15 d'octubre de 2023, diumenge XXVIII: Santa Teresa de Jesús


DIUMENGE XXVIII DURANT L'ANY / Cicle A


Lectures de la missa (AVL)


Lectura primera Is 25,6-9

El Senyor prepararà un convit i torcarà les llàgrimes de tots els hòmens

Lectura del llibre d'Isaïes

En esta muntanya, el Senyor de l'univers 
prepararà per a tots els pobles 
un convit de plats gustosos 
i de vins rancis, 
de plats exquisits, de vins delicats. 
Farà desaparéixer en esta muntanya 
el vel de dol que cobrix tots els pobles, 
el sudari que amortalla les nacions; 
engolirà per sempre la mort.
El Senyor torcarà les llàgrimes de tots els hòmens 
i esborrarà l'oprobi del seu poble 
per tota la terra. 
Ha parlat el Senyor.
Aquell dia diran: Ací teniu el nostre Déu, 
de qui esperàvem que ens salvaria: 
alegrem-nos i celebrem que ens haja salvat, 
perquè amb tota certesa la mà del Senyor 
reposarà sobre esta muntanya.

Salm responsorial 22,1-3.4.5.6 (R.: 6cd)

El Senyor és el meu pastor:
no em falta res.
Em fa descansar en prats deliciosos;
em porta al repòs vora l'aigua,
i allí em retorna les forces.

R. Viuré anys i més anys en la casa del Senyor.

Em guia per camins segurs
per l'amor del seu nom;
ni que passe per la vall tenebrosa,
no tinc por de cap mal.
Vós esteu a la meua vora:
la vostra vara de pastor
m'asserena i em conforta. R.

Davant de mi pareu taula vós mateix,
enfront dels meus enemics;
m'ungiu el cap amb perfums,
i la meua copa sobreïx. R.

La vostra bondat i el vostre amor
m'acompanyen tota la vida.
I viuré anys i més anys
en la casa del Senyor. R.

Lectura segona Fl 4,12-14.19-20

Em veig amb cor per a tot, gràcies a aquell que em dona forces

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Filips

Germans, sé viure enmig de privacions, i sé viure igualment en l'abundància. Estic avesat a tot: a menjar bé i a passar fam, a tindre de tot i a trobar-me privat d'allò que necessite. Em veig amb cor per a tot, gràcies a aquell que em dona forces. Però heu fet molt bé d'ajudar-me, ara que vivia en l'estretor.
El meu Déu satisfarà les vostres necessitats d'acord amb l'esplendidesa de la seua glòria en Jesucrist.
A Déu, Pare nostre, siga donada la glòria pels segles dels segles. Amén.

Al·leluia Ef 1,17-28

Que el Pare de nostre Senyor Jesucrist
il·lumine els ulls del nostre cor
a fi que conegam a quina esperança ens ha cridat.

Evangeli Mt 22,1-14

Convideu a la festa tot aquell que trobeu

 Lectura de l'evangeli segons sant Mateu

En aquell temps, Jesús proposà esta altra paràbola als grans sacerdots i als notables del poble:
«Amb el Regne del cel passa com amb un rei que celebrava el casament del seu fill: envià els seus criats a avisar els convidats a les bodes, però no hi volien anar.
Llavors n'envià uns altres encarregant-los que digueren als convidats: "Ja tinc preparat el banquet, he fet matar els vedells i les aus del corral. Tot està a punt: veniu a la festa".
Però ells no en feren cas: l'un se n'anà al seu camp, l'altre als seus negocis, i uns altres agafaren els enviats, els maltractaren i els mataren.
El rei, en vore això, s'indignà, i envià les seues tropes per a exterminar aquells assassins i incendiar-los la ciutat. Mentrestant, digué als seus criats: "El banquet de casament està a punt, però els convidats no se'l mereixien. Per tant, aneu a les eixides dels camins i convideu a la festa tot aquell que trobeu".
Ells hi anaren, i reuniren tots els qui trobaven, bons i roïns. I la sala del banquet s'omplí de convidats.
Quan el rei entrà a vore els convidats, notà que un home dels que estaven allí no duia el vestit de festa, i li digué: "¿Com és que has entrat sense vestit de festa?" Ell va callar.
Llavors el rei digué als qui servien: "Lligueu-lo de peus i mans i expulseu-lo a la foscor. Allí hi haurà els plors i el cruixir de dents".
Els cridats en són molts, però no tants els elegits».

La litúrgia de hui ens eleva a contemplar el nostre futur definitiu, l'alegria eterna del cel. I per això empra el símbol del convit festiu preparat pel Senyor que torcarà les llàgrimes de tots els hòmens (1 lect). I l'Evangeli presenta la paràbola del banquet de bodes al qual tots estem convidats. Ens hem de preguntar si nosaltres som d'eixos que, amb la nostra manera de viure, estem rebutjant la invitació. Encara som a temps de canviar i de revestir-nos de la gràcia de Déu per a poder participar en l'eucaristia que, celebrada amb amor, ens porta a la glòria del cel, la casa del Senyor, on viurem anys i més anys (Salm resp).


Santa Teresa de Jesús

Si no és diumenge, se celebra hui la festa de santa Teresa de Jesús, verge i doctora de l'Església, nascuda a Àvila l'any 1515. Agregada a l'Orde carmelità, va arribar a ser mare i mestra d'una observança més estreta; en el seu cor va concebre un pla de creiximent espiritual sota la forma d'una ascensió per graus de l'ànima cap a Déu. A causa de la reforma del seu Orde va haver de patir dificultats, que va superar amb ànim esforçat. Va compondre llibres, en els quals mostra una sòlida doctrina i el fruit de la seua experiència mística. Va morir a Alba de Tormes, Salamanca, l'any 1582.

  • Evangeli de la festa: Mt 11, 25-30: Soc benèvol i humil de cor

Santa Teresa de Jesús, verge i doctora de l'Església, titular de l'església parroquial del Campello, una d'Alacant i una de València. Festa de Santa Teresa a Teresa i al Campello.

* * * * *

1582 - Roma: el papa Gregori XIII decreta el calendari gregorià en substitució del calendari julià; este dia (divendres 15 d'octubre de 1582) esdevé després del dijous 4 d'octubre.


Dia Internacional de la Dona Rural


La dona rural


¿I què dir de les dones que en moltes zones no poden posseir la terra que treballen, amb una desigualtat de drets que impedix la serenitat de la vida familiar, perquè es corre el perill de perdre el camp d'un moment a un altre? No obstant això, sabem que la producció mundial d'aliments és en la seua major part obra d'hisendes familiars. Per això és important que la FAO reforce l'associació i els projectes en favor de les empreses familiars, i estimule els Estats a regular equitativament l'ús i la propietat de la terra. Això podrà contribuir a eliminar les desigualtats, ara en el centre de l'atenció internacional.

(Papa Francesc: Discurs als participants en la 39 conferència de la FAO, 2015, juny 11)

En esta “subsidiarietat ascendent” que ens permet escoltar i reconéixer el nostre proïsme, es pot vore com l'empresa agrícola familiar no pot prescindir de la contribució específica del geni femení, tan necessari en totes les expressions de la vida social (cf. Compendi de la Doctrina Social de l'Església, 295). La contribució de la dona en l'activitat agrícola és significativa, en particular als països en vies de desenvolupament. Elles participen en totes les etapes de la producció d'aliments, des de la sembra fins a la collita, la gestió i la cura del bestiar, i fins i tot en treballs més pesats.

(Papa Francesc: Missatge al director general de la FAO, 2019, maig 29)

Observant les situacions on conflictes o desastres naturals limiten el treball agrícola, cal dirigir un pensament particular al paper insubstituïble de la dona, sovint cridada a guiar l'activitat de les cooperatives, a mantindre els vincles familiars i a custodiar els valuosos elements de coneiximent i tècnica propis del món rural.

(Benet XVI: Missatge pel Dia Mundial de l'Alimentació, 2012)

Martirologi Romà


A Edessa, ciutat de Síria, hui a Turquia, commemoració de sant Barses, bisbe, que, condemnat al desterrament per l'emperador arrià Valent a causa de la seua fe catòlica, va haver d'habitar en llunyanes terres, on, fatigat per haver de canviar per tres vegades de lloc, va morir un dia desconegut del mes de març. (379)

A Trèveris, a la Gàl·lia Bèlgica, actual Alemanya, sant Sever, bisbe, el qual, deixeble de sant Llop de Troyes, va acompanyar sant Germà d'Auxerre a Bretanya per a extirpar l'heretgia de Pelagi, i també va predicar l'Evangeli entre els germànics. (s. V)

A Kitzingen, lloc de Germània, també Alemanya en l'actualitat, santa Tecla, abadessa, que, enviada des d'Anglaterra per a ajudar sant Bonifaci, va presidir primer el monestir d'Ochsenfurt i després el de Kitzingen. (c. 790)

Al monestir de Trebnitz, a Silèsia, regió de la Polònia actual, mort de santa Eduvigis, religiosa, la memòria de la qual se celebra demà. (1243)

A Torresvedras, a Portugal, beat Gonçal de Lagos, prevere de l'Orde d'Ermitans de Sant Agustí, que es va distingir per la seua dedicació a ensenyar els preceptes cristians als xiquets i als incultes. (1422)

A Nagasaki, al Japó, santa Magdalena, verge i màrtir, que en temps de l'emperador Yemitsu, va ser forta d'ànim, tant a mantindre la fe com a suportar el suplici de la forca durant tretze dies. (1634)

A Paterna, beat Narcís Basté i Basté, prevere de l'Orde de la Companyia de Jesús i màrtir. (1936)

A Montcada i Reixac, beat Pere Verdaguer i Saurina, prevere dels Fills de la Sagrada Família, màrtir (1936)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars