila-real.



Reflexió del papa Francesc


Entrevista concedida pel papa Francesc al pare Antonio Spadaro SJ, director de la revista La Civiltà Cattolica (L'Osservatore Romano del 21 de setembre de 2013)

«[...] A Buenos Aires rebia cartes de persones homosexuals que són verdaders "ferits socials", perquè em diuen que senten que l'Església sempre els ha condemnat. Però l'Església no vol fer això. Durant el vol en què tornava de Rio de Janeiro vaig dir que si una persona homosexual té bona voluntat i busca a Déu, jo no soc qui per a jutjar-la. En dir això he dit el que diu el Catecisme. La religió té dret d'expressar les seues opinions al servici de les persones, però Déu en la creació ens ha fet lliures: no és possible una ingerència espiritual en la vida personal. Una vegada una persona, per a provocar-me, em va preguntar si jo aprovava l'homosexualitat. Jo llavors li vaig respondre amb una altra pregunta: "Dis-me, Déu, quan mira a una persona homosexual, ¿aprova la seua existència amb afecte o la rebutja i la condemna?". Cal tindre sempre en compte la persona. I ací entrem en el misteri del ser humà. En esta vida Déu acompanya les persones i és el nostre deure acompanyar-les a partir de la seua condició. Cal acompanyar amb misericòrdia. Quan ocorre així, l'Esperit Sant inspira al sacerdot la paraula oportuna».


Martirologi Romà

Elogis del dia 17 de maig

Sant Pasqual Bailon, religiós de l'Orde dels Germans Menors, que, a Vila-real, mostrant-se sempre diligent i benèvol cap a tots, va honrar constantment amb amor ardent el misteri de la Santíssima Eucaristia. (1592)

2. A Alexandria d'Egipte, sant Adrió, màrtir. (c. s. IV)

3. A Roma, a la via Salària Antiga, al cementeri de Basila, sant Víctor, màrtir. (c. s. IV)

4. A Niveduno, al costat del Danubi, a Escítia, actual Romania, sants Heracli i Pau, màrtirs. (c. s. IV)

5. A l'Àfrica Proconsular, hui Tunísia, commemoració de santa Restituta, verge i màrtir. (c. 304)

6. A Vercelli, a la regió de Ligúria, a Itàlia, sant Emilià. (s. VI)

7. A la ciutat de Guiyang, a la província de Guizhou, a la Xina, sant Pere Liu Wenyuan, màrtir i catequista, que va ser estrangulat a causa del nom de Crist. (1834)

8. En Casoria, prop de Nàpols, a Itàlia, beata Júlia Salzano, verge, que va fundar la Congregació de les Germanes Catequistes del Sagrat Cor, per a ensenyar la doctrina cristiana i difondre la devoció a l'Eucaristia. (1923)

9. Al llogaret d'Orgosolo, a la regió de Sardenya, de nou a Itàlia, beata Antònia Messina, verge i màrtir, que a setze anys, entregada en obres a favor de l'Església, va defendre la seua castedat fins a la mort. (1935)

10. Al camp de concentració de la ciutat d'Oserlag, pròxim a Irkutsk, a Rússia, beat Ivan Ziatyk, prevere de la Congregació del Santíssim Redemptor i màrtir, que en temps de persecució desencadenada pels enemics de la fe, va meréixer seure a la taula del banquet celest dels justos. (1952)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars