19 d'octubre de 2023, dijous XXXVIII

DIJOUS DE LA SETMANA XXVIII DURANT L'ANY / I


Lectura primera Rm 3,21-30

Déu fa just l'home gràcies a la fe,
al marge de les obres de la Llei

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma

Germans, ara, al marge de les obres de la Llei, s'ha manifestat la justícia salvadora de Déu, de la qual donen testimoni els llibres de la Llei i dels Profetes. Per la fe en Jesucrist, Déu dona la seua justícia a tots els qui creuen, sense fer cap distinció, ja que tots havien pecat i vivien privats de la glòria de Déu. Però ara ell els fa justos purament per gràcia, en virtut de la redempció realitzada per Jesucrist.
Déu ha decidit que Jesucrist, amb la seua sang, fora instrument del perdó per mitjà de la fe; volia mostrar amb això que ell estima la justícia. En altre temps, per la seua misericòrdia, ell havia anat perdonant els pecats comesos. Però ara, en el temps present, ha mostrat la seua justícia: ell, que és just, fa justos els qui viuen de la fe en Jesús.
Per tant, ¿quin motiu queda als jueus de gloriar-se? Cap, tots han estat exclosos. ¿Són exclosos per la llei de les obres? No, per la llei de la fe. Nosaltres sabem, en efecte, que l'home és fet just gràcies a la fe, al marge de les obres de la Llei.
¿O és que Déu és només Déu dels jueus? ¿No ho és també dels altres pobles? Certament que també és Déu dels altres pobles, ja que Déu és u.

Salm responsorial 129,1-2.3-4.5-6ab (R.: 7)

Des de l'abisme vos cride, Senyor.
Escolteu el meu clam.
Estigueu atent, escolteu
el meu clam que vos suplica.

R. Són del Senyor l'amor fidel
i la redempció generosa.

Si tinguéreu en compte les culpes,
¿qui es podria sostindre?
Però de vós ve el perdó,
i així ens infoneu respecte. R.

La meua ànima confia en el Senyor,
confie en la seua paraula.
La meua ànima espera el Senyor ,
més que els sentinel·les el matí. R.

Al·leluia Jo 14,6

Jo soc el camí, la veritat i la vida,
diu el Senyor;
ningú ve al Pare sinó per mi.

Evangeli Lc 11,47-54

Déu demanarà comptes de la sang dels profetes,
començant per la sang d'Abel fins a la de Zacaries

 Lectura de l'evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, el Senyor va dir:
«¡Ai de vosaltres, que construïu mausoleus als profetes que els vostres pares van matar! Amb això es mostreu d'acord amb el que ells van fer: ells van matar els profetes i vosaltres construïu monuments que els recorden.
Per això la mateixa saviesa de Déu ha dit: "Els enviaré profetes i apòstols, i a uns els mataran i als altres els perseguiran. Però Déu demanarà comptes a la gent d'ara de la sang dels profetes escampada des de la creació del món, des de la sang d'Abel fins a la de Zacaries, mort entre l'altar i el santuari. Sí, vos assegure que Déu demanarà comptes a la gent del nostre temps.
¡Ai de vosaltres, mestres de la Llei, que reteniu la clau del coneiximent de Déu! Vosaltres no hi heu entrat, i heu tancat la porta als qui volien entrar-hi».
Quan Jesús va eixir d'allí, els mestres de la Llei i els fariseus començaren a envestir-lo sense treva, i miraven de fer-lo parlar sobre moltes qüestions, per a agarrar-lo en alguna resposta comprometedora.

* * * * *

Memòries del dia

Sant Pere d'Alcàntara
Sant Pere d'Alcàntara, prevere (mem. ll.)

Sant Pere d'Alcàntara (Alcàntara 1499 - Arenas de San Pedro 1562), prevere de l'Orde dels Germans Menors, adornat amb el do de consell i de vida penitent i austera, va reformar la disciplina regular en els convents de l'Orde a Espanya; fou conseller de santa Teresa de Jesús en l'obra reformadora de l'Orde dels Carmelites.

Sants Joan de Brébeuf, Isaac Jogues, preveres i els seus companys, màrtirs (mem. ll.)

Recordem els huit màrtirs francesos de la Companyia de Jesús, lliurats a una duríssima tasca missionera entre els hurons. Cinc d'ells van sofrir coratjosament un martiri despietat a l'actual Canadà: són els preveres Joan de Brébeuf († 16 de març de 1649), Antoni Daniel († 4 de juliol de 1648), Gabriel Lalemant († 17 de març de 1649), Carles Garnier († 7 de desembre de 1649) i Nadal Chabanel († 8 de desembre de 1649). Els altres tres: el prevere Isaac Jogues († 18 d'octubre de 1646) i els coadjutors René Goupil († 29 de setembre de 1642) i Joan de la Lande († 19 d'octubre de 1646) van oferir el suprem sacrifici amb heroica fortalesa a l'actual territori dels Estats Units d'Amèrica del Nord. Tots van ser canonitzats per Pius XI l'any 1930.
    Sant Pau de la Creu, prevere, que des de la seua joventut va destacar per la seua vida penitent, el seu zel ardent i la seua singular caritat cap a Crist crucificat, al qual veia en els pobres i malalts. Va fundar la Congregació dels Clergues Regulars de la Creu i de la Passió de Jesucrist, i va passar a la glòria el dia 18 d'octubre. (1775)

Martirologi Romà


Commemoració de sant Joel, profeta, que va anunciar el dia gran del Senyor i el misteri de l'efusió de l'Esperit sobre tota criatura, la qual cosa Déu va tindre a bé fer arribar al seu ple compliment en la persona de Crist el dia de Pentecosta. (s. IV a. C.)

A Roma, commemoració dels sants Ptolemeu, Luci [o Lluci] i un altre company, que, tal com relata sant Justí, sent cristians honestos, per haver représ els costums llicenciosos i la injustícia en les sentències, van ser condemnats a mort en temps de l'emperador Antoní Pius i el prefecte Quint Lol·li Urbic. (c. 160)

A Òstia Tiberina, a l'actual regió del Laci, a Itàlia, sant Asteri, màrtir. (c. s. III)

Prop de Sens, a la Gàl·lia Lugdunense, hui França, commemoració dels sants Sabinià i Potencià, considerats com els dos primers pastors d'esta ciutat que van completar la seua confessió de fe amb el martiri. (c. s. IV)

En terres d'Egipte, sant Var, soldat, que sota l'emperador Maximià, en visitar i ajudar a sis sants eremites empresonats, sabent que un seté havia mort en el desert, es va oferir a ocupar el seu lloc, i al costat d'ells, després de diversos i cruels turments, va adquirir la palma del martiri. (307)

A Auloron, al costat dels Pirineus, a Aquitània, actual França, commemoració de sant Grat, bisbe, que en temps d'Alaric, rei arrià dels gots, va participar en el Concili d'Agde, per a restaurar l'Església en eixa regió de la Gàl·lia. (c. 506)

Al territori de la Bretanya Menor, també a França, sant Etbí, monjo, que va portar vida solitària. (s. VI)

A Cavalhon, a Provença, de nou a l'actual França, sant Verà del Gavaldà, bisbe, que gaudia de gran autoritat, sobretot per les curacions de malalts. (s. VI)

A Evreux, a la Gàl·lia, també França actualment, sant Aquilini, bisbe, qui, segons la tradició, era soldat i que practicava bones obres; amb el consentiment de la seua esposa, va fer vot de continència i va ser elegit bisbe. (c. 690)

A Oxford, a Anglaterra, santa Fridesvida, verge, que, sent d'estirp règia, va ser elegida abadessa d'un monestir doble de monjos i de monges. (1257)

A Biville, prop de Cherbourg, a la regió francesa de Normandia, beat Tomàs Hélye, prevere, que passava els dies en l'exercici del seu ministeri i dedicava les nits a l'oració i a la penitència. (1595)

Sant Felip Howard
A Londres, a Anglaterra, sant Felip Howard, màrtir, que, sent comte d'Arundel i pare de família, va perdre gràcia davant la reina Isabel I per haver abraçat la religió catòlica, per la qual cosa va ser empresonat, i va portar una vida d'oració i penitència, en la pobresa i en les proves, fins a aconseguir la corona del martiri. (1633)

A Nagasaki, del Japó, sants màrtirs Lluc Alfons Gordo, prevere, i Mateu Kohioye, religiós, els dos de l'Orde de Predicadors. El primer va treballar abans a les Illes Filipines i va passar després al Japó, on va ser fervent ministre de l'Evangeli durant deu anys, i el segon, de díhuit anys, va ser el seu company per a propagar i testimoniar la fe cristiana. (1634)

A Langeac, al costat del riu Allier, a França, beata Agnés [o Ainés] de Jesús Galand, verge de l'Orde de Predicadors, que, sent priora del seu monestir, es va distingir pel seu ardent amor cap a Jesucrist i la seua preocupació pel bé de l'Església, oferint contínues oracions i penitències pels seus pastors. (1634)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

20 de setembre de 2024, divendres XXIV

DIVENDRES DE LA SETMANA XXIV / II Lectura primera 1C 15,12-20 Si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe no té cap fonament Lectura de la prim...

entrades populars